Із якими корупціонерами боровся Віктор Весельський?

Із якими корупціонерами боровся Віктор Весельський?

\"ІзЯкі корупційні схеми мала на увазі колишній секретар міської ради Олена Пономаренко в недавньому інтерв’ю газеті «Час Плюс», «Звягель» запитав у міського голови Віктора Весельського під час прес-конференції, що відбулася 11 червня.
— Нещодавно в інтерв’ю газеті «Час Плюс» вже на той момент колишній секретар міської ради Олена Пономаренко сказала наступне: «Віктор Леонідович — сильна особистість, він, коли прийшов до влади, одразу почав викорінювати всі ті схеми корупційні, які роками процвітали у місті. Багато кому це сильно не подобалося. Тому і є бажаючі змінити владу, повернути ті схеми назад». Про які корупційні схеми йдеться, і чи можете ви назвати конкретні прізвища й посади «корупціонерів»?
— Думаю, що це ви маєте задати автору…
— Але ж ви працювали разом 2,5 роки, і вона — секретар міської ради — робить вам комплімент, що саме ви почали викорінювати корупційні схеми. Тобто, якщо ви їх викорінювали, то ви можете відповісти, кого саме ви викорінювали…
— Коли я прийшов на посаду міського голови, то на той час, враховуючи ситуацію, яка була в місті, я звертався стосовно того, щоби змінили керівників правоохоронних органів.
Зокрема, начальника поліції й керівника прокуратури. Напевне, якби було все так гладко в місті, не було проблем у забезпеченні їхньої на той час діяльності як представників правоохоронних органів, то керівництво, відповідно, Генеральної прокуратури чи МВС, чи обласне керівництво не ставило би питання і не змінювало керівників правоохоронних органів у місті Новограді-Волинському.
— Як це розцінювати? Корупціонерами були правоохоронні органи чи були інші корупціонери, а правоохоронні органи не могли нічого з ними зробити?
— Думаю, що мова не стільки йде про корупціонерів. Тому що, якщо встановлені корупціонери, то вони мають бути на лаві підсудних.
— Тут прозвучало, що були корупціонери, ви почали ті схеми змінювати, відповідно — цікаво конкретні посади, прізвища… Тобто, це були правоохоронні органи, чи недостатня їхня компетентність?
— Думаю, що правоохоронні органи не в достатній мірі викорінювали. Згадайте, на перших порах, коли я вів прийом, приходили люди і, навіть, у десятій школі, до мене на прийом приходила зі скаргою бабуся, і коли я запрошував начальника поліції, вона казала: ми їм недовіряємо, тому що працівники поліції «кришують» ту саму «пальонку», продаж горілки на «Смолці». Бабуся приносила сірникову коробочку і показувала, що там «травка», що підлітки… нею користуються. Тому, напевно, це — не поодинокі факти…
— Як ви гадаєте, ситуація щодо боротьби з наркоторгівлею в Новограді змінилася на краще? Соцмережі рясніють фотографіями шприців у громадських місцях…
— Коли мене інформує начальник поліції, який є членом виконавчого комітету, він запевняє, що ситуація контрольована. Я можу дати доручення, щоб на наступне засідання виконавчого комітету був звіт і начальника поліції, і керівника прокуратури. І звіт був на всіх постійних комісіях, і у сесійній залі. І щоб ви могли так само проаналізувати в динаміці, подивитися їхні звіти.
— Факт — у тому, що шприци все-таки валяються. На стадіоні в «Морському», зокрема.
— Я ще раз на це зверну увагу. Тому що це дійсно є проблемою.
РЕЗОНАНСНІ ЗЛОЧИНИ ДОСІ НЕ РОЗКРИТО
— Запитання газети «Звягель»: востаннє перед цим ви проводили прес-конференцію 5 квітня — на наступний день після того, як стріляли в депутата міської ради Олега
Ващенка. Тоді ви детально, похвилинно розповіли про ваші дії, спрямовані на те, щоб врятувати життя пораненому депутату. Відтоді минуло два місяці. Чи можете ви зараз дати таку ж детальну відповідь стосовно ходу розслідування даного інциденту: чи встановлено особу злочинця, чи його заарештовано, які мотиви замаху на життя депутата міської ради?

— На сьогодні, за інформацією начальника відділу поліції Головного управління поліції в місті Новограді-Волинському, полковника Кононенка, дана справа перебуває на контролі в Головному управлінні поліції Житомирської області, особисто на контролі в начальника обласного управління. Поки що, як доповідає начальник поліції, працюють над версіями з тим, щоби все-таки спіймати злочинців.
