26 квітня — тридцять друга річниця Чорнобильської трагедії

26 квітня — тридцять друга річниця Чорнобильської трагедії

Більше трьох десятиліть тому слово «Чорнобиль» обпекло серця мільйонів українців, і з того часу з цим словом асоціюється скорбота, печаль, біль і туга за тими, хто вступив у двобій із неконтрольованим мирним атомом.


Чорнобильська катастрофа набула планетарного масштабу і створила на значній території України радіаційну ситуацію, яка й сьогодні продовжує негативно впливати на здоров’я людей і довкілля.
Наше завдання сьогодні — допомагати потерпілим, турбуватися про покращання їх життя.
Наразі в Новограді-Волинському проживає 1142 потерпілих громадян. Із них ліквідаторів, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, — 52 особи, 2-ї категорії — 222 ліквідаторів та 22 — ліквідатори 3-ї категорії.
Для реалізації державної програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у 2018 році передбачено кошти в сумі 1,8 млн. грн.
Щороку наказом Міністерства соціальної політики України встановлюються щомісячні розміри компенсації вартості продуктів харчування особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Розмір такої компенсації в 2018 році складає: для осіб, віднесених до категорії 1, — 415,80 грн., для осіб, віднесених до категорії 2, — 207,90 грн.
Важливим напрямком у соціальному захисті є забезпечення державних гарантій соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме: безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів та безоплатне (пільгове) зубопротезування.
За рахунок коштів обласного бюджету за програмою «Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передбачені кошти в сумі 78,1 тис. грн. Із них для безоплатного придбання ліків за рецептами лікарів — 68,6 тис. грн. та для безоплатного (пільгового) зубопротезування — 9,5 тис. грн.
У 2017 році запрацював новий механізм оплати послуг за санаторно-курортне лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, який базується на укладанні тристоронньої угоди між постраждалою особою, департаментом праці та соціального захисту населення та санаторно-курортним закладом. При цьому постраждала особа самостійно обирає санаторно-курортний заклад для оздоровлення.
Розміри відшкодування санаторіям за надане лікування в 2018 році становлять: для осіб, віднесених до категорії 1, — 6822 грн.; для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), — 20685 грн.; для дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, — 13545 грн.
Із 1 січня 2018 року громадяни, які, відповідно до Порядку надання щорічної допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 р. №854, звернулися до департаменту праці та соціального захисту населення із заявою на отримання компенсації замість путівки, отримують таку компенсацію. Розмір компенсації становить 35% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, чинного на 01 січня відповідного року. Це визначено постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 №838 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Дана компенсація становить 481 грн.
Чорнобиль — це гіркий урок не тільки нам, українцям, а й усьому людству.
Спільними зусиллями ми зробимо все можливе для того, щоб віддячити за мужність, стійкість, терпіння, наполегливість у подоланні труднощів, що випали на долю «чорнобильців».
Хай нас усіх надихає і об’єднує віра у те, що Україна подолає наслідки катастрофи, забезпечить своїм громадянам щасливе життя під мирним небом, стане могутньою державою і займе своє почесне місце у спільноті європейських народів!
Л.ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради