Ляшко: «Навіщо нам італійські меблі, якщо українські дешевші та кращі!»

Ляшко: «Навіщо нам італійські меблі, якщо українські дешевші та кращі!»

Врятувати національного виробника зможуть дешеві кредити, низькі податки та забезпеченість сировиною. На цьому наголосив лідер Радикальної партії Олег Ляшко на Новоград-Волинській фабриці MIRT у Житомирській області, яка спеціалізується на виготовленні ексклюзивних меблів. Саме тому наприкінці 2015 року політик добився введення мораторію на вивезення лісу-кругляка, який суттєво покращив ситуацію у деревообробній галузі.
«Це підприємство — приклад того, якою має бути країна, що треба торгувати не сировиною, а готовою продукцією. Коли таких підприємств буде більше в Україні — буде робота і зарплата. Тому ми заборонили вивозити необроблений ліс. В обмін на скасування нашого мораторію Єврокомісія пропонувала 600 мільйонів євро кредиту. Ми цього не дозволимо, бо тоді підприємства, такі, як це, не працюватимуть. Іноземці скуплять, вивезуть деревину і створять робочі місця нашим конкурентам, а потім сюди завозитимуть втридорога італійські та інші меблі. Навіщо нам ті меблі, коли Новоград-Волинські — кращі і створені українцями! Коли ми торгуємо сировиною і дешевою робочою силою, ми ніколи не будемо гідно жити, бо куб лісу — це одна ціна, а продане ліжко чи шафа — зовсім інша», — наголосив лідер РПЛ.
Зниження податків для виробників деревообробної галузі з 30 до 5% дасть можливість створити більше підприємств в країні та більше робочих місць для українців, переконаний Олег Ляшко.
«Кредити під 30% — це дуже дорого. Не залишаються кошти для розвитку та на нормальні зарплати. Замість того, щоб побиратися за міжнародними позиками, влада має дати дешеві кредити вітчизняним виробникам. Щоб вони купували нове обладнання, менше витрачали на енергоресурси і платили більші зарплати своїм працівникам. Натомість, влада хоче підняти ціни на газ. Тоді наша продукція стане дорожчою і неконкурентоздатною, підприємства зупиняться, а українці і надалі виїжджатимуть за кордон», — підкреслив політик.
На підприємстві Олегу Ляшку подякували за введення мораторію, але зізналися, що проблема із браком сировини і досі актуальна через те, що заготовлений на Житомирщини ліс продають за межі області. Лідер РПЛ пообіцяв усунути і цю проблему.
«Ми підтримуємо пропозицію директора фабрики і будемо ініціювати її прийняття у парламенті, щоб 50% деревини, заготовленої в області, йшла на потреби саме місцевих підприємств. Тоді місцеві виробники зароблятимуть, бо моє завдання — щоб у людей була робота і можливість годувати свої сім’ї», — зазначив народний депутат.
Олег Ляшко оглянув виробництво ексклюзивних меблів, які підприємство постачає на весь світ.
«Ці меблі — унікальні. 75% продукції відправляється на експорт. З одного боку — це добре, але з іншого — це означає, що в українців немає грошей, щоб купувати таку продукцію. Тому головне — це підвищення зарплат. Щоб у людей були гроші купити такі ліжка, шафи, столики та все інше. Піднімемо людям зарплати і не буде трудової міграції у Польщу, Португалію, Канаду та інші країни», — підсумував Ляшко.
Галина ІВАНЕНКО