ВОЛОДИМИР МИСІН: «БУДЬМО ГОСПОДАРЯМИ У СВОЄМУ ДОМІ»

ВОЛОДИМИР МИСІН: «БУДЬМО ГОСПОДАРЯМИ У СВОЄМУ ДОМІ»

ДО ДНЯ ПРАЦІВНИКА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА
Ранньої весни дбайливий господар особливо ретельно прибирає свій дім. Новоград-Волинський — рідний дім для кожного його жителя. І всім нам хочеться бачити своє місто гарним, затишним та охайним. Саме про це та з нагоди свята Дня працівника комунального господарства наша наступна розмова із заступником начальника управління ЖКГ Володимиром МИСІНИМ:

— Володимире Євгеновичу, всім відомо, що галузь житлово-комунального господарства у всі часи була і нині залишається однією з найпроблемніших у життєдіяльності нашого міста. Що, на вашу думку, потрібно зробити для того, щоб цих проблем хоча б трохи поменшало?
— Вирішення всіх питань впирається у кошти. Як на мене, то необхідно надавати більше уваги фінансуванню цієї галузі. Звісно, й інші бюджетні сфери потребують коштів, але потрібно визначатися з пріоритетами. Такі питання як подача води, тепла, прибирання вулиць, — стосується безпосередньо всіх жителів міста, і їх потрібно вирішувати щодня. А без коштів це зробити дуже нелегко.
— Можливо, потрібно також серйозно задумуватися і над економією? Адже ні для кого не секрет, що на даний час, поки вода та тепло дійдуть до споживача, значна частина їх втрачається. Який вихід із цієї ситуації?
— Дійсно, у спадок від радянських часів нам залишилися старі поіржавілі труби (деяким більше сорока років). Через це однієї лише води ми втрачаємо близько 50 відсотків. Приблизно така ж ситуація і по внутрішньобудинкових мережах і по теплу. Хоча тепломережа останнім часом замінила понад двадцять відсотків труб на сучасні поліуретанові. І відразу стало помітно, що втрати зменшилися, а аварій, до яких ми вже звикли за ці роки, на реконструйованих ділянках практично немає.
— Ці втрати стосуються ж не лише водоканалу та тепломережі, вони лягають і на плечі споживачів?
— Так, адже їх включають до собівартості води та тепла. Тому це дуже серйозна і актуальна проблема, яка стосується всієї міської громади, і яку потрібно вирішувати.
— Володимире Євгеновичу, а скільки необхідно коштів, щоб замінити хоча б найбільш складні ділянки водогону?
— Водогінні мережі у місті мають протяжність 221 кілометр, з яких — 10 кілометрів знаходяться у вкрай незадовільному стані, і їх негайно потрібно міняти. За попередніми підрахунками, заміна одного кілометру водогону коштує 1,2-1,4 млн. гривень, тож за нескладними підрахунками маємо віднайти 12-14 мільйонів гривень. Звісно, з міського бюджету такий шмат не відріжеш, а на державні кошти, швидше всього, поки що розраховувати нічого.
— Невже стільки шкоди завдають одні лише неякісні та старі труби?
— У втратах вони займають близько третини. Решту води ми втрачаємо через крадіжки — нелегальне підключення до мережі. Лише торік склали 167 актів на такі незаконні підключення і активно працюємо в цьому напрямку і далі.
— Володимире Євгеновичу, чи були останнім часом втілені новітні технології на водоканалі?
— У позаминулому році нам вдалося замінити частину насосів на енергоефективніші. А торік ми виграли грант на будівництво нової станції очистки води. Нам було запропоновано три технології такої очистки, і одну, найбільш оптимальну, до наших умов та вимог, було обрано і нині розробляємо проект будівництва нової водоочисної станції.
— Досить часто доводиться чути про те, що у Новограді-Волинському низька якість води. Що робиться в цьому плані?
— Останнім часом якість води було значно покращено завдяки тому, що тепер при її очистці не використовується хлор, а замінено його сполукою гіпохлориду натрію, яка не є шкідливою для здоров’я людини. Хлор може використовуватися лише раз чи 2 рази на рік для очистки мережі.
— Якщо вода достатньо якісна, то з якою метою буде встановлена нова станція?
— Нова станція дасть можливість удвічі збільшити потужність водоканалу і очищати удвічі більше води. Ми зекономимо тут на тарифах на електроенергію, які вночі значно нижчі. Тож вода очищатиметься у достатній кількості за нічним тарифом, а вдень працюватимуть тільки насоси на її подачу.
— А скільки коштів з міського бюджету виділено на встановлення нової станції?
— Двісті двадцять п’ять тисяч гривень з бюджету розвитку і двісті тисяч — на виготовлення проекту.
— Володимире Євгеновичу, на минулому засіданні виконкому також піднімалося питання благоустрою міста. Які заходи в цьому плані планується провести найближчим часом?
