КОБЗАР — ЗАМІСТЬ ЛЕНІНА, АБО РАЙОННА ВЛАДА ТРИМАЄ СЛОВО

КОБЗАР — ЗАМІСТЬ ЛЕНІНА, АБО РАЙОННА ВЛАДА ТРИМАЄ СЛОВО

\"КОБЗАРГолова Новоград-Волинської райдержадміністрації Микола Іванюк тримає слово, дане громадам сіл району, в яких було демонтовано погруддя й пам’ятники Леніну. На місці ліквідованих символів радянської доби, як і було обіцяно, поступово встановлюють пам’ятники справжнім патріотам України, видатним діячам української культури. Після того, як у селах Ярунь і Тупальці увіковічнили Лесю Українку, настала черга Великого Молодькова. Тут спорудили погруддя Тараса Шевченка. Урочиста подія відкриття відбулася 10 березня, в день смерті поета.
Великомолодьківський пам’ятник Леніну потрапив під першу хвилю ліквідації — його демонтували ще у листопаді 2007 року. Відтоді, майже півтора роки, площа перед клубом сиротіла без пам’ятників. І ось цей пробіл було усунено.
\"КОБЗАРЦеремонія урочистого відкриття погруддя Великого Кобзаря відбулася за присутності перших осіб від районної влади — голови РДА Миколи Іванюка, голови районної ради Віктора Гончарука та їхніх заступників. Міську владу представляв секретар міської ради Володимир Федорчук.
Звертаючись до громади села, очільники влади акцентували увагу на тому, що розвиток країни можливий лише пліч-о-пліч із відродженням духовності нації. А постать Тараса Шевченка, його творчість і нелегкий життєвий шлях, — є прикладом нескореності українців, незламності їхнього духу у боротьбі за незалежність своєї держави. Щоденно нагадувати про це якраз і покликаний цей пам’ятник.
На виготовлення і встановлення пам’ятника не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів, запевнив Микола Іванюк. Усі гроші, а це — 20 тисяч гривень, на святе діло пожертвували спонсори.
\"КОБЗАРАвтор пам’ятника — член спілки художників України, скульптор та архітектор Олександр Костюк (м.Житомир), виконавець робіт — директор Житомирського художньо-виробничого комбінату Іван Сухомлин.
…Є всі передумови очікувати, що сьогоднішня подія — далеко не остання такого масштабу в районі. Адже на тепер на місці десяти знесених пам’ятників Леніну у селах Новоград-Волинського району встановлено тільки три нових — два Лесі Українці й один — Тарасу Шевченку. В якому наступному селі з’явиться новий пам’ятник видатним особистостям, борцям за незалежність України, Микола Іванюк наразі не каже. Однак запевняє, що доки він працюватиме на посаді голови РДА, зробить усе можливе, аби продовжити цей процес.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА