Порядок виїзду дитини за межі України

Протягом травня 2018 року до служби у справах дітей управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Новоград-Волинської міської ради зверталися громадяни міста щодо порядку виїзду дитини за державний кордон з метою відпочинку та оздоровлення у випадку, коли один із батьків без поважних на те причин не бажає надати згоду на такий виїзд.
При цьому такі батьки навіть не розуміють, що цими діями порушують права своєї дитини на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку.
Відповідно до ч.7 ст.7 Сімейного кодексу України, дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
Як же діяти, якщо після розлучення один із батьків позбавляє свою дитину цього права?
Згідно з ч.3 ст.313 Цивільного кодексу України, дитина, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та у їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.
Відповідно до абзацу 8 п.п.2 п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», дозвіл на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, надається рішенням суду.
Варто зазначити, що згідно з ч.5 ст.157 Сімейного кодексу України, той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.
Тобто, якщо один із батьків не сплачує аліменти шість і більше місяців, то той із батьків, із ким проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо її тимчасового виїзду за межі України.
Отже, якщо відсутня заборгованість у сплаті аліментів, сукупний розмір яких перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, один із батьків не надає нотаріально посвідчену згоду на тимчасовий виїзд дитини за кордон, то тому з батьків, з ким проживає дитина, потрібно звернутися до суду. Адже лише суд має повноваження на вирішення питання щодо надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.
Т.БУЧИНСЬКА, начальник служби у справах дітей управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради