«ПРАЦЮЄМО ЄДИНОЮ КОМАНДОЮ»

До Дня працівників культури та аматорського мистецтва наша наступна розмова із начальником відділу культури і туризму міської ради Л.П.ГАММОЮ.
— Людмило Петрівно, з яким здобутками зустрічають працівники галузі культури своє професійне свято?
— Варто відзначити, що минулий рік був надзвичайно вдалий як для міста загалом, так і для галузі культури зокрема. Ми втілили в життя всі ті плани, які мали, — як творчі напрацювання, так і покращення матеріально-технічної бази.
Нам вдалося нарешті комп’ютеризувати бібліотечну систему, що дозволило обслуговувати читачів на більш сучасному рівні — відвідувачі бібліотеки тепер можуть користуватися Інтернетом. Та й загалом бібліотеки значно розширили мережу своїх послуг. Це є основним напрямком нашої роботи в цій галузі — для того, щоб відповідати всім вимогам і йти в ногу з часом. Адже, як свідчать відмінні результати на обласному рівні шкільних предметних олімпіад, у нашому місті підростає юне покоління інтелектуалів, ерудитів, яким необхідна хороша матеріально-технічна база для отримання знань. І, співпрацюючи з відділом освіти, ми намагаємося таку базу створити для майбутньої еліти нашого міста.
Також ми пишаємося нашими школами естетичного виховання — художньою і музичною. Про високий професійний рівень цих навчальних закладів свідчить факт, що серед їх вихованців — багато переможців обласних конкурсів.
Учні музичної школи — постійні учасники всіх наших заходів. Минулого року ми відродили конкурс скрипалів, який вийшов з Новограда-Волинського і став обласним. Ми пишаємося тим, що повернули цей конкурс у наше місто, адже воно сповнене аурою тієї людини, в ім’я якої і було організовано цей захід, — Леоніда Варчина, котрий працював викладачем музичної школи і виховав не одне покоління талановитих музикантів та викладачів.
Художня школа, яку очолює Людмила Свідерська, також має гарні здобутки.
— Чи є перспективи щодо вирішення питання з приміщенням художньої школи?
— На жаль, це питання поки що залишається проблемним — приміщення не належить художній школі, а тому і створити відповідні естетичні умови, щось перепланувати, провести капітальний ремонт, — неможливо. А для юних художників оточення відіграє важливу роль, тому над цим питанням будемо серйозно працювати, і я щиро бажаю художній школі, щоб цей колектив для роботи нарешті отримав належні умови.
Також хотілося б сказати декілька слів про музеї, що діють у нашому місті. Це — музей Лесі Українки (філія Житомирського) та два міські музеї — родини Косачів та краєзнавчий. Торік ми отримали можливість виготовити експозиційні меблі для музею Косачів і активно працюємо над оформленням експозиції цього музею. Загалом же він створений не лише як музей, а й як заклад естетично-освітнього виховання. Вже стало популярною у Новограді-Волинському літературна вітальня (один із залів музею Косачів), де проводить цікаві вечори творча інтелігенція нашого міста. А якщо ж повернутися в історичне минуле і дослідити життя та творчість родини Косачів, то викликає подив і захоплення — скільки уваги, праці та наполегливості тут докладалося для виховання своїх дітей у дусі патріотизму. Це потрібно взяти для прикладу і в сучасних сім’ях.
Хотілося б відзначити і роботу міського Палацу культури, де проводиться багато цікавих заходів. Колектив Палацу культури має багато подяк як від міської влади, так і від Міністерства культури, що свідчить про їх високий професійний рівень.
— Людмило Петрівно, чи є можливість створити в нашому місті вечори відпочинку не лише для молоді, а й для «дорослішого» населення? Можливо, якісь клуби за інтересами?
— Дійсно, такі побажання надходять, і ми активно працюємо в цьому напрямку. Одним з таких цікавих починів стала організація вечорів танцювально-розважальних вечорів для дорослих. Це не клуб знайомств тим, кому за тридцять, а вечори як для одиноких людей, так і для сімейних пар, для яких грає духовий оркестр, лунають хіти 70-х та 80-х років, співають наші місцеві виконавці. Наступний такий вечір відбудеться в останню п’ятницю квітня (слідкуйте за рекламою у газетах) у танцювальному залі міського Палацу культури. Маючи нагоду, запрошуємо всіх бажаючих.
Я дуже задоволена тим, що у нашому місті існує тісна творча співпраця між всіма галузями культури: бібліотеками, музеями, школами естетичного виховання, Палацом культури. Вся галузь працює злагоджено, як одне ціле. І я щиро висловлюю вдячність керівникам цих заходів, які завжди йдуть назустріч один одному і підтримують один одного у всіх починаннях.
— Цікаво було б дізнатися і про те, як розвивається в нашому місті галузь туризму?
— Це новий, але досить таки перспективний, напрямок нашої роботи. Ми активно працюємо над створенням нових туристичних маршрутів, зокрема за різними тематичними напрямками: «Новоград-Волинський — літературний», «Новоград-Волинський у назвах вулиць», «Родина Косачів — Звягельський період».
Маючи нагоду, хочу щиро привітати колег з нашим професійним святом і побажати всім міцного здоров’я та творчого натхнення!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА