У ПОСТІЙНОМУ ТВОРЧОМУ ПОШУКУ

Бібліотечний фонд — основне ядро бібліотеки, він є одним із загальнодоступних інформаційних ресурсів. Головний інформаційний масив наших бібліотек — це більш як 198 тис. примірників бібліотечних документів. Фонд збільшується за рахунок обмінно-резервних фондів бібліотек міст Києва, Житомира, благодійної допомоги спонсорів, дарів із приватних колекцій, проведення акцій «Подаруй книгу дитині», «Подаруй бібліотеці книгу», надходження коштів від надання додаткових видів платних послуг. Хочеться висловити подяку нашим благодійникам, які допомагають у придбанні нової книги — це директор ПП «Меблева фабрика «Мірт» Олександр Ющенко, директор ТОВ «Новофарм-Біосинтез» Валерій Перерва, дорожньо-експлуатаційне підприємство — Михайло Марчук, Валентин Гавриш.
Працівники бібліотек міської ЦБС щорічно обслуговують більш як 12,5 тис. користувачів, активно популяризують книгу серед жителів нашого міста через пошук нових активних форм роботи з користувачами, активізують функціонування міжбібліотечного абонементу (МБА), через який замовляються документи з інших бібліотек країни.
Під час шкільних канікул у березні проводять Тиждень дитячої та юнацької книги, а під час літніх канікул започатковано акцію «Канікули з книгою», де діти мають змогу цікаво і змістовно провести своє дозвілля. Користувачі бібліотек мають змогу брати участь у Всеукраїнських конкурсах «Найкращий читач року», «Я — патріот», «О, мово моя, душа голосна України», «Легенди рідного краю».
У міській ЦБС працює 6 клубів та об’єднань за інтересами. В 2009 році розпочали свою діяльність 2 нових клуби — це пізнавальний клуб старшокласників «Діалог» (ЦБ) та екологічна вітальня «Паросток» (ЦДБ).
Бібліотеки удосконалюють довідково-бібліографічне обслуговування, надають інформаційні послуги. До 195-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка проведено загальносистемний День інформації «По сторінках життя Великого Кобзаря», до Лесиних днів — День бібліографії «Леся Українка — наша слава і гордість». Вперше випустили бібліографічний покажчик «Новоград-Волинському — 750 років», до якого включено наукову та науково-популярну літературу, довідники, найважливіші статті з обласних, місцевих газет за останні 15 років.
Однією з нових ділянок роботи бібліотек у наш час є видавнича діяльність. Це інформаційні та рекомендаційні списки, покажчики, бюлетні нових надходжень, інформаційно-методичні матеріали. До 75-річчя голодомору виготовлено методичні рекомендації «Скорботна свічка пам’яті святої», буклети: «Співець Полісся — Валентин Грабовський», «Житомирщина — батьківщина академіка Корольова», «Видатні постаті нашого краю», «Гоголь і Україна», «Шлях прапороносця» (О.Гончар), «Український лірник на американській землі — Василь Барка» та ін.
Суттєвим поповненням краєзнавчих матеріалів стало написання історії розвитку кожної бібліотеки, які ввійшли до збірника «Звягель — Новоград-Волинський: від сивої давнини до сьогодення».
Покращено технічне оснащення бібліотек, зокрема в кожній із них є комп’ютер, ксерокс, принтер, сканер, активно надаються комп’ютерні послуги — підготовка рефератів, контрольних, курсових робіт, оформлення титульних листів, сканування документів та ін., а з 2008 року центральна бібліотека надає Інтернет послуги.
Життя з кожним днем розширює коло завдань, котрі стоять перед бібліотеками, тому і надалі ми будемо робити все можливе для забезпечення сучасного рівня обслуговування користувачів нашого міста. Адже все під силу колективу однодумців. Працівникам бібліотек притаманні бажання творчості, непохитна віра в успіх та ентузіазм, який допомагає сьогодні переборювати всі перешкоди та негаразди. Хай життя радує своєю щедрістю та неповторністю, а життєвий шлях буде довгим, щасливим та успішним.
В.МИХАЦЬКА, директор МЦБС