Хроніка 21/2018

Хроніка 21/2018

У МАЛИНІ ТА ЗВЯГЕЛІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ ЗБРОЮ І ПОРОХ
17 травня у ході санкціонованих обшуків поліцейські знайшли у будинках жителів двох райцентрів карабін та майже кілограм пороху. Заходи з протидії незаконному обігу зброї на території області тривають постійно.
Карабін «Мосіна» у своєму домогосподарстві зберігав 30-річний житель Малина. На зброї відсутні будь-які ідентифікуючі номери, що може вказувати на її викрадення у законного власника або інші сумнівні обставини походження. Нині поліцейські з’ясовують ці аспекти, оскільки сам власник жодних пояснень не надав. Також у будинку виявлено близько 250 г порошку темного кольору, зовні схожого на порох.
Понад 600 г такої ж сипучої речовини знайшли поліцейські у домогосподарстві 29-річного жителя Новограда-Волинського під час обшуку за відповідною ухвалою суду.
В обох випадках призначено експертне дослідження вилученого у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА СЕКРЕТАРЯ СУДУ У РОЗГОЛОШЕННІ ДАНИХ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ
Відомості про проведення у рамках кримінального провадження низки обшуків у жителів одного з районів в один день стали відомі усім фігурантам і селянам. Заплановані слідчі дії поліція провести не змогла. Однак, за короткий час з’ясувалося, що до розголошення таємних даних причетна службовець суду. За вказаним фактом розпочато досудове розслідування.
14 травня слідчі одного з територіальних відділень поліції у рамках кримінального провадження за фактом незаконного зберігання наркотичних засобів жителями району звернулися до місцевого суду для отримання ухвал на проведення обшуків за кількома адресами у селі.
— Буквально наступного дня про наміри поліції провести слідчі дії вже знали і фігуранти кримінального провадження, і їх сусіди. Тож, такі обставини, звісно, унеможливили обшуки, — розповів заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.
Опитавши селян, поліцейські вийшли на джерело витоку інформації. Виявилося, службовими відомостями зі своїми родичами після роботи поділилася 49-річна секретар місцевого суду. Жінка свою провину визнала.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.387 (Розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування) ККУ.
За чинним законодавством розголошення без письмового дозволу прокурора, слідчого або особи, яка провадила оперативно-розшукову діяльність, даних оперативно-розшукової діяльності або досудового розслідування особою, попередженою в установленому законом порядку про обов’язок не розголошувати такі дані, карається штрафом або виправними роботами строком до 2 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЖИТЕЛЬ ЖИТОМИРЩИНИ В ОЧЕРЕТІ ЗНАЙШОВ ТІЛО ЧОЛОВІКА І ПІДОЗРЮЄ, ЩО ЦЕ — ЙОГО ЗНИКЛИЙ БАТЬКО
У с.Виноградівка Любарського району Житомирської області місцевий житель в очереті знайшов тіло чоловіка.
Про це «Житомир.info» у коментарі розповіла керівник прес-служби головного управління Нацполіції у Житомирській області Алла Ващенко.
«До поліції надійшло повідомлення від жителя села Виноградівки Любарського району про те, що він виявив, як він думає, тіло свого батька, який із літа 2017 року вважався безвісти зниклим. Труп знайшов у місцевій водоймі, в очереті. У зв’язку з природними змінами, упізнав за одягом. Батько, 1929 р.н. На даний час призначено відповідну експертизу для підтвердження підозр щодо особи виявленого тіла», — розповіла Алла Ващенко.
zhitomir.info

У НОВОГРАДІ ШКВАЛЬНИЙ ВІТЕР ЗАВДАВ ПОШКОДЖЕНЬ ЗОШ №8 ТА ПОЗРИВАВ ДАХИ З БУДИНКІВ
Шквальне посилення вітру до 16 м/с завдало пошкоджень ЗОШ №8 (пошкодження даху та фасаду школи), зірвані дахи будинків на території міста, завалені опори ліній електромереж, а також повалені дерева.
17 травня, о 8:30, під головуванням в.о. міського голови Олени Пономаренко відбувся терміновий виїзд комісії з питань з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та екології (голова постійної комісії Табалюк В.С.) в житловий масив «Дружба».
Першочергово члени комісії обстежили будівлю школи та прилеглих житлових будинків. Окреслені перші обсяги робіт із ліквідації пошкоджень.
У приміщенні ЗОШ №8 відбулось термінове спільне засідання комісії з питань з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та екології.
У ході засідання, зокрема, вирішено: управлінню житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради встановити об’єми завданих збитків по місту в цілому; фінансовому управлінню міської ради профінансувати роботи з ліквідації завданих збитків ЗОШ №8.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради

ЗАТРИМАЛИ КЕРІВНИКІВ ВИПРАВНОЇ КОЛОНІЇ, ЯКІ ОДЕРЖАЛИ 3 ТИС. ДОЛАРІВ США НЕПРАВОМІРНОЇ ВИГОДИ
Прокуратура Житомирської області, спільно із правоохоронними органами, вкотре викрили посадових осіб після одержання ними неправомірної вигоди.
16 травня під процесуальним керівництвом прокуратури області, за результатами негласних слідчих (розшукових) дій, слідчі слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Житомирській області, разом із співробітниками спецпідрозділу «К» центрального апарату Служби безпеки України, затримали начальника та заступника однієї з установ виконання покарань Рівненської області після одержання ними неправомірної вигоди.
Керівників виправної колонії затримано у Рівному після одержання другої частини неправомірної вигоди на суму майже 27 тис. грн. за вирішення питання щодо умовно-дострокового звільнення одного із засуджених цієї установи.
Усього за свої «послуги» вони вимагали 3 тис. доларів США неправомірної вигоди, першу частину якої (18 тис. грн.) одержали раніше.
Аби приховати свої злочинні дії, посадові особи залучили приватного підприємця, на рахунок якого було перераховано кошти.
Обох посадових осіб затримано у порядку ст.208 КПК України, неправомірну вигоду — перераховані кошти на суму майже 27 тис. грн. — вилучені із банківської установи.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводять слідчі Управління Служби безпеки України в Житомирській області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Житомирської області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

НА ЖИТОМИРЩИНІ ЗАСУДЖЕНО МАТІР ЗА БЕЗДОГЛЯДНІСТЬ, ЩО ПРИЗВЕЛА ДО ЗАГИБЕЛІ 8-РІЧНОГО СИНА
Прокуратурою Житомирщини забезпечено підтримання обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно матері, яка залишила без догляду трьох малолітніх дітей, унаслідок чого одна дитина загинула під час пожежі.
Установлено, що 47-річна жителька с.Болячів Брусилівського району у серпні 2016 року, залишивши вдома без догляду дітей (5, 8 та 12 років), разом зі своїм співмешканцем пішла до знайомих святкувати день народження.
Недочекавшись матір, яка так захопилася святкуванням із вживанням алкогольних напоїв, що була відсутня майже 7 годин, зголоднілі діти у пошуках їжі взялися розігрівати страву на електричній плиті.
Однак несправний електроприлад призвів до замикання електропроводки та виникнення у будинку пожежі. Унаслідок трагічних подій 8-річний хлопчик помер від токсичного диму, його двоє сестричок потрапили до лікарні, одна з них — із опіками.
Сім’я, у якій сталася трагедія унаслідок бездоглядності матері, ще з 2008 року перебувала на обліку як така, що знаходиться у складних життєвих обставинах. Крім цього, протягом 2014-2015 років соціальні служби неодноразово вилучали дітей та поміщали до дитячих реабілітаційних закладів.
Вироком Брусилівського районного суду жінку визнано винною у вчиненні злочину за ст.166 (Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною) КК України та засуджено до 3 років обмеження волі.
Ухвалою апеляційного суду Житомирської області від 10.05.2018 р. скаргу обвинуваченої щодо пом’якшення покарання та призначення умовного терміну відхилено, а вирок суду першої інстанції залишено без змін.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПРОКУРАТУРА ВИВЧИТЬ ФАКТИ НЕВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА ЕКОНОМІЧНО АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ЖИТОМИРЩИНИ
Вивченням відкритих джерел місцевих державних органів встановлено порушення Конституції України та вимог Закону України «Про оплату праці», відповідно до яких кожний працюючий громадянин має право на отримання винагороди за виконану роботу, на своєчасне одержання зарплати. Оплата праці працівників підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, здійснюється у першочерговому порядку.
Разом із цим, за інформацією органів статистики, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області становить 5,5 млн. грн. Особливе занепокоєння викликає наявність двох мільйонів боргу на економічно активних підприємствах міст Житомира, Коростеня та Хорошівського району (переробна і добувна промисловість), що не тільки викликає суспільний резонанс, а й загалом така ситуація є неприпустимою.
З огляду на важливість зазначеної проблеми та з метою забезпечення реалізації державних гарантій на своєчасне одержання винагороди за працю, прокуратурою Житомирської області доручено місцевим прокуратурам невідкладно вивчити питання про наявність у діях керівників підприємств-боржників фактів умисної невиплати заробітної плати працівникам.
У разі встановлення фактів безпідставної та умисної невиплати працівникам підприємств, буде дана правова оцінка неправомірним діям керівників та директорів цих суб’єктів господарювання, зокрема, вирішуватиметься питання щодо встановлення за такі дії кримінальної відповідальності, передбаченої ст.175 Кримінального кодексу України.
За безпідставну невиплату заробітної плати Кримінальним кодексом України передбачено покарання: позбавлення волі на строк до п’яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області