У Новограді — 13 випадків захворювання на кір

Перші випадки захворювання в Новоград-Волинському районі з’явилися у квітні поточного року, були поодинокими. На даний час зареєстровано 13 випадків, із них — 3 вогнища пов’язані між собою. В Україні продовжується спалах кору. Кожен тиждень реєструється 1300-1500 випадків захворювань.
Кір — надзвичайно заразне, вірусне захворювання, яким найчастіше хворіють нещеплені діти, а також підлітки та дорослі, які раніше не хворіли кором та не отримали вакцину проти нього.
Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до 5 дня з початку висипань. Інкубаційний період становить 7-17 днів. Передається кір повітряно-краплинним шляхом. Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі від хворого на кір при розмові, чханні, кашлі. Він дуже летючий, розповсюджується в сусідні приміщення, навіть — поверхи через вентиляцію, вікна, двері, тому заразитися можна просто проживаючи в одному будинку з хворим.
Основною причиною зростання захворюваності є недостатнє охоплення населення профілактичними щепленнями проти кору за останні 10 років.
Ліків від кору не існує, єдиним надійним захистом від захворювання є тільки профілактичні щеплення. Зупинити спалах може тільки імунізація. Вакцина «Пріорікс» виробництва Бельгії — якісна та безпечна. Підліткам та дорослим необхідно вакцину купувати в центральній районній аптеці на замовлення.
Пам’ятайте, що кір, за статистикою, — це важка хвороба, яка може викликати непередбачувані ускладнення.
Л.ПРОХОР, завідувач Новоград-Волинським міжрайонним відділом