Департамент праці та соціального захисту населення міської ради інформує

Програма житлових субсидій має бути адресною, спрямованою на підтримку людей із невеликими доходами. Тому постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 р. №329 затверджено нову редакцію Положення про порядок призначення житлових субсидій.
Що мають на меті прийняті зміни?
Перш за все, це — мотивація зайнятого населення до легалізації відносин у сфері оплати праці і зайнятості населення, а також встановлення справедливого механізму врахування доходів, враховуючи майновий стан громадян, які звертаються за призначенням субсидії.
Модернізована програма житлових субсидій передбачає, перш за все, необхідність із 1 травня 2018 року подати нову заяву і декларацію для призначення субсидії. При цьому наголошуємо, що це не стосується всіх без винятку (мова йде про ті домогосподарства, які потрапляють у, так звану, групу ризику):

  • домогосподарства, до складу яких входять особи, в яких відсутні доходи, або ці доходи менші, ніж мінімальна заробітна плата, якщо не сплачується ЄСВ (єдиний страховий внесок) у мінімальному розмірі сумарно протягом 3 місяців у періоді, за який враховуються доходи;

  • ВПО;

  • особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства (відповідно до норм Сімейного кодексу, сім’я — це особи, які проживають спільно і ведуть спільне господарство. І навіть якщо юридично особа зареєстрована за іншою адресою, це не значить, що вони не ведуть спільне господарство. І таким чином доходи не враховуються ні там, ні там. Зараз Постановою №329 це питання врегульовано. Доходи враховуються за місцем, де знаходиться сім’я);

  • особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

  • особи, які зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично в ньому не проживають.


При цьому звертаємо увагу, що пунктом 6 Положення визначено випадки, коли субсидія не призначається:

  • перевищення встановленої площі житлового приміщення (120 м кв. — квартира та 200 м кв. — будинок);

  • наявність транспортних засобів, із дати випуску яких минуло менше 5 років;

  • несплата працездатними особами єдиного соціального внеску;

  • здійснення покупки на суму більше 50 тис. грн. (у тому числі — набуття права власності);

  • наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.


Враховуючи вищезазначене, з 1 травня спеціалістами департаменту праці та соціального захисту населення міської ради ведеться робота щодо прийому нових заяв та декларацій для призначення субсидії. Станом на 4 червня до департаменту звернулось 2512 громадян. Із них: 1510 громадян подали новий пакет документів; по 1002 домогосподарствах були внесені корективи в особові справи.
До уваги новоград-волинців. Департамент соціального захисту проводить прийом громадян щоденно, з понеділка по четвер включно, без обідньої перерви. Враховуючи, що кількість звернень дуже велика, завчасно просимо вибачити нас за тимчасові незручності у вигляді черг під час подачі пакету документів. Щоб уникнути таких незручностей, ви можете попередньо записатись на прийом за тел.: 2-40-11.
О.ПОНОМАРЕНКО, заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради