Хроніка 19/2018

У РАЙОНІ ПОМЕРЛА ПІВТОРАМІСЯЧНА ДІВЧИНКА
5 травня, о 5 годині 30 хвилин, у с.Стриєва Новоград-Волинського району медиками констатовано смерть півторамісячної дівчинки.
Батьки дитини проживають у Барвинівці, але 3 травня вони приїхали в гості до свекрухи у с.Стриєва. Мати повідомила, що весь цей час дитина почувала себе добре, гралася, напередодні на її обличчі було наявне почервоніння. На ранок 05.05.2018 року, близько 4 год. 45 хв., коли мати прокинулася, вона виявила, що дитина не дихає та не подає ніяких ознак життя, після чого було викликано швидку медичну допомогу, яка по приїзду констатувала смерть дівчинки.
У ПОЛІЦІЇ ПРОКОМЕНТУВАЛИ ХІД РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННИХ РУБОК ЛІСУ В ГОРОДНИЦІ
Днями відбулася спільна прес-конференція начальників обласного управління поліції та лісомисливського господарства. Очільники поліції прокоментували стан та хід розслідування незаконної вирубки лісу в Городницькому лісгоспі.
Під час досудового розслідування кримінального провадження, відкритого одразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу, 2 травня було проведено санкціоновані обшуки у місцях можливої обробки краденої деревини.
Нагадаємо, у березні цього року, у ході профілактичних заходів поблизу с.Червона Воля, під час незаконної рубки вдалося затримати трьох осіб, мешканців Рівненської області, які застосували вогнепальну зброю до поліцейських та лісових охоронців. Резонансні та постійні злочини у лісі стали причиною подальших оперативних дій.
2 травня у ході досудового розслідування поліцейськими ГУНП Житомирщини, за підтримки підрозділів Національної поліції України та Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства, проведено 14 санкціонованих обшуків у с.Борове Рокитнівського району Рівенщини у приватних оселях та на території кількох деревообробних підприємств. До забезпечення проведення заходів залучалось близько 400 правоохоронців, у тому числі — рота поліції особливого призначення. Підрозділом аеротехнічної підтримки НПУ за допомогою безпілотних апаратів проводилось відеоспостереження проведення заходів із метою своєчасного реагування на ситуацію.
У результаті вилучено 3 стрічкових пилорамних верстати, понад 230 куб.м колод деревини дуба та сосни, близько 25 куб.м оброблених лісоматеріалів, 13 бензопил та запчастини до них, чорнову бухгалтерію, радіостанції, пістолет, набої до мисливської рушниці та макову солому.
Керівник обласного управління лісомисливського господарства, коментуючи події у Городниці, зазначив, що за минулий рік та станом на сьогодні у державних підприємствах лісомисливського господарства зафіксовано 13 «кричущих» випадків. Серед яких — і обстріли, і погрози фізичної розправи, і спалені авто, і тілесні ушкодження.
— Якщо порівнювати I квартал минулого і нинішнього років, то бачимо суттєве зменшення випадків незаконних рубок. Фактично вдвічі зменшився показник розкрадання лісу внаслідок тісної співпраці лісових охоронців та правоохоронних органів, — додав головний лісівник області.
04141.com.ua

ЖИТЕЛІ ЖИТОМИРЩИНИ ЗА МІСЯЦЬ ЗДАЛИ ДО ПОЛІЦІЇ ПОНАД 260 ОДИНИЦЬ ЗБРОЇ
Про результати профілактичних заходів, спрямованих на припинення незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин, 4 травня на брифінгу повідомив журналістам начальник ГУНП області В’ячеслав Печененко.
Місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин тривав упродовж квітня. У цей період поліцейські проводили додаткову роз’яснювальну роботу серед населення та перевіряли наявну інформацію про незаконне зберігання заборонених і небезпечних предметів.
Загалом за місяць до поліції було добровільно здано 263 одиниці зброї та спецзасобів, із них — 31 пристрій для відстрілу гумових куль та газової зброї та ще 209 одиниць вогнепальної (армійських зразків — 13, мисливської нарізної — 11, мисливської гладкоствольної — 157, саморобної — 25, інших видів — 3), а також 23 — холодної зброї.
Серед зданих зразків є зброя часів Другої світової війни, що була знайдена громадянами під час господарських робіт у лісових масивах та на полях. Частина зброї, переважно мисливська, дісталась полісянам «у спадок» від родичів чи колишніх власників придбаних ними будинків.
— Досить серйозною проблемою є потрапляння на мирні території зброї зі Сходу України, де нині триває операція об’єднаних сил ЗСУ, — наголосив В’ячеслав Печененко. — Щоб запобігти цьому, ми проводимо зустрічі з військовослужбовцями та роз’яснюємо про неприпустимість завезення «сувенірів», заручаємося їх підтримкою у запобіганні таких випадків, роз’яснюємо і населенню про правила безпеки та дії, у разі виявлення таких предметів.
Під час місячника поліцейські вилучили 1843 боєприпаси різного калібру до зброї армійських зразків та мисливської. Також полісяни знайшли за різних обставин 48 снарядів різних калібрів часів Другої світової війни, 5 мін та 8 ручних гранат.
Як повідомив заступник начальника ГУНП Артем Лисогор, за час профілактичних заходів було звільнено від кримінальної відповідальності 69 жителів області, які добровільно здали зброю (відповідно до ч.3 ст.263). Тривають відповідні перевірки, після завершення яких, у разі позитивних висновків експертів, 34 одиниці мисливської зброї будуть зареєстровані за ними ж у встановленому порядку.
ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ У МЕШКАНЦЯ ТАРАЩАНКИ
2 травня біля житлового будинку по вул.Вокзальній у Новограді-Волинському працівники поліції виявили у жителя району згорток із рослинною масою, за попередніми даними — наркотичним засобом.
Підозрілого чоловіка увечері на вулиці помітили працівники кримінальної поліції Новоград-Волинського ВП. Під час поверхневої перевірки у нього виявили паперовий згорток із подрібненою рослинною масою зеленого кольору. За попередніми даними, 32-річний житель с.Таращанка зберігав при собі наркотичні засоби.
Виявлене було вилучено та направлено на експертне дослідження. Попередня правова кваліфікація події — ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області