Відкрити спортзал у місті важче, ніж аптеку?

Відкрити спортзал у місті важче, ніж аптеку?

У заходах із нагоди Всесвітнього дня здоров’я, який у Новограді відзначили 12 квітня, окрім організаторів — профільних відділів, участь взяли спортсмени, студенти, благодійники, військові. Програма була насиченою: розминка від тренера Національної молодіжної збірної з карате Петра Корнійчука, марафон вулицями, танцювальний флешмоб і виставка на тему здорового способу життя у парку — від медколеджу та всеукраїнської благодійної організації «Асет». Основне дійство відбулося на стадіоні «Авангард», де виступали воркаутери, кіокушинкай каратисти, і, навіть, представники скандинавської ходьби. Пройшли також міні-змагання з дартсу, бадмінтону, армреслінгу та настільного тенісу. Сюрпризом для прихильників здорового способу життя стало аеромобільне шоу від учнів Центру науково-технічної творчості.
У якості важкоатлетів із показовими номерами виступили військовослужбовці гарнізону, а саме — бійці 181-го батальйону матеріального забезпечення. Основний склад батальйону перебуває у зоні АТО, але військові знайшли можливість продемонструвати свої уміння з гирями та у воркауті.
«Знаходимо час, щоб займатися фізичним розвитком. Попри те, що у нас багато інших завдань», — розповіли «Звягелю» військові. Серед них — президент обласної федерації важкої атлетики Валерій Постіженко, який два роки тому пішов служити в армію, ставши захисником на Сході України. Цікаво, що й на війні тренер допомагає воїнам підтримувати спортивну форму:
— У польових умовах завжди є спортивний майданчик із гирями, штангами, турніком. Часто робимо усе це з підручних засобів, — розповів Валерій Постіженко. — Штангу, наприклад, із труби і дисків від автівок (сміється — авт.). Спортзал, як відомо, — найкращий психотерапевт. Коли перебуваєш у напрузі, то фізичні навантаження допомагають її зняти. Керівництво батальйону нас підтримує. Командир — підполковник Віктор Синиця — є локомотивом спортивного руху у військовій частині: любить гирі, штангу, теніс, біг, на турніках займається. Колеги беруть з нього приклад. А я продовжую тренувати важкоатлетів. Вихованець Олег Ніколаєнко восени їде на олімпіаду в Буенос-Айрес (Аргентина). Вперше в історії Житомирської області спортсмен потрапив у списки на участь в юнацьких олімпійських іграх. Я складаю тренерські програми для нього і відправляю у Харків, де він нині навчається.
Тренер-військово­службо­вець, поїхавши на війну, мусив залишити спортзал у центрі міста, який організував для важкоатлетів. Попри те, що були спортсмени, готові замінити Валерія Постіженка, виявилося непросто зробити це, без довгої бюрократичної «тяганини». Втім, тренер не полишив мети відновити спортзал і щойно повертається додому, то у вільний від служби час приступає до тренерської роботи, відвідує чемпіонати України за участю вихованців, ремонтує і купує інвентар для спортзалу. А ще сподівається, що у травні на сесії міської ради питання вирішиться на користь тих, хто бажає займатися важкою атлетикою:
— Зараз вирішується питання на рівні міської влади — спортивний зал мають надати в оренду федерації. Хочу, щоб діти військовослужбовців тут займалися, заняття для усіх були і залишаться безкоштовними! Помости, штанги, гирі, гантелі — усе є у наявності. Шкода, що зал зачинений і не приносить користі людям. Хотілося би сприяння міської влади у вирішенні питання.
Акцент на спорті у День здоров’я був зроблений яскравий, адже організатори старалися зробити дійство цікавим. Але здоровий спосіб життя — це ще й тоді, коли обладнані спортзали не простоюють зачиненими. Тоді у людей зменшується потреба ходити до аптек і витрачатися на ліки. Тим не менше, аптечні заклади у Новограді відкриваються, як бачимо, на кожному кроці, фармацевтичний бізнес процвітає, а запустити у дію оснащений спортзал із безкоштовним відвідуванням… набагато важче.
Юлія КЛИМЧУК