Ганьба і аплодисменти — на адресу депутатів «Опоблоку»

Ганьба і аплодисменти — на адресу депутатів «Опоблоку»

Візит 12 червня нардепів із «Опоблоку» — співголови депутатської фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка та екс-голови Житомирської ОДА Юрія Павленка — спричинив у місті зрозумілий ажіотаж, адже з цією політичною силою в Україні пов’язують втрату Криму, війну на Сході та розкол держави.
Вигуками «Ганьба!» у сесійній залі Будинку рад зустріли активісти патріотично налаштованих сил нардепів, які прибули з потужною охороною. Тим самим вступили у конфронтацію з військовими пенсіонерами, на запрошення яких приїхали опозиціонери, аби, за їх словами, підтримати вимоги щодо підвищення пенсій представникам силових структур.
Із початку року дана категорія пенсіонерів вимагає підвищення пенсій. У Новограді вже відбулося шість акцій протесту. Нагадаємо, комітет пенсіонерів силових структур міста вважає несправедливим перерахунок пенсій, розпочатий у 2018 році. Припинити свої дії обіцяють лише тоді, коли відчують збільшення пенсій.
— Ціни піднялися, тарифи зросли, — пояснив мету візиту Юрій Бойко. — Коли пенсійна реформа вступила у дію, і люди побачили, що не отримали очікуваних доплат, то розпочалися народні протести в Україні. Військові пенсіонери Житомирщини були у перших рядах цього руху. Ми підтримали цю силу, провели декілька зустрічей із Кабміном, але це — лише перший крок. Відповідно до закону, перерахунок має бути зовсім іншим, тож боротьба за справедливість не завершена. В Україні — 700 тисяч військових пенсіонерів та інших силових структур, вони повинні отримати те, що їм належить.
«Ми написали усім головам фракцій у Верховній Раді листи щодо наших пенсій, де розповіли, що нас обібрала ця нікчемна влада, — виступив голова комітету пенсіонерів. — Через три дні буде місяць, як надіслали звернення, але досі від жодної фракції не отримали відповіді, крім «Опозиційного блоку». Юрій Бойко не лише відповів, а й особисто приїхав із нами зустрітися. Тому прошу зустрічати гостей так, як прийнято зустрічати гостей».
Ці слова викликали протилежну реакцію: обурення серед одних і підтримку серед інших. Серед вигуків, що пролунали, були звинувачення на кшталт: «Кожна партія переслідує свої інтереси», «Розікрали бюджет», «Хто кричить, а хто — робить», «Займіться краще дорогами», «Росія — країна агресор, а ви — політичні прости….ки», «Робіть щось на місцях, тоді ми нікого не будемо запрошувати», «Скільки можна терпіти?»…
Зал поділився на два табори, як і традиційно у нашому суспільстві. Одні, прагнучи відстояти свої незахищені інтереси і низькі заробітки, готові прийняти допомогу від будь-кого, інші, намагаючись захистити державу, прагнуть взяти високі ноти патріотизму. Парадоксально, що на політичній сцені при цьому — ті, хто давно себе скомпроментував. І кому ані війна, ані незадоволення виборців ніяк не дають підстав зійти зі сцени.
«Наша фракція налаштована на вирішення соціальних питань. Соціальна відповідальність в країні повинна стати головною національною ідеєю», — ця політична заява Юрія Бойка засвідчила, що у боротьбі за владу на обіцянки старого гатунку й далі покладаються великі надії. І що залишаються люди, готові у них вірити, бо, зрештою, хочуть бодай якось вижити.
«Не для того ми зібралися тут, щоб з’ясовувати стосунки», — взяв слово міський голова Віктор Весельський і озвучив депутатам запити до Верховної Ради, в яких місто розраховує на державну підтримку. Зокрема, йшлося про необхідність реконструкції військового шпиталю, відновлення будівлі Молодіжного центру, сприяння у фінансуванні будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу тощо.
Інформацію про ці потреби міста регіонали прослухали і повернулися до питання, через яке приїхали. Домовилися у вересні зібратися з пенсіонерами Житомирщини біля Кабміну для відстоювання інтересів у прийнятті нового бюджету. «Ми вас зустрінемо», — пообіцяв Юрій Бойко. У рамках візиту в Новоград-Волинський політики відвідали військовий шпиталь та меблеву фабрику «Мірт».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія Щурука