Міський голова — без премій до кінця року

У МОЛОДІЖНОМУ ЦЕНТРІ ЗГОРІЛО 104 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ…
У ході позачергової, двадцять другої сесії міської ради, що тривала цілий день минулого четверга, її учасники намагалися з’ясувати, чиї упущення, недопрацювання чи, навіть, недбалість призвели до масштабної пожежі, яка майже знищила Молодіжний центр.
За офіційною версією слідства, причиною виникнення вогню став умисний підпал прибудови до Молодіжного центру — літньої тераси ресторану «Князь Острозький». Дозволів на спорудження тераси міська влада не давала. Втім, і заходи адміністративного впливу на підприємця, який самовільно прилаштував добудову до культурної пам’ятки, просувалися мляво. Як виявилося, навіть відповідний лист до державної архітектурно-будівельної інспекції — єдиної установи, яка має важелі впливу на незаконних забудовників — невідомо, чи дійшов. Зареєстрованої відповіді від ДАБІ в міській раді немає…
Пожежа оголила низку грубих порушень, в реаліях яких жив і живе Новоград. Будівля Молодіжного центру функціонувала без пожежної сигналізації, кошти на яку були виділені у квітні цього року, але так і не освоєні. Крім цього, фахівці ДСНС ще восени минулого року звертали увагу відповідальних осіб на порушення правил протипожежної безпеки в будівлі, більшість із яких усунуті так і не були.
За повідомленням Олега Рафальського, начальника Новоград-Волинського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Житомирській області, в Новограді станом на травень цього року несправні 26 пожежних гідрантів.
У нічний час Водоканал планово понижає тиск у міських водопровідних мережах. Що, зрозуміло, також не сприяє швидкому гасінню вогню. При відключенні ділянок водопровідної мережі та гідрантів або зменшенні тиску в мережі нижче необхідного, потрібно сповіщати про це пожежно-рятувальні підрозділи, — підкреслюють у ДСНС.
— Для того, щоб при гасінні пожежі не виникали заминки і перерви, перша машина прибуває на пожежу, витрачає привезений запас води на гасіння пожежі, а друга машина, маючи привезений запас води, все одно встановлюється на вододжерело для організації безперебійної подачі води, — пояснює перший заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Василь Кучин. — Саме ця обставина і створює ілюзію у громадян, що цистерна приїхала порожня і поїхала на заправку. Отже, для посилення боротьби з вогнем необхідно, щоб поруч була вода: гідрант, пожежна водойма, річка тощо. На жаль, у населених пунктах області є несправні пожежні гідранти, безводні ділянки, відсутні під’їзди до водойми.
З’ясувалося, що із десяти орендарів, чий бізнес чи офіси діяли в будівлі Молодіжного центру, лише чотири мали на момент пожежі діючі договори страхування. При цьому на запитання активістів до працівників управління ЖКГ міської ради так і не прозвучало чіткої відповіді: хто в міській раді повинен слідкувати за цими договорами, їх своєчасним подовженням.
Заслухавши звіт міського голови Віктора Весельського з питання «Інформація про пожежу, яка сталася в міському Молодіжному центрі 19.05.2018 року та звіт про роботу виконавчих органів міської ради щодо забезпечення пожежної безпеки комунального майна», депутати міської ради визнали роботу в цьому напрямку незадовільною.
Це давало можливість до ухвалення кадрових рішень. Двадцятьма голосами в ході таємного голосування депутати припинили повноваження секретаря міської ради Олени Пономаренко, «у зв’язку з невиконанням посадових обов’язків щодо забезпечення взаємодії між депутатським корпусом і виконавчими органами міської влади».
Також депутати висловили недовіру заступнику міського голови Віктору Шалухіну, який відповідає за житлово-комунальні питання. До речі, вдруге упродовж півроку.
Спочатку частина депутатського корпусу мала наміри висловити недовіру й міському голові — як за недостатню організацію заходів щодо протипожежної безпеки комунального майна, так і за сукупністю проблем (стан полігону ТПВ, стан доріг, хронічні проблеми Водоканалу тощо), але потім, зваживши в кулуарах, що не вистачить голосів, це питання зняли.
Натомість — «покарали рублем», призупинивши преміювання міського голови до 1 січня 2019 року, а також — посадових осіб, відповідальних за пожежу у Молодіжному центрі.
Крім цього, депутати ухвалили рішення про розпуск нинішнього складу членів виконавчого комітету міської ради та доручили міському голові внести на розгляд депутатів міської ради новий склад членів виконавчого комітету міської ради; звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та депутатів обласної ради щодо створення державної комісії з питань розслідування причин пожежі і надання допомоги з Державного бюджету на відновлення будівлі Молодіжного центру; надання постраждалим внаслідок пожежі орендарям приміщень Молодіжного центру приміщень для продовження їх діяльності.
Орієнтовна сума збитків, завданих пожежею в Молодіжному центрі, становить 104 мільйони гривень.
Олег БРЮХАНОВ