Починали з пожежі — закінчили недовірою секретарю міської ради

Починали з пожежі — закінчили недовірою секретарю міської ради

Позачергова сесія міської ради, у початковому порядку денному якої було лише одне питання — «Інформація про пожежу, яка сталася в міському Молодіжному центрі 19.05.2018 року та звіт про роботу виконавчих органів міської ради щодо забезпечення пожежної безпеки комунального майна» — тривала цілий день, 24 травня.


За ініціативи депутата міської ради Олександра Остапчука, доповідачем замість заступника міського голови Оксани Гвозденко викликали міського голову Віктора Весельського. Крім цього, початкове формулювання «інформація» голосуванням депутатів було замінено на «звіт». Що в подальшому давало можливість депутатам не просто «взяти до відома інформацію», а приймати кадрові рішення, у разі визнання звіту незадовільним.
У ході обговорення питання спливли кричущі факти. Виявилося, що будівля Молодіжного центру працювала із низкою порушень правил протипожежної безпеки, на які ще в минулому році вказали фахівці ДСНС. Дерев’яні дахові конструкції не були просочені противогневою сумішшю, були відсутні пожежні рукави, заблоковані деякі аварійні виходи… Пошук винних серед посадових осіб виконавчого комітету міської ради, які, знаючи про стан справ, не вживали дієвих заходів для усунення порушень, нагадував пінг-понг: так само, як м’ячик у грі стрибає з однієї секції на іншу, так само по залу перекидалася відповідальність.
У чому як депутати, так і громадськість були єдині, — це в тому, що пожежу, яка в підсумку знищила Молодіжний центр, спровокувала наявність незаконної добудови — літньої тераси ресторану «Князь Острозький». Те, що не кожен із присутніх наважувався озвучити, висловив депутат Олександр Остапчук: «Потрібно почати називати речі своїми іменами. Всі знають, де точка прийняття рішень у місті. Це — ви, Віктор Леонідович. Невже підприємець такий дурний, щоб вкладати гроші в будівництво без вашого, бодай усного, погодження? На мене, як на голову профільної комісії, тиснули, щоб ми «узаконили», але комісія зайняла принципову позицію — ні! Направили звернення до прокуратури, але, на жаль, запізно».
Слідство, яке триває, ще надасть свої висновки, але вже зараз усі сходяться на думці, що навряд чи метою палія була культурна будівля Молодіжного центру. Як зауважила Олена Пономаренко одразу після голосування за припинення її повноважень, спростовуючи висунуті на її адресу звинувачення: «Чому всі в залі мовчать, що це — розборки між криміналітетом і бізнесом?».
Але це вже було після того, як депутати таємним голосуванням висловили недовіру секретарю міської ради Олені Пономаренко, яка, за словами одного з ініціаторів цього рішення Олександра Остапчука, «усунулася від виконання обов’язків і не виконувала належним чином роботу з координації діяльності законодавчої і виконавчої гілок місцевої влади». За недовіру висловилися 20 депутатів.
Кінцевою метою ініціативної групи депутатів було висловлення недовіри також міському голові Віктору Весельському, його заступникам і членам виконавчого комітету міської ради, яким 23 депутати дали незадовільну оцінку щодо забезпечення протипожежної безпеки в місті і збереження комунального майна. А також — щодо інших наболілих питань: стану полігону ТПВ, стану міських доріг, відсутності будівництва нових водогонів і загалом проблем Водоканалу тощо… Втім, після кількох перерв і кулуарних перемовин рішення про недовіру міському голові не було включено до порядку денного. А от кількісний та поіменний склад виконавчого комітету міської ради невдовзі зазнає змін.
Тим часом, як стало відомо в ході сесії, лише дві школи в Новограді-Волинському обладнані протипожежною сигналізацією. Є над чим замислитися як усім, причетним до влади, так і пересічним містянам. Чи не так?
Олег БРЮХАНОВ