Аналіз регуляторного впливу на проект рішення Новоград-Волинської міської ради «Про встановлення місцевих зборів»

ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ І ЇЇ ПРИЧИНИ
Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Податковим кодексом України визначені повноваження органів місцевого самоврядування щодо встановлення місцевих податків і зборів.
Відповідно до Податкового кодексу України, органи місцевого самоврядування зобов’язані до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлених місцевих податків та зборів, офіційно оприлюднити рішення про їх встановлення.
Також набув чинності Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», відповідно до якого надання органами місцевого самоврядування будь-якої державної допомоги суб’єктам господарювання підлягає погодженню з Антимонопольним комітетом України.
Проблема полягає в необхідності врегулювання справляння місцевих податків і зборів, відповідно до вимог Податкового кодексу України та Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».
МЕТА І ЗАВДАННЯ ДОКУМЕНТА
Метою проекту рішення є дотримання принципів державної регуляторної політики, встановлення розмірів збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору в місті Новограді-Волинському, відповідно до вимог Податкового кодексу України.
Це забезпечується виконанням таких завдань:

  • затвердженням рішення «Про встановлення місцевих зборів»;

  • оприлюдненням цього рішення в засобах масової інформації;

  • встановленням контролю за виконанням цього рішення.


ЦІЛІ РЕГУЛЮВАННЯ:

  • врегулювання питання щодо справляння збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору в місті Новограді-Волинському, відповідно до норм Податкового кодексу України;

  • визначення порядку і умов набрання чинності цього документу.


АЛЬТЕРНАТИВА ТА ЇЇ ОЦІНКА
Альтернативи щодо вирішення даного питання немає. У разі не прийняття цього проекту рішення, відповідно до норм Податкового Кодексу України, такі збори справлятимуться із застосуванням мінімальних ставок, що призведе до втрат міського бюджету. Це суперечить регуляторним принципам.
МЕХАНІЗМИ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ
Задекларовані цілі досягаються усім змістом Документа, оскільки він затверджує розміри ставок. Визнається таким, що втратило чинність попереднє рішення міської ради, покладено контроль за виконанням рішення.
ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПРИЙНЯТТЯ АКТУ. ВИГОДИ ТА ВИТРАТИ
Дія зазначеного регуляторного акту поширюється на органи місцевого самоврядування, суб’єктів підприємницької діяльності та на територіальну громаду.
Для визначення очікуваних результатів прийняття запропонованого регуляторного акту, які виникають у різних груп суб’єктів, на яких поширюється дія цього акту, наведена таблиця аналізу вигод та витрат.
ТЕРМІН ДІЇ ДОКУМЕНТА
Рішення набирає чинності з 01 січня 2019 року. Зазначений проект рішення є загальнообов’язковим до застосування на території міста та має необмежений термін дії. У разі внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору, відповідні зміни будуть внесені до цього регуляторного акту.
ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ
Показником результативності цього регуляторного акту є збільшення надходжень до міського бюджету за рахунок своєчасної та в повному обсязі сплати збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору.
ЗАХОДИ ДЛЯ ВІДСТЕЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ
Відповідно до статті 10 Закону України «Про засади регуляторної політики у сфері господарської діяльності», для відстеження результативності рішення будуть застосовані дані бюджетної та податкової звітності.
Встановлені терміни відстеження результа­тивності дії запропонованого проекту рішення міської ради:

  • базове — до дня набрання чинності регуляторного акту;

  • повторне — через рік після набрання чинності регуляторного акту;

  • періодичне — раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів із повторного відстеження результативності цього акту.


Відстеження результативності даного рішення здійснюватиме фінансове управління міської ради на основі офіційних даних Новоград-Волинського управління Головного управління Державної фіскальної служби України в Житомирській області щодо надходжень до міського бюджету збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору.
І.К.ЯЩУК, заступник міського голови — начальник фінансового управління міської ради

























Сфера впливу Вигоди Витрати
Органи місцевого самоврядування

— встановлення чітких та прогнозованих розмірів ставок збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору;


— прозорість дій місцевих органів влади щодо встановлення чіткої процедури сплати зборів;


— забезпечення надходжень до міського бюджету


Прийняття цього регуляторного акту фінансових витрат не потребує
Суб’єкти підприємницької діяльності Забезпечення прозорості та відкритості при взаємовідносинах між міською радою та суб’єктами господарської діяльності Витрати зі сплати зборів
Населення Створення фінансових можливостей для задоволення соціальних та інших потреб територіальної громади міста Відсутні