Внаслідок пожежі постраждала візитівка міста — будівля Молодіжного центру

Внаслідок пожежі постраждала візитівка міста — будівля Молодіжного центру

19 травня Новоград-Волинський сколихнула страшна новина: внаслідок пожежі постраждала візитівка міста — будівля Молодіжного центру, де розміщувалися конференц-зала, кінотеатр, спортивний зал, дитяча ігрова кімната, магазини, кафе, офіси десятка приватних підприємців. У зв’язку з цим міський голова Віктор Весельський перервав щорічну відпустку та прибув на місце події. Очільник міста терміново скликав позачергове засідання міської комісії ТЕБ та НС, де були заслухані очевидці пожежі, а також заступник начальника управління ДСНС України у Житомирській області та начальник Новоград-Волинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області щодо обставин події. Того ж дня, ввечері, у Новограді-Волинському перебували голова обласної державної адміністрації Ігор Гундич та голова обласної ради Володимир Ширма, які разом із керівництвом міста оглянули місце пожежі та запевнили у наданні максимально можливої допомоги на рівні області.


Під час другого засідання міської комісії ТЕБ та НС, яке відбулося 21 травня, слідчим було повідомлено, що у ході досудового слідства встановлено, що близько 03:15 хв. із застосуванням легкозаймистої речовини умисно було здійснено підпал добудованої до міського Молодіжного центру тераси ресторану «Князь Острозький». Слідчий також зазначив, що з камер відеоспостереження чітко видно, як невідомий чоловік о 02:59 хв. об’їхав навколо будівлі Молодіжного центру. Далі він зайшов у проміжок між будівлею і дерев’яною прибудовою. Через 14 хвилин після того було два слабких спалахи і третій — потужніший, який і підпалив прибудову. Наразі відкрито кримінальне провадження та очікується отримання відповідних експертиз, після результатів яких слідчим буде надано дозвіл на проведення дій із відновлення приміщення Молодіжного центру.
Цього ж дня міський голова провів зустріч з орендарями та суборендарями приміщень Молодіжного центру, де зазначив, що завдання міської влади — максимально спростити процедуру отримання страхових виплат та мінімізувати бюрократичні процедури. Щоправда лише 4 з 10 орендарів приміщень Молодіжного центру вчасно продовжили договори зі страховими компаніями.
Оскільки за попередніми висновками експертів, займання розпочалося внаслідок підпалу зловмисником дерев’яної прибудови закладу громадського харчування, то міський голова вкотре наголосив, що питання законності даної споруди піднімалося неодноразово. Так, під час звіту міського голови за діяльність у 2017 році на засіданні сесії міської ради 15 листопада 2017 року Віктор Весельський дав доручення щодо вирішення питання самовільної прибудови. Управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради 16 листопада 2017 року направило листа з інформацією про зафіксований факт порушення закону до Державної архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області (від 16.11.2017 р. №02/2435). Пізніше аналогічне звернення було направлено і до Новоград-Волинської місцевої прокуратури. Дані дії мають документальне підтвердження.
Також Віктор Весельський наголосив, що позиція міської влади чітка і категорична: «Відновити Молодіжний центр, інших варіантів не розглядається».
Пожежа у Молодіжному центрі — це трагедія для всього міста. Керівництвом Новограда-Волинського вже прийнято низку важливих рішень щодо даного випадку. Зокрема, розпорядженням міського голови «Про ліквідацію наслідків пожежі будівлі Молодіжного центру управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради на вул. Шевченка, 5/1, міста Новограда-Волинського» від 21.05.2018 р. №119(о) створено комісію з питань ліквідації наслідків пожежі будівлі Молодіжного центру (голова комісії — заступник міського голови Віктор Шалухін) та робочу групу з питань відновлення та проведення робіт щодо реконструкції зазначеної будівлі (голова робочої групи — перший заступник міського голови Сергій Колотов). Напрацювання комісії та робочої групи буде винесено на громадські обговорення та засідання депутатських комісій.
Тим часом силами муніципальної охорони та правоохоронних органів здійснюється охорона приміщень Молодіжного центру задля збереження майна та цінних речей постраждалих у результаті пожежі приватних підприємців — комп’ютерна техніка та інше.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради