10 кроків для порятунку України

10 кроків для порятунку України

\"10ПАРТІЯ «ОСНОВА» ПРЕЗЕНТУЄ ДОКТРИНУ «УКРАЇНА 2030»
Україна вже перетворилася у найбіднішу країну Європи за показником ВВП на душу населення.
Темпи росту упродовж двох останніх років залишаються нижче світового рівня. За розрахунками ООН, для таких країн, як наша, темпи росту ВВП мають бути не менші 7% на рік. А Україні, щоб лише розрахуватися з боргами, треба рости не менше, ніж на 6% на рік. Таких темпів ми не можемо досягти через численні помилки у проведенні реформ і загрозливу структурну деформацію економіки.

Основна помилка полягає в тому, що, замість прийняття і впровадження власної моделі економічного росту, робимо ставку на іноземну кредитну підтримку, яка заохочує політику деіндустріалізації, експорт сировини і робочої сили. Це не дає потрібного ефекту. Потрібна нова економічна програма, яка б дала можливість країні швидко розвиватися, а громадянам — повернутися додому, пристойно
заробляти і будувати майбутнє у власній країні. Партія «Основа» має такий документ — він називається «Доктрина 2030». Це — неполітичний документ, який опирається на результати фундаментальних досліджень і розрахунків вчених і практиків.
Програма стрімкого розвитку України, яку пропонує партія «Основа», — це всього лише 10 кроків, після яких наша держава нарешті почне стрімко розвиватися. Коротку презентацію програми зробив голова Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа» Геннадій Фрегер:

  1. Ми створимо 2 мільйони робочих місць із достойною заробітною платою, і країна ЗаПрацює.
    Підприємствам, які були закриті у 2014-2018 роках, будуть надані безпроцентні кредити на відновлення виробництва, на роботу зможуть повернутися мільйони людей. Успішним підприємствам будуть виділені дешеві довгострокові кредити на розширення виробництва, і це дозволить створити ще один мільйон робочих місць. Покращити ситуацію зможе лише стрімкий економічний розвиток і створення нових робочих місць — як у традиційних галузях, так і в нових.

  2. Ми суттєво знизимо податки, і країна ЗаПрацює.
    Одночасне зниження прибуткового податку з 18% до 10% і ЄСВ — з 22% до 15% дозволить кожному працюючому отримувати на руки додатково від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Податок на прибуток буде замінено податком на виведений капітал. ПДВ буде знижено на 6%. Роботодавцю стане вигідно платити офіційні зарплати. Можливі втрати бюджету необхідно компенсувати скороченням необгрунтованих видатків із Держбюджету.

  3. Ми повернемо гроші, вкрадені із банківської системи, і країна ЗаПрацює!
    І приватні особи, і підприємства отримають із Фонду гарантування вкладів і з Національного банку повне повернення вкладів, втрачених у закритих Гонтаревою банках. Підприємства зможуть повернутися до роботи, а люди — вкласти свої гроші в економіку країни. Грошей вистачить — лише в Гонтаревої і її оточення можна конфіскувати не менше 100 мільярдів гривень.

  4. Ми скоротимо кількість чиновників утричі, і країна ЗаПрацює.
    Сучасні технології дозволяють замінити більшу частину функцій чиновників сучасними технологічними рішеннями. Ми зекономимо і на скороченні державного апарату, і на скороченні корупції — комп’ютеру неможливо дати хабар. Потрібно максимально втілити в життя систему електронного врядування.

  5. Ми знизимо ціни на газ та електроенергію, і країна ЗаПрацює.
    Ціна на газ буде знижена на 40%, при одночасній реалізації масштабної програми енергоефективності. Це знизить собівартість української продукції, а відтак — і ціну на неї, знизить тарифи на опалення, електроенергію, гарячу воду. Комунальні платежі домогосподарств не повинні перевищувати 20% від доходів сім’ї, а рівень доходів повинен дозволяти їм обходитися без субсидій.

  6. Ми знімемо блокаду Донбасу, і країна ЗаПрацює.
    Блокада завдала збитків у 50 мільярдів гривень, позбавила країну 100 тисяч робочих місць. Відновивши економічні зв’язки, ми повернемо роботу, зарплату, відновимо виробництво на підконтрольних Україні територіях, а після вводу миротворців — і на всьому Донбасі.

  7. Ми замінимо кредити МВФ на інвестиції, і країна ЗаПрацює!
    Все, що ми заробляємо, — віддаємо МВФ за відсотки за кредитами, які набрала нинішня влада. Україну фактично віддали під зовнішнє управління. Ми відмовимося від кредитів і притягнемо в економіку українських та іноземних інвесторів, які створять нові робочі місця, а прибуток залишатиметься в Україні. Без зміни політики з боргової на інвестиційну країна приречена на зовнішнє управління кредиторами.

  8. Ми надамо доступні кредити для бізнесу, і країна ЗаПрацює!
    Ми відновимо довіру до банківської системи, знову можна буде сміливо віднести гроші в банк і отримувати свої відсотки. Ми знизимо відсотки на облікову ставку, кредити подешевшають у 2-3 рази — банки зможуть фінансувати і бізнес, який створює нові робочі місця, і купівлю нових квартир молодим сім’ям під європейські відсотки.

  9. Ми вернемо державне замовлення на українські заводи, і країна ЗаПрацює.
    Державні і приватні заводи отримають замовлення на 150 мільярдів гривень на рік на виробництво власних кораблів, літаків, вертольотів, автомобілів, локомотивів, зброї для армії. Розпочнеться масштабне будівництво доріг і мостів. Наука отримає замовлення на нові розробки. Усе, що країна закуповує за кордоном, ми замінимо власним, українським, виробництвом.

  10. Ми доб’ємося від Росії компенсації збитків, і країна ЗаПрацює.
    Через міжнародні суди ми доб’ємося компенсації Росією 40 млрд. доларів збитків, завданих анексією Криму і війною на Донбасі, і спрямуємо ці кошти на відновлення і розвиток економіки України.


Петро ВАСИЛЕНКО