Обговорили формат Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»

Обговорили формат Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела»

Новоград-Волинський має багатовікову історію, свою культуру та традиції. Місто знане великими постатями, зокрема, саме тут з’явилася на світ всесвітньо відома українська поетеса, драматург і громадська діячка Леся Українка.
Щороку, в останні вихідні липня, у місті проходить свято літератури і мистецтв «Лесині джерела», яке має статус міжнародного. У ці дні з різних куточків України та з-за кордону до Новограда-Волинського приїздять шанувальники літератури та таланту нашої геніальної землячки Лесі Українки, музичного, хореографічного мистецтва, української народної творчості. У заходах беруть участь українські та зарубіжні делегації міст-партнерів, поети, письменники, науковці, виконавці автентичного солоспіву, читці художнього слова, майстри мистецтв, аматорські творчі колективи.
Цьогоріч проведення свята припадає на 27, 28 та 29 липня. Впродовж цих днів для новоград-волинців та гостей міста заплановано низку заходів у музеях, міському Палаці культури імені Лесі Українки, міському Парку культури та відпочинку, на Фортеці, які спрямовані на популяризацію автентичного українського народного пісенного та декоративно-ужиткового мистецтва, збереження і розвитку національних традицій.
31 травня заступник міського голови Оксана Гвозденко, як голова організаційного комітету з питань підготовки та проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела», провела чергове засідання. Враховуючи надзвичайну подію, яка трапилася 19 травня, коли внаслідок пожежі постраждала візитівка міста — будівля Молодіжного центру, — основним питанням засідання стало обговорення формату свята.
Члени оргкомітету висловлювали власні бачення, зауваження та пропозиції щодо організації заходів. Загалом присутні зійшлися на думці, що «Лесині джерела» за більше 30 років свого проведення стали невід’ємною частиною життя міста, тому міжнародне свято з кожним роком має ставати потужнішим та проходити на дедалі вищому організаційному рівні.
Під час засідання неодноразово було наголошено, що «Лесині джерела» — це не свято міста, а свято літератури і мистецтв, бренд міста Новограда-Волинського, що не є розважальним заходом, а несе в собі поєднання літературно-мистецького та фольклорно-етнографічного напрямків пропагування творчості Лесі Українки, дослідження її літературної спадщини і найближчого оточення на загальнонаціональному та міжнародному рівнях.
Наступне засідання оргкомітету вирішено провести спільно із засіданням постійної комісії міської ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, культури та спорту, на обговорення якого внести напрацювання щодо формату проведення свята.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради