В Україні запроваджена «будівельна амністія»! Як узаконити самочинне будівництво?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мені стало відомо, що в Україні запроваджена, так звана, будівельна амністія. На які об’єкти вона поширюється, та що потрібно, щоб узаконити самобуд?
Анатолій В., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, Верховна Рада України ухвалила законопроект №3696 «Про внесення зміни до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт», яким, нарешті, подовжено термін прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва незначної складності, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт. Попередня будівельна амністія діяла в 2015 році. Аби її продовжити в останні дні, 2015 р. було зареєстровано відповідний законопроект. Але ухвалити його спромоглись лише в березні 2018 року.
«Будівельна амністія» — це надання можливості людям узаконити об’єкти самочинного будівництва, які, через своє незнання або небажання, не оформили дозвільні документи на будівництво або на перебудову свого будинку чи інших споруд.
«Будівельна амністія» розповсюджується на об’єкти незначного класу наслідків. Зокрема, на індивідуальні житлові, садові та дачні будинки, господарські будівлі й споруди площею до
300 кв. м, які були збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року без відповідних документів дозвільного характеру. Крім того, узаконити можна будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, які зведені до 12 березня 2011 року та належать до незначного класу наслідків — СС1.
Легалізувати такі об’єкти можливо за умови, що вони відповідають будівельним нормам та цільовому призначенню земельних ділянок, на яких розташовані.
При цьому, для таких об’єктів як індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 100 квадратних метрів включно, встановлено спрощений порядок проведення технічного обстеження. Так, згідно із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», технічне обстеження таких об’єктів проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.
Для решти об’єктів, на які поширюється «будівельна амністія», потрібно діяти у загальному порядку, а саме: спочатку виготовити технічний паспорт, звернувшись до БТІ, а потім провести технічне обстеження. Таке обстеження можуть здійснювати спеціалісти, які отримали сертифікат експерта з технічного обстеження.
В ДАБІ обіцяють, що механізм «будівельної амністії» запрацює з липня цього року.
Щоб оформити документи, необхідно звернутися до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області. Заява повинна бути розглянутою безоплатно, протягом 10 робочих днів, і за результатами технічного обстеження прийнято рішення щодо введення об’єкта в експлуатацію.