Духові оркестри «косять» перемоги

Духові оркестри «косять» перемоги

МУНІЦИПАЛЬНИЙ ДУХОВИЙ ОРКЕСТР ГОТУЄТЬСЯ ДО ЗВІТУ
Ті, хто розвиває у місті духову музику, переконані, що цей жанр музичного мистецтва продовжує залишатися популярним. Попри те, що вже давно оркестри перестали звучати на дискотеках (люди старшого віку з ностальгією про це згадують), а у музиці з’явилися сучасні стилі.
В Україні регулярно проводяться конкурси духової музики, що збирають численні колективи. Один із таких відбувся 21 травня у місті Хорошів (колишній Володарськ-Волинський). Участь у заході взяли три наших колективи: військовий духовий оркестр 30-ї ОМБр — у якості спеціального гостя (керівник — Олег Чуй), а муніципальний духовий оркестр міського Палацу культури (керівник Олег Гурбан) та дитячий духовий оркестр Школи мистецтв (керівник Олександр Слісаренко) змагалися за призові місця. Обидва колективи здобули почесні другі місця у своїх номінаціях. Артист оркестру Дмитро Прокопенко отримав диплом за сольний виступ. Про це «Звягелю» розповів артист оркестру, викладач Школи мистецтв Сергій Орлов.

— Змінюються уподобання, орієнтири, смаки і мода, а духова музика залишається невід’ємною складовою життя міста, — поділився думками після конкурсу Сергій Орлов, який в оркестрі грає на бас-гітарі, тарілках та великому барабані. — У складі нашого колективу — 20 артистів. Для когось це є основна робота, інші працюють за сумісництвом. Ми є незмінними учасниками більшості загальноміських заходів, постійно репетируємо, працюємо над репертуаром. Радіємо можливості презентувати місто на фестивалях і конкурсах, тому задоволені, що вдалося повернутися з перемогою.
За підтримки міської влади, два роки тому штат оркестру розширили, через що, за словами учасників колективу, покращилося звучання оркестру. Із задоволенням музиканти спостерігають, як подобається містянам їх творчість, тому сходять зі сцени ПК і час від часу виступають у місцевому Парку відпочинку.
Чотири роки тому екс-диригент військового оркестру 30-ї ОМБр Олександр Слісаренко очолив дитячий оркестр у Школі мистецтв. Тут опановують гру на флейті, сопілці, кларнеті, саксофоні, валторні, трубі, тромбоні, ударних інструментах. Це — така собі кузня майбутніх учасників дорослого колективу. «Ми пишаємося своїми вихованцями», — говорить керівник дитячого оркестру. І після конкурсу стало зрозуміло, що він не помилився.
— Вдячні слухачам, які приходять послухати нас, — висловив спільну думку музикантів обох оркестрів Сергій Орлов. — Це — не лише люди літнього віку, котрі згадують молодість під духову музику, а й молодь. Для неї намагаємося осучаснювати репертуар. Торік презентували оркестровий кавер на пісню «Скорпіонс» — «Вітер змін». Зі свіжих новинок — написали «мінус» до гімну футбольного клубу «Звягель». Автор музики — Микола Куркач, оранжування — Олександра Слісаренка.
У складі оркестру — музиканти різного віку. Молодші навчаються у старших техніці виконання, досвідчені — черпають у молоді запал. Муніципальний духовий оркестр готується до творчого звіту, що відбудеться у Палаці культури 17 червня. Звіт, до речі, приурочують до 10-річчя оркестрової діяльності.
«Хочеться показати, що ми граємо не лише польку чи вальс у парку, що є у нашому репертуарі ще чимало цікавого. Є чим здивувати, тому приходьте на звіт, і ми залюбки поділимося творчістю!» — запрошує муніципальний духовий оркестр.
Юлія КЛИМЧУК