Чіпування: кого і навіщо?

Найголовніше, що варто знати турботливим господарям тварин, що чіпування — присвоєння тварині індивідуального цифрового коду із 15 цифр — безболісна та абсолютно безпечна процедура. Кожний мікрочіп — носій інформації — знаходиться в індивідуальному стерильному «контейнері», розмір якого рівний рисовому зернятку. Сама ж процедура — просте підшкірне введення в районі холки тварини. За бажанням господаря, місце введення може бути будь-яким. При цьому чіп не провокує ані запалення, ані алергію, а його незначні міграції під шкірою ніяк не позначаються на тварині. Більше того, улюбленець навіть не відчуває цей мізерний цифровий датчик, не зможе його зіпсувати чи загубити. Також не менш важливо, що мікрочіп не випромінює абсолютно ніяких хвиль, він пасивний і безпечний як для самої тварини, так і для оточуючих.
Чіпування — найлегший у використанні, безболісний та безпечний метод ідентифікації тварин, який діє у світі понад двадцять років. Проблема ідентифікації тварин стає дедалі актуальнішою. Практично вся Європа чіпує тварин, це вже стало нормою, на кшталт вакцинації проти сказу тварин, тобто, обов’язково для всіх домашніх улюбленців. Із часом і Україна прийде до цього.
На жаль, до цього часу більшість, в тому числі — навіть ветеринарні лікарі та власники тварин, і не чули про чіпування та перебувають у повному незнанні, навіщо це потрібно, що воно дає тварині, чим допомагає, як ним правильно користуватись.
У першу чергу, обов’язково треба чіпувати тих тварин, які часто подорожують зі своїми господарями по країнах Європи, а також тих, які беруть участь у виставках чи будуть продані господарям із країн ЄС. Порядок чіпування було розроблено на основі Регламенту Ради Європи і Європейського парламенту ЄС №998/2003 від 04.10.2002 р. Відповідно до нього, з 1 січня 2010 року у країни Євросоюзу заборонено ввозити нечіпованих тварин, усі переміщення через кордони можливі тільки з наявністю чіпа. Така ж ситуація із Америкою, Єгиптом, Туреччиною, Австралією та ін., що потребують переміщення авіатранспортом. Ця необхідність, насамперед, потрібна для унеможливлення підміни тварини іншою, та щоб уникнути перевозу через кордон тварин, які можуть бути заражені різноманітними інфекційними захворюваннями.
Наявність електронного чіпу запобігає підміні елітних тварин на виставках та при подорожах по країні. Також обов’язковим є чіп, якщо ви бажаєте віддати собаку на дресирування у кінологічний комплекс. Бажано мати чіп і котам, якщо їх розводять на продаж.
Чіп дає можливість вести електронну картотеку тварини, де є данні як власника, так і улюбленця. Лікар із легкістю зможе сканувати чіп та вести амбулаторну картку прийому щодо лікування або профілактичних дій, що є індивідуальним для кожного. Електронна ідентифікація дозволяє значно пришвидшити пошук власника тварини у випадку її втрати.
Також чіпування — незамінне для дослідницької роботи, допомагає ідентифікувати будь-яку тварину. Природоохоронні організації з допомогою ідентифікації проводять контроль щодо міграції диких тварин.
Чіп не дає змоги відстежувати і знаходити тварину через супутник, бо занадто малий та пасивний без дії на нього сканеру для зчитування. Але у випадку крадіжок цуценят чи кошенят, доводить їхню приналежність до певного господаря.
Тож, власникам тварин варто подбати про безпеку та захищеність своїх домашніх улюбленців шляхом чіпування.
К.НОСАРЄВА, лікар ветмедицини