У Новограді-Волинському вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні

У Новограді-Волинському вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні

\"У8 та 9 травня з нагоди Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у місті Новограді-Волинському пройшла низка заходів.
8 травня у Сквері Слави відбувся загальноміський тематичний захід «Маки червоні». Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».
Участь у заході взяли керівництво міста, ветерани війни, вдови полеглих героїв, учасники бойових дій, діти війни, а також творчі колективи, молодь та небайдужі новоград-волинці.
До слова було запрошено очільника міста Віктора Весельського, який у своєму виступі зазначив: «Із нагоди Дня пам’яті та примирення щиросердно бажаю ветеранам та всім новоград-волинцям міцного здоров’я, бадьорості духу і довголіття. Нехай світле травневе свято додасть нам сил і натхнення для розбудови мирного міста Новограда-Волинського в квітучій незалежній Україні. Нехай злагода і добробут панують у кожній родині, пам’ять про воїнів-визволителів навіки залишається у серцях нащадків, а безхмарне небо буде оберегом нашого щасливого майбутнього. Слава нашим ветеранам — героям минулого і сьогодення! Слава їх героїзму, відданості і мужності! Слава Україні!».
Творчі колективи міста виконували тематичні пісні, декламували вірші та дарували присутнім танцювальні номери.
На завершення присутні хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, постраждалих від воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни.
У міському Палаці культури ім.Лесі Українки відбулись урочистості з нагоди 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Після виступу очільник міста нагородив Почесними грамотами Новоград-Волинської міської ради та подяками міського голови учасників бойових дій, ветеранів війни і праці «За мужність і відвагу, активну участь у громадському житті міста і патріотичному вихованні молоді та з нагоди 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні». Після нагородження продовжилась концертна програма.
Безпосередньо у День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, 9 травня, у Новограді-Волинському відбулась урочиста хода та мітинг. Від Скверу Слави, під марш військового та духового муніципального оркестрів, із зупинками біля пам’ятних знаків загиблим воїнам для покладання квітів, учасники урочистої ходи вирушили до меморіального кладовища, де було проведено урочистий мітинг.
\"УДо ветеранів зі словами вдячності, шани і збереження пам’яті звернувся міський голова Віктор Весельський: «За період окупації нацистськими загарбниками нашого міста, який тривав із
7 липня 1941 року до 3 січня 1944 року, загинуло близько 44 тисяч мирних громадян, військовополонених, а також 955 військовослужбовців. Наймасовішими місцями загибелі людей у нашому місті були концтабір полонених, розташований на території шкіл №2 і 5 та Парку культури і відпочинку (закатовано 30 тисяч осіб); на території в’язниці та на прилеглій до неї території закатовано і позбавлено життя близько 7 тисяч 200 осіб; у Парку Перемоги та по вулиці Герцена розстріляно 4 тисячі громадян єврейської національності. Більше 2 тисяч наших земляків — учасників бойових дій — померли від бойових ран у післявоєнні роки. Ми низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто поклав на вівтар перемоги своє життя. Усі поховання воїнів та мирних жителів періоду Другої світової війни є пам’ятками історії нашого міста, серед них — 23 братських та 17 одиночних могил, меморіальне військове кладовище. Крім цього, на честь подвигу воїнів і підпільників встановлено 11 пам’ятників та більше 20 меморіальних дощок. Для усіх поколінь День Перемоги є особливим — у ньому і радість перемоги, і гіркота втрат. Цей день назавжди залишиться днем нашого національного тріумфу, сили і величі духу, мужності нашого українського народу».
Під час виступу Віктор Леонідович наголосив і на військових діях на Сході України, де нині гідні нащадки сивочолих ветеранів відвойовують нашу, Богом дану, землю, захищають інтереси незалежності нашої держави, її територіальну цілісність і недоторканність кордонів, демонструючи всьому світові нескореність агресору, приклади мужності і вірності громадянському обов’язку.
До слова було запрошено депутата Верховної Ради України Володимира Литвина, голову міської організації ветеранів Василя Парфьонова та в.о. офіцера відділення бойової підготовки 30-ї ОМБр, прапорщика Дмитра Хачатуряна. Від імені молоді міста привітала сивочолих героїв із перемогою стипендіат міського голови, вихованка Палацу дітей та молоді Марія Кальченко. Вони подякували ветеранам за мужність та відвагу, закликали пам’ятати захисників Батьківщини, які пройшли вогняними шляхами жорстокої війни.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради