У Новограді-Волинському ліквідовували наслідки буревію

У Новограді-Волинському ліквідовували наслідки буревію

Увечері 16 травня, внаслідок шквального посилення вітру до 16 метрів за секунду, пошкоджень зазнали житлові будинки приватного сектору та фасад і дах ЗОШ №8 у мікрорайоні «Дружба». Вранці 17 травня під головуванням в.о. міського голови Олени Пономаренко на місці події відбулося спільне засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства та екології. Цього ж дня Олена Анатоліївна підписала розпорядження міського голови №116 (о) «Про ліквідацію наслідків стихійного лиха в місті Новограді-Волинському», відповідно до якого управлінням житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради було створено комісію щодо обстеження будівель, господарських споруд та комунального майна для визначення збитків, завданих стихією у місті.
Наразі обстежено близько 40 пошкоджених будинків, лише 6 з яких — застраховані. Тож, їх власники зможуть отримати відшкодування збитків, завданих стихійним лихом, від страхової компанії.
Крім того, враховуючи зростання попиту на будівельні матеріали, сектором підприємницької діяльності відділу підтримки муніципальних ініціатив і інвестицій, підприємницької діяльності, економічного аналізу та планування міської ради було проведено моніторинг цін на шифер у будівельних магазинах міста. У результаті було з’ясовано, що ціни на шифер за останній місяць не підвищувалися.
Також оперативно, протягом 17 травня, були виконані відповідні роботи і в ЗОШ №8, а саме: вилучені уламки шиферу з даху, а також здійснено монтаж нового покриття. Буревій спричинив і низку інших пошкоджень, яких можна було би уникнути, якби будівництво зданої в експлуатацію у 2011 році школи, відбулося з дотриманням усіх технічних вимог. Однак роботи, виконані підрядною організацією «Гарантбуд», були здійснені не якісно, тому, крім шиферу, який, за словами спеціалістів, був майже не закріпленим цвяхами, на фасаді школи «відійшло» зовнішнє оздоблення стіни. Крім того, якщо вищезазначені пошкодження можна віднести до наслідків буревію, то штукатурка та плитка, які напередодні повністю відпали зі стіни в одному з кабінетів навчального закладу, — чергове свідчення неякісно виконаних робіт будівельниками.
До прикладу, восени минулого року депутати міської ради перерозподілили 199 тис. грн. із міського бюджету на ліквідацію наслідків протікання даху школи, яке розпочалося від перших днів її відкриття.
Варто нагадати, що замовником будівництва школи було Головне управління будівництва та архітектури Житомирської обласної державної адміністрації, яке контролювало весь процес зведення нового навчального закладу, в тому числі — і технічний нагляд.
Буревій став зайвим приводом, який викрив низку недоліків у стані ще зовсім нової школи, яка вже потребує великих фінансових вливань на їх усунення. Наразі керівництво міста проводить консультації з юристами щодо відповідного до ситуації реагування.
Крім того, директору ЗОШ №8 Антоніні Марчук було дано доручення ефективно та раціонально використовувати приміщення будівлі з метою забезпечення видатків на утримання навчального закладу.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради