Місто отримало можливість утворити об’єднану громаду за спрощеною процедурою

Місто отримало можливість утворити об’єднану громаду за спрощеною процедурою

4 травня 2018 року Президент України підписав Закон про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення.
«Міста обласного підпорядкування отримали право утворювати ОТГ шляхом приєднання до себе суміжних громад на добровільній основі без дострокових виборів», — пояснив перший заступник міського голови Сергій Колотов.
Зміни спростили механізм утворення ОТГ із центром у місті обласного значення. Проте, в деякому сенсі, процедуру потрібно починати спочатку.
7 травня 2018 року міський голова Віктор Весельський видав розпорядження №104 (о) «Про ініціювання добровільного приєднання територіальних громад Майстрівської сільської ради до Новоград-Волинської міської об’єднаної територіальної громади».
Цим розпорядженням Віктор Весельський ініціює добровільне приєднання територіальних громад сіл Майстрів, Майстрова Воля, Маковиці Майстрівської сільської ради до Новоград-Волинської міської ОТГ.
Нагадаємо, саме з Майстрівською сільською радою було досягнуто порозуміння в цьому питанні. Протягом року відбулися громадські слухання як у місті, так і в селах Майстрівської сільради, на яких було погоджено об’єднання з Новоградом-Волинським в ОТГ із центром у місті.
Пропозицію про приєднання до міста із утворенням ОТГ місто направило тільки Майстрову. «Решті суміжних сільських рад, які не погодили об’єднання з Новоградом або досі вагаються, листів не направляли й не будемо. Проте, у разі їхньої на те волі, вони можуть самі звернутися до міської влади з пропозицією про приєднання. Двері залишаються відчиненими для всіх бажаючих», — зауважив Сергій Колотов.
Враховуючи зміни до Закону, міські, сільські й селищні ради, що планують об’єднуватися, повинні знову ухвалити відповідні рішення на своїх сесіях. Якщо такі будуть прийняті, то пакет документів направлять в облдержадміністрацію.
Наразі відомо, що, крім громад Майстрівської сільської ради, спрямованість на місто мають в Орепівській сільраді. Проте з Орепівською сільрадою місто не має спільної межі. Вона з’явиться, якщо приєднається Майстрів.
У стані обмірковування перебуває Наталівка.
Нині на території Новоград-Волинського району створено чотири об’єднані територіальні громади: Городницька, Чижівська, Брониківська й Піщівська.
Олег БРЮХАНОВ