— Нікого ще не спіймали?
— Навіть не буду деталізувати, бо це питання — винятково в компетенції правоохоронних органів. Як поліція, як служба безпеки, так і прокуратура знаходяться в підпорядкуванні по вертикалі. Я щотижня спілкуюся і сьогодні спілкувався з начальником поліції, з начальником служби безпеки, однак, поки що, вони не можуть конкретизувати. Так само — й щодо ситуації з підпалом, який відбувся у Молодіжному центрі. Я щотижня цікавлюся даним питанням.
— Чи не виникають у вас запитання щодо компетентності силових структур, якщо такі резонансні злочини, які сталися в центрі Новограда, досі не розкриті… Що можна казати про безпеку пересічних городян у місті, якщо, наприклад, у депутата стріляють у вісім годин вечора, в центрі, і навіть за два місяці ніхто не готовий сказати ні про мотиви, нічого…
— Я з вами погоджуюсь. Ви знаєте, що за наслідками підпалу я звернувся від сесії до Президента, до Прем’єра, до силових структур. Тому, за наслідками нашої сьогоднішньої прес-конференції, також підготую лист на адресу як керівників центральних органів виконавчої влади, так і керівників обласних силових структур із тим, щоби вони підтвердили або спростували професійний рівень фахівців, які працюють у місті Новограді-Волинському.
ПРО СЕКРЕТАРЯ: «КОЖЕН ДЕПУТАТ МАЄ ПРАВО МАТИ ПРАВО»
— Запитання газети «Звягель»: як ви поставитеся до можливого обрання секретарем міської ради Василя Остапчука? Ви допускаєте, що він може бути секретарем, і чи з ним могли би ви співпрацювати?
— Я — міський голова і я співпрацюю зі всіма політичними силами. Ви пам’ятаєте, що коли я розпочинав свою діяльність як міський голова, я казав, що незважаючи на те, що я йшов при партії Солідарність, разом із тим, відповідно до закону, я рівновіддалено працюю від усіх політичних сил у міській раді. Тому кожен депутат має право на реалізацію своїх повноважень, у тому числі — і право на те, щоб стати секретарем міської ради. Але це право здійснюється шляхом таємного волевиявлення депутатів міської ради.
— Ви допускаєте, що може бути таке волевиявлення?
— Сьогодні різні можуть бути волевиявлення.
— Ви допускаєте можливість, що Олену Пономаренко знову оберуть на посаду секретаря міської ради?
— Олена Пономаренко працює заступником директора департаменту праці й соціального захисту населення.
— Але залишається депутатом…
— Кожен депутат має право мати право. Я підпишу лист, направлю його керівникам фракцій і позафракційним, щоб вони запропонували міському голові кандидатури, а я працюватиму і з фракціями, і на постійних комісіях, і, відповідно до діючого законодавства, використаю своє право і внесу кандидатуру на наступну сесію.
ПРО ЗМІНИ В СКЛАДІ РАДИ:
— На сьогодні у складі міської ради працює сім політичних сил, які представлені фракціями «Солідарності», Народної Партії, «Опозиційного блоку», Радикальної партії (тепер у складі 5 осіб), об’єднання «Самопоміч», Української народної партії і політичної партії Українське об’єднання патріотів.
По завершенню 23-ї сесії залишилося працювати 6 позафракційних депутатів із восьми. Запаловський Богдан Васильович, який був членом партії і членом фракції «Солідарність», склав повноваження.
Депутата міської ради Легенчука Анатолія Володимировича, члена Радикальної партії Олега Ляшка, обрано заступником міського голови, оскільки заступник міського голови Шалухін Віктор Андрійович перебуває на лікарняному. Ми направили рішення сесії до територіальної виборчої комісії з тим, щоб були запропоновані наступні кандидатури, і депутати від згаданих фракцій здійснювали свої депутатські повноваження.
Заступник міського голови Легенчук А.В. опікуватиметься питаннями житлово-комунального господарства, енергозбереження, комунальної власності, екології та надзвичайних ситуацій. Він координуватиме діяльність управління ЖКГ, комунальних підприємств: Водоканалу, теплокомуненерго, «Шляхрембуду», «Житлосервісу», міської аварійно-рятувальної станції та відділу з питань цивільного захисту.
Забезпечуватиме взаємодію міської ради з об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, із Новоград-Волинським РЕМ, з УЕГГ, із ТОВ «Новоград-Волинськліфт», із ТзОВ «Міськкомунсервіс» та ДСНС.
НА ДОРОГИ В ЦЕНТРІ НОВОГРАДА ОБЛАСТЬ ДАСТЬ 10 МІЛЬЙОНІВ
На капітальні видатки, що стосуються управління освіти і науки, на 2018 рік було заплановано 1 млн. 797 тисяч грн. На 8 червня ми профінансували 791,5 тис. Зокрема, завершувалася реконструкція дахів колегіуму й гімназії.
На капітальні видатки відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення — 4 млн. 218 тис. грн. заплановано, профінансовано — 1 млн. 394 тис. Продовжується фінансування будівництва хірургічного корпусу.
Капітальні видатки на департамент праці й соціального захисту: заплановано — 23 млн. 769 тис. грн., профінансовано — 7 млн. 24 тис. Із Державного бюджету на будівництво «Прозорого офісу» отримали 6 млн. 480 тис. грн. Співфінансування з міського бюджету — 544 тисяч грн.
На галузь сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту заплановано 400 тисяч. Зокрема, на виготовлення проектно-кошторисної документації на фізкультурно-оздоровчий комплекс.
На галузь ЖКГ заплановано 6 млн. 659 тис. грн., профінансовано — 1 млн. 312 тисяч. Тому була справедлива критика стосовно доріг. Однак потрібно відзначити, що за два попередні роки ми здійснили капремонт 15 доріг, в тому числі — на околицях міста. На цей рік виготовлена проектно-кошторисна документація на 14 доріг і два тротуари.
Що стосується доріг, то я вів перемовини з головою ОДА. На сесії міської ради озвучено листа, в якому йдеться, що ОДА виділить на Новоград 10 млн. 214 тисяч грн. на ремонт доріг. Ми сподіваємося, що буде проведено капремонт вулиць Житомирської, Пушкіна і Шевченка.
Підписали меморандум про співфінансування будівництва хірургічного корпусу із новоствореними ОТГ. Городницька громада запланувала і вже профінансувала 201,6 тис. грн. Чижівська — запланувала 118,8 тис. грн., поки дала 0. Брониківська — запланувала 200 тисяч, поки — 0. Піщівська — 108 запланованих тисяч профінансувала.
Загалом у цьому році передбачено капітальних видатків на суму 47 млн. 175 тис. грн. Станом на 8 червня профінансовано 10 млн. 540 тисяч. Тому всі розпорядники коштів мають докласти зусиль, щоб виділені кошти були освоєні своєчасно. Ми щотижнево будемо контролювати.
ГУРТОЖИТКИ ОБІЦЯЮТЬ, БІОГАЗОВОГО ЗАВОДУ — НІ
— Запитання від колег-журналістів: на якій стадії знаходиться будівництво гуртожитків для військових?
— На сьогодні ми користуємося інформацією, яку нам направляє начальник КЕЧі. Коли Міністерство оборони виділяє тим чи іншим військовослужбовцям житло, то ми проводимо через засідання виконавчого комітету і розподіляємо. Що стосується безпосередньо будівництва гуртожитків, станом на сьогодні, я вам сказати не готовий.
— Місто ніяких дій на співпрацю з військовими в цьому напрямку не спрямовує?
— Ми порушували питання, в тому числі — перед МО, в минулому році перед поверненням розвідбату. Були на території, де йшов ремонт казарм під гуртожитки. Однак на сьогодні як рухається питання стосовно гуртожитків для військових, я вам не можу відповісти.
Сергій Колотов, перший заступник міського голови: «Я можу коротко додати, що цифри постійно змінюються. То йдеться про 12 гуртожитків, то про 9. Скільки їх буде збудовано, це — в будь-якому разі плюс для нашого міста, для нашого гарнізону. І не тільки для бригади, а й для інших військових частин. Найбільше гуртожитків — це типові двоповерхові приміщення. Кожне розраховане приблизно на дві сотні військовослужбовців. Фінансування йде централізовано по лінії Міністерства оборони. Від нас вони нічого не вимагають, крім можливості підключитися до міських комунікацій, що ми з радістю робимо.
— Запитання від колег-журналістів: яка ситуація щодо будівництва біогазового заводу?
— Земельною комісією було відмовлено в продовженні договору оренди землі під будівництво, бо змінився інвестор. На цьому все закінчилося. І плюс ті перипетії, які почалися в районі. Відповідно, з інвестором ми не спілкуємося. Хоча кошти за оренду земельної ділянки — ті, що вони повинні були заплатити, вони сплатили в повному обсязі. Це — близько 340 тисяч гривень.
Насамкінець міський голова зауважив журналістам: «Ви також представляєте одну з гілок влади. Тому я прошу вас, щоб ми з вами конструктивно працювали на розвиток нашого міста. Дякую!».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА