Служба у військовому резерві Збройних Сил України

Резервісти Збройних Сил України — це громадяни України, які у добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формуваннях на підставі контракту.
Резервісти проходять службу шляхом залучення на навчальні збори у військових частинах під час практичних заходів бойової підготовки.
Контракт гарантує призов резервістів під час оголошення рішення про мобілізацію (або навчальні збори) винятково до тієї військової частини, з якою він уклав контракт, та переважно на ту посаду, на якій він проходить службу у військовому резерві. Під час проходження служби резервісту гарантуються відповідні соціальні гарантії, також є можливість кар’єрного росту під час служби в резерві, зокрема, отримання чергових військових звань резерву.
Громадяни, які проходять службу у військовому резерві, не підлягають призову на строкову військову службу.
Резервісту за 30 діб підготовки виплачується:

  • грошова виплата із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць для працездатних осіб на 01 січня календарного року (з 01.01.2018 року — 1762 грн.) — від 2643 до 3524 грн. (в залежності від військового звання);

  • добові (за кожен день зборів, в залежності від військового звання — від 360 до 900 грн.);

  • грошова винагорода в кінці року (фіксований розмір якої залежить від військового звання — від 1600 до 3100 грн.).


У підсумку загальна сума грошових виплат непрацюючим резервістам у 2017 році за місяць підготовки складала від 5194 до 7651 грн., що в три рази перевищує виплати військовозобов’язаним. Крім того, для працюючих резервістів компенсується виплата середньомісячної заробітної плати за місцем роботи (за весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві з 01.01.2018 року — не менше 3723 грн.).
Резервісту гарантується збереження робочого місця на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві.
За довідками звертатися за адресою: вул.Соборності, 74, Новоград-Волинський ОМВК. Тел.: (04141) 5-63-70, (063) 132-21-58.
С.КАНЮКА, військовий комісар Новоград-Волинського ОМВК, підполковник