Цікава, незабутня зустріч

15 травня відбулася поїздка голів профспілкових організацій працівників освіти міста на чолі з головою профспілки освітян В.І.Неуком до Бердичева з метою вивчення досвіду роботи.
Перебування в Бердичеві розпочалося з відвідування ЗОШ №6 ім.Житниченка. Директор школи Л.В.Патій та голова профкому І.А.Шевчук розповіли присутнім про роботу колективу школи, який має досягнення в організації навчально-виховного процесу, екскурсій для педагогів, бере активну участь у захисті прав працюючих, має напрацювання щодо реформування системи освіти.
Наступна зустріч відбулася в ДНЗ №4 «Берегиня». Керівник закладу С.В.Чумак та голова ПК А.Л.Стасюк говорили про здобутки свого колективу, а також про те, що своїми зусиллями створили в закладі кращий в області Музей мотанки.
На високому березі р.Гнилоп’яті розташований монастирський комплекс, оточений фортечною стіною. На лівому березі річки стоять вежі і куполи церкви. Саме тут ми почали знайомство з Кляштором Босих Кармелітів, де знаходиться міський краєзнавчий музей, який очолює знаний краєзнавець Павло Скавронський.
В експозиціях залів показана жива історія міста, його околиць із найдавніших часів свого існування до сьогодення.
Побували в музеї освіти міста. Нас зацікавили представлені експозиції минулого і сьогоденного розвитку освіти. Оглянули виставку Джозефа Конрада — англійського письменника польського походження, який народився в с.Терехове Бердичівського району.
У монастирському комплексі побували у верхньому храмі Босих Кармелітів, де розміщена ікона Матері Божої Бердичівської в золотій оправі з дорогоцінних каменів, яку щороку відвідують тисячі паломників з усього світу.
У музеї єврейства екскурсовод Тетяна Ковзун повідомила цікаві матеріали з життя та діяльності багатьох відомих євреїв світу, котрі народилися в Бердичеві.
Делегація відвідала також костел Святої Варвари, де проводився обряд вінчання Оноре де Бальзака з графинею Евеліною Ганською 2 березня 1850 р.
Зробили екскурсію в міський драматичний театр «На європейській». Цікаво, що за ініціативи і підтримки міського голови Бердичева В.К.Мазура цей мистецький заклад відродився і запрацював із новою силою.
Учасники поїздки побували в навчально-виховному комплексі №10. Керівник закладу Н.І.Рибак та голова ПК Р.С.Николюк повідомили, що колектив школи працює над виконанням нового закону про освіту, реалізує міжнародні проекти за сприяння посольства Франції в Україні, зібрано бібліотеку видань науково-методичної роботи, навчальної, художньої літератури Франції. Впродовж багатьох років заклад співпрацює з Житомирським державним університетом ім.І.Франка. Наша делегація оглянула створений у цьому закладі музей профспілки.
Обмін досвідом роботи сприяв взаєморозумінню, взаємопідтримці у нових підходах до вирішення освітянських і профспілкових завдань. При безпосередній участі заступника голови обласного комітету профспілки працівників освіти М.О.Краська ми уклали угоду між Новоград-Волинською міською організацією профспілки працівників освіти та спілчанами Бердичева.
Г.ПРИЛУЦЬКА, М.БЕЗБОРОДОВА, учасники поїздки