— Як і кожного року, навесні, потрібно докласти чимало зусиль, щоб з першими веселими променями сонця Новоград-Волинський також був гарний, чистий та охайний. Звісно, він таким має бути цілий рік, але саме навесні прибирання — найбільш ретельне. Заходи такі ж, як і кожного року, але новим є те, що організації та установи будуть залучені до прибирання територій не лише прилеглих, але й закріплених за ними. У нових правилах благоустрою ці території чітко визначені і доведені до відома керівників. Оскільки міське комунальне підприємство не в змозі та й немає фінансування на проведення повного обсягу робіт з благоустрою, то для того, щоб зробити наше місто чистим, повинна докласти зусилля вся міська громада. Адже Новоград-Волинський — наш єдиний дім, і будьмо в ньому гарними та охайними господарями.
— У Новограді-Волинському питання питної води деякою мірою вирішують бювети. Але ж у нас ще є і природні джерела, до яких, до речі, дуже непросто дістатися, хоч деякі з них і знаходяться практично в центрі міста...
— Так, одне таке джерело на березі Случі є поблизу фортеці. Саме там найближчим часом планується провести благоустрій. Ми взяли участь у проекті ПРООН у програмі «Кожна краплина має значення». Вже пройшли перший тур, і нині готується проект цього благоустрою. Тож найближчим часом будемо мати ще одне облаштоване джерело.
— Володимире Євгеновичу, навесні постає ще одна актуальна і болюча проблема — підтоплення деяких мікрорайонів. Що робиться в цьому плані?
— З підтопленням дійсно ситуація дуже проблемна. І від неї страждають західний мікрорайон міста (вул.Тельмана, Мануїльського, Миру, Боженка та інші), райони «Морського», Пархоменка, Маяковського, Героїв Перекопу, Олейнікова та мікрорайон «Смолка». Багато проблем з підтопленням виникло тому, що люди самовільно позасипали канали, навезли на свої ділянки землі і повисипали, не дивлячись на те, що підтоплює сусідів. Два роки тому ми розробили проект з ліквідації підтоплень західної частини міста. На той час ці роботи коштували 700 тисяч гривень, які нам з державного бюджету так і не виділили. На сьогодні все це значно подорожчало. Якісь невеликі чистки ми намагаємося час від часу проводити, але це проблему не вирішує.
— Мабуть, варто зачепити у нашій розмові ще й таку проблему як вивіз сміття. Бо, з одного боку, управління ЖКГ дає інформацію про те, що жителі міста не хочуть платити за вивіз сміття, а натомість новоград-волинці нарікають на неякісне надання послуг…
— На даний момент договір про вивіз сміття підписало сімдесят відсотків населення. Сплачують за ці послуги іще менше. На жаль, не всі розуміють, що рішення про сплату за вивіз сміття на регіональному рівні є законом, який переступати не можна. Вже за ці декілька років місто стало помітно чистішим, набагато менше виникає стихійних смітників. Але потрібно зрозуміти, що платити має все населення. І ці кошти не йдуть на утримання чиновників, а лише перевізникам, які забирають і вивозять сміття, і утилізують його. На даний час такі послуги збиткові і вони перекриваються за рахунок інших доходів. Але так не може продовжуватися. Бо перекрити збитки можна лише тоді, коли хоча б дев’яносто відсотків населення буде здійснювати цей невеликий платіж. Ось у цьому напрямку і працюємо. До речі, маючи нагоду, хочу проінформувати, що неплатники штрафуватимуться. А загалом з усіх питань вивезення сміття можна звертатися за телефонами 5-30-19, 5-35-59.
— Володимире Євгеновичу, восени на вулицях міста з’являється чимало бродячих собак, які досить небезпечні. Як вирішується ця проблема?
— Єдиним гуманним рішенням було б створення собачого притулку. Але, знову ж таки, коштів на це не віднайти. Тому ми змушені відстрілювати бродячих собак. Кожної весни проводяться такі заходи активніше. Іншого варіанту поки що не бачу.
— Як альтернатива ВЖРЕПа на сьогодні у місті з’явилися об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Як вони себе зарекомендували?
— Дуже добре. На сьогодні у місті діє двадцять п’ять ОСББ і єдине комунальне підприємство «Новоград-Волинськжитлосервіс», до якого увійшли ті будинки, які не потрапили з якихось причин до ОСББ. Переважно, це старі будівлі. Тож, форма роботи ОСББ себе виправдала, на даний час вже напрацьована система і навіть з першого погляду видно, якими доглянутими та охайними стали деякі будинки та двори. Серед кращих хотілося б назвати ОСББ «Колорит» (район ЦМРА №217), ОСББ «Вікторія» (район автовокзалу) та ОСББ «Наш дім» (район кінотеатру імені Щорса).
Маючи нагоду, хочу щиро привітати працівників комунального господарства з їх професійним святом та побажати всім гарного весняного настрою!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА