ЄВРОПЕЙЦІ ЇСТИМУТЬ ЧИСТУ ЇЖУ. А МИ?

ЄВРОПЕЙЦІ ЇСТИМУТЬ ЧИСТУ ЇЖУ. А МИ?

Прогресивна світова спільнота дедалі більше замислюється над якістю продуктів харчування. Споживати «синтетику», хоч це — й дешевше, стає не модно. Мова йде про різноманітні добавки, що широкими темпами використовуються в тваринництві й землеробстві. Саме тому в європейських країнах, а віднедавна — поволі й в Україні, роблять ставку на, так зване, органічне сільське господарство — вирощування сільськогосподарських культур без усіляких добавок.
Три українські виробники сільськогосподарської продукції, серед яких одне підприємство з Новоград-Волинського району (ПП «Галекс-Агро»), стали учасниками щорічної міжнародної органічної виставки «БіоФах-2009», що пройшла 19-22 лютого у німецькому місті Нюрнбергу. Іноземні покупці проявили інтерес до української продукції, насамперед, до зернових і зерново-бобових. З чого слідує, що цей напрямок виробництва є перспективним.
А вже 10 березня райдержадміністрація провела семінар, учасниками якого стали потенційні виробники біологічної продукції з різних областей України та представники швейцарсько-українського проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні». Метою семінару було обговорити особливості сертифікації підприємств (а це є обов’язковою умовою для налагодження поставок продукції до країни Європи) та визначити можливі рішення щодо експорту — зберігання, очистки, логістики тощо. Важливим завданням семінару було з’ясувати, наскільки українські фермери взагалі зацікавлені в розвитку органічного ринку.
У складі української делегації, що побувала на цьогорічній міжнародній органічній виставці-ярмарку «БіоФах-2009», були чотири представники Житомирської області. Серед них — голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк, директор створеного рік тому приватного сільгосппідприємства «Галекс-Агро» Олександр Ющенко та приватний консультант вищезгаданого швейцарсько-українського проекту Володимир Іванюк. Своїми враженнями від побаченого та планами розвитку біологічного виробництва, зокрема в Новоград-Волинському районі, вони поділилися під час прес-конференції.
— Надзвичайно приємно, що вперше за 20 років проведення цієї виставки, на ній була представлена продукція українських виробників, — зазначив Микола Іванюк. Аби присутні зрозуміли, що це за виставка й настільки серйозно вона сприймається в світі, голова РДА навів декілька цифр: понад 15 гектарів павільйонів, 50 тисяч квадратних метрів експозицій, 2717 компаній-учасників і понад 46 тисяч відвідувачів із 124 країн. Дана виставка — це наче ярмарок, де потенційні продавці й покупці приглядаються один до одного, аби потім укласти взаємовигідні угоди, — додав очільник району.
— ПП «Галекс-Агро» — молоде підприємство, що працює всього рік, але воно вже пройшло сертифікацію, відповідно до положення ЄС, — повідав директор підприємства Олександр Ющенко. — Ми збираємося використовувати землі, що не оброблялися від 5 до 15 років, вирощуватимемо на них різні сільськогосподарські культури.
Як зазначили учасники прес-конференції, міжнародний органічний ринок сьогодні стрімко розвивається. Щорічно зростає на
5 мільярдів доларів валовий оборот органічної продукції. Провідними країнами-виробниками в цьому напрямку є Австралія, Китай, Аргентина, США, Польща. Є потенціал і в України з її величезним запасом родючих земель. Але в нашій країні як завжди щось стає на заваді. По-перше, немає закону про органічне виробництво. По-друге, відсутність досвіду, недостатня кількість відповідної кваліфікації фахівців. По-третє, вітчизняні науково-дослідні інститути з незрозумілих причин не працюють над розвитком технологій органічного землеробства. Звідси — й нестача посівного матеріалу, й вищезгаданий брак спеціалістів, і відсутність внутрішнього ринку.
Такий підхід виглядає щонайменше дивно, адже розвиток даної галузі принесе немало позитиву — відтворення екології, підвищення родючості земель за рахунок правильної сівозміни. А головне — забезпечить споживача екологічно чистими продуктами харчування, а сільське населення — робочими місцями.
Після участі у виставці підприємство «Галекс-Агро» отримало до десятка запитів від потенційних клієнтів з-за кордону, розповідає Олександр Ющенко. Компанії з Англії, Данії, інших європейських країн зацікавилися закупкою зернових та зерново-бобових культур. Проте, про конкретні контракти директор «Галекс-Агро» поки що не говорить. Каже, що підприємство сьогодні лише на шляху до підписання угод.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА