У воді двох бюветів виявлено перевищення радону-222 — радіоактивного елементу, що випромінює шкідливі альфа-хвилі

У воді двох бюветів виявлено перевищення радону-222 — радіоактивного елементу, що випромінює шкідливі альфа-хвилі

Міська рада на офіційному сайті 30 травня нарешті оприлюднила результати досліджень води з трьох бюветів за радіаційними показниками. Проби води були відібрані ще 14 лютого, невдовзі після того, як на діючих бюветах прикріпили попереджувальні надписи: «Технічна вода». У підсумку лише один із трьох бюветів станом на сьогодні дає питну воду, в решті двох — перевищення допустимих норм радону-222.
«Згідно з дослідженнями ДУ «Інститут громадського здоров’я ім.О.М.Марзєєва НАМН України», вода з бювету по вул.Рокоссовського, 8-А, може використовуватися для господарського та питного водопостачання», — йдеться в повідомленні на офіційному сайті міської ради.
«Заступник міського голови В.А.Шалухін звернувся до комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (далі — КП НВМР «ВУВКГ») щодо приведення у відповідний стан установок аерації бюветів на вул.Юрія Ковальського, 1-А, вул.Пушкіна, 8-А, та вул.Рокоссовського, 8-А.
У результаті КП НВМР «ВУВКГ» повідомило, що на його замовлення ДУ «Інститут громадського здоров’я ім.О.М.Марзєєва НАМН України» про­вів оцінку радіаційної якості води з бюветів на вул.Юрія Ковальського, 1-А, вул.Пушкіна, 8-А, та вул.Рокоссовського, 8-А, на відповідність вимогам ДСанПІН 2.2.4-171-10, п.3.2.» — інформують на сайті міської ради.
«Відповідно до Протоколу № ІГЗ — 2018 — 009 від 02.03.2018 року, вода з бювету на вул.Рокоссовського, 8-А, за радіаційними показниками відповідає вимогам ДСанПІН 2.2.4 – 171 — 10, п.3.2 і НРБУ – 97 п.8.6.4 та може використовуватися для господарського та питного водопостачання.
Відповідно до Протоколу №ІГЗ — 2018 — 010 від 02.03.2018 року, Протоколу № ІГЗ — 2018 — 011 від 02.03.2018 року, вода з бюветів на вул.Пушкіна, 8-А, та вул.Юрія Ковальського, 1-А, відповідно за радіаційними показниками вмісту радону-222, не відповідає вимогам ДСанПІН 2.2.4 — 171 — 10, п.3.2 і НРБУ — 97 п.8.6.4», — йдеться у висновках експертів.
У Водоканалі запропонували вихід із ситуації. «Зважаючи на те, що відбір води для проведення оцінки радіаційної якості води із вищевказаних бюветів здійснювався за наявності діючих установок аерації та дегазації, КП НВМР «ВУВКГ» вважає за доцільне провести заміну таких установок на більш потужні, у відповідності до розробленої проектно-кошторисної документації із залученням профільної проектної організації, та включити такі життєво необхідні роботи до Програми соціально-економічного розвитку міста Новограда-Волинського», — повідомляє сайт міської ради.
Водночас, як розповіли «Звягелю» жителі мікрорайону «Зелені», де знаходиться єдиний бювет, що пройшов тест на радіаційну якість води, після того, як бювет запрацював, вода в ньому стала каламутна й несмачна. Тож, черг, які раніше мали місце за питною водою, не спостерігається. Можливо, це явище — тимчасове, й пов’язане з тривалим простоєм бювету. Але люди припускають і такий варіант, що якісна безкоштовна вода — невигідна. Адже хто тоді за питну воду платитиме гроші, якщо її можна буде вдосталь набирати у безкоштовних джерелах?
Довідково. Радон-222 належить до радіоактивної групи урану-238, тому радон-222 утворюється в природі в уранових покладах. Даний газ не має смаку, кольору й запаху, в різних концентраціях міститься у всіх будівельних матеріалах (найменша концентрація — в деревині), відмінно розчинний у воді. Радон-222 — важчий за повітря, тому, за кімнатної температури, концентрується ближче до підлоги та в підвалах. Має високу хімічну активність і сильно радіоактивний. Фахівці вважають, що біля 55% випадків радіаційного ураження населення Землі пов’язане не з використанням атомної енергетики, не з використанням ядерної зброї і, навіть, не з аваріями на АЕС, а саме із вдиханням радону. В результаті розпаду радону-222 випромінюються альфа-хвилі, які завдають значної шкоди живим організмам.
Олег БРЮХАНОВ