«У мера міста-побратима корони на голові немає»

«У мера міста-побратима корони на голові немає»

ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ ПЕРЕЙМАЛИ ДОСВІД РОБОТИ МОЛОДОЇ КОМАНДИ В ПОЛЬСЬКОМУ МІСТІ
Президенту польського міста Ломжа — 34 роки, керівнику тамтешнього Водоканалу — 26 років, головному в галузі спорту — 28 років. Річний бюджет 60-тисячної Ломжі в перерахунку на гривні складає 3,3 мільярди, що приблизно у п’ять разів перевищує річний бюджет Новограда-Волинського. Чистота на вулицях, по-справжньому питна вода з-під крана, культура святкування Дня міста та прийому офіційних делегацій — усе це залишило незабутні враження у трьох депутатів Новоград-Волинської міської ради, які в якості офіційної делегації побували на святкуванні 600-річчя польського міста-побратима Новограда — Ломжі.

Очолив делегацію депутат міської ради Андрій Рассадін. До складу увійшли депутати Ігор Юшманов і Андрій Войтович. У понеділок, 25 червня, по приїзду із Польщі, Ігор Юшманов запросив місцеві ЗМІ на прес-конференцію, аби, за традицією подібних поїздок, поділитися враженнями та пообіцяти втілити в Новограді позитивний досвід більш «просунутих» сусідів. На жаль, його колеги не змогли взяти участь у зустрічі з поважних причин. Тож, Ігорю Геннадійовичу довелося розповідати й відповідати на питання за трьох.
Головне питання, що цікавить звягельчан за підсумками подібних поїздок: коли нарешті робота буде побудована так, щоб спочатку перейняти позитивний досвід сусідів, потім його втілити у Новограді і лише затим — запрошувати пресу й хвалитися здобутками? Ігор Юшманов знайшов відповідь на це питання. Зокрема