Делегація учнів німецької гімназії гостювала у СШ №4

Початок квітня у Новоград-Волинській СШ №4 відзначився особливою подією. Делегація учнів із німецької гімназії на чолі з викладачами Мартіною Шенк та Клавдією Хайєк прибула до нашого міста на щорічну зустріч у рамках міжнародного шкільного обміну. Вже четвертий рік поспіль друзів із Візентайду радісно вітали українські учні та їх родини.
Програма перебування цьогоріч була пов’язана з проектом «Творимо суспільство разом — у громадському та повсякденному житті». Базуючись на тематиці проекту, сподівання учасників вдалося успішно реалізувати. Так, у рамках проекту, у Новоград-Волинській міській раді було організовано зустріч учасників із керуючим справами виконавчого комітету міської ради Ружицьким Д.А. та заступником міського голови Гвозденко О.В., які розказали про структуру та завдання органів місцевого самоврядування. Не менш цікавим було знайомство з роботою управління освіти і науки міської ради, яке провели для дітей начальник управління освіти і науки міської ради Ващук Т.В. та її заступник Табакова А.О. А детальніше познайомитись із культурними та історичними пам’ятками нашого краю допоміг загадковий квест по місту. Та це були лише перші позитивні емоції.
Неймовірних вражень додала екскурсія до Києва. Діти мали можливість потрапити всередину будівлі Верховної Ради. Цікавинкою стала зустріч із народним депутатом Литвином В.М.,
який не лише поділився досвідом роботи, а й дав поради майбутнім абітурієнтам, а, можливо, й політикам. Мальовничі береги Дніпра, величаві силуети храмів, зелень парків, ошатні споруди різних часів і архітектурних стилів залишили в пам’яті гостей славу незабутнього міста. Національний музей історії України показав загальні події війни та окремі історичні факти, які засвідчені у більш ніж 17000 експонатів.
Відвідування уроків, участь у спільному проекті, розваги у позашкільний час, різноманітні екскурсії та тиждень іноземної мови у школі чекали на учасників обміну на Звягельщині.
Ім’я Лесі Українки відоме не тільки в нашій країні. Її творчістю захоплювалися як за життя, так і 150 років потому. Тендітна, хвороблива дівчина, яка мала силу духу, доступну не кожному чоловікові, стала символом України, її світочем. Тому неабиякий інтерес у дітей викликав Музей Лесі Українки. Родзинкою стали поезії Лесі Українки, які для своїх однолітків підготували учні в перекладі німецькою мовою.
Підсумком тижня іноземних мов у школі став пісенно-хореографічний фестиваль «Єврофест-2018». Учні старших класів школи презентували європейські країни у своїх виступах, демонструючи вправність у хореографії та грі на музичних інструментах, подарували слухачам обробки європейських пісень та заряд позитиву. Упродовж свята і виконавців, і слухачів об’єднувала музика, якій не потрібно було перекладу. Учасники заходу ще раз переконалися, що музична мова — мова людських сердець.
Перебуваючи з дводенною поїздкою у Львові, діти насолоджувались архітектурою міста, відвідали Високий Замок, що височить над містом, милувались краєвидами, від яких захоплює дух. Пам’ятки, харизматичні заклади, парки, розваги — все це мали змогу подивитися, спробувати, зробити і дізнатися діти в «місті Лева».
Під час проекту учасники знайшли нових друзів, постійно виховували почуття комунікативності, яке так потрібно у сучасному світі. Незважаючи на мовний бар’єр, панувала дружня, товариська атмосфера, яка залишила незабутні враження від перебування в Україні. Як керівник проекту, своє завдання вбачаю у тому, щоб виховувати справжніх європейців та зламати стереотипи про наші країни.
А.ТЕТЕРЯ, керівник обміну