ЄДНАЙМОСЯ, ЛЮБА РОДИНО!

Нещодавно у стінах Чижівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася зустріч двох хорів — Ярунського і Чижівського. Ми знаємо, що хоровий колектив шкільної молоді в нашому районі існує лише два роки. Дуже приємно, що засобом єднання стала пісня, яка лилася над полями, садами, луками. Почесне місце вона посідає у серцях наших двох хорів. Учні Чижівської школи зустрічали делегацію Яруня з хлібом і сіллю. Разом зі співучою молоддю прибули вчитель музики Ю.О.Лагасюк та завуч Ярунської школи Л.В.Осадчук. Дуже приємно, що керівники хорів продовжують розпочату багато років тому справу своїх попередників. Вони прищеплюють любов до пісні молодому поколінню. Цікаво, а хто ж був засновником хорів та інструментального ансамблю? Куди сягає коріння їх родовід?
Що стосується інструментального ансамблю з с.Чижівка, то рік народження — 1956-й. Заснований учителем математики, фронтовиком Іваном Вікторовичем Гловацьким і керований ним до середини 60-х років. Естафету перейняв його учень А.Ф.Довгалюк, який керував ансамблем до середини 80-х.
З того часу Л.Ф.Савицька, останніх три роки разом з М.М.Бака. Оркестр — єдиний у районі і в області серед учнівської молоді, переможець багатьох оглядів учнівської художньої самодіяльності. Чижівський хор має назву «Золоті розсипи». Засновником і керівником досі є Л.Ф.Савицька. Виник хор у 1995 році. У 2000 році отримав перший диплом. У 2002 році народився хлопчачий ансамбль «Джерело». Хор «Дзвіночок» Ярунської ЗОШ І-ІІІ ступенів заснований більше 40 років учителем музики Ю.О.Логасюком, який і тепер залишається його беззмінним художнім керівником. За такий відрізок часу в духовній скарбниці цього колективу безліч грамот, дипломів, призів, які здобували шкільні хористи Яруня на районних, обласних і навіть республіканських сценах. Та й на сьогодні рівних йому серед учнівської молоді немає. Упродовж багатьох років не поступається він першістю жодному художньому колективу.
І саме в нашій школі відбулася перекличка двох існуючих у районі хорів. Пісенний діалог між ними відбувся на сцені актового залу Чижівської ЗОШ. Обидва хори вразили нас своїм вмінням, милозвучністю, а особливо ті пісні, що звучали у супроводі інструментального ансамблю. Було виконано багато пісень. Разом з хористами співали навіть глядачі, вчителі.
І хоч майстерністю виконання й музичним супроводом наші хористи поступалися гостям з Яруня, заключний номер пісенно-хорової переклички компенсував допущені недоліки.
За порадою керівника «Дзвіночка» Ю.О.Логасюка, зведений хор виконав пісню «Єднаймося, люба родино». Здригнулися стіни, на очах старших учителів з’явилися сльози. Ми впевнені, що ця зустріч за допомогою пісні поєднала серця багатьох учасників пісенного діалогу. Вона стала одним із кращих уроків духовної краси. Ми ще більше полюбили рідне слово, покладене на музику. Згадуючи слова О.Гончара «Людина доти залишається людиною, доки здатна відчувати красу», — ми з повним правом можемо сказати, що людське начало в наших душах ніколи не згасне, навіть якщо цей урок був першим і останнім у нашому житті. Адже пісня у нашій школі — це не рідкість. Вона звучить і у свята, і у будні, нагадуючи нам, що лише краса людей навчає жити.
Людмила ПЕТРУК, учениця 11 класу Чижівської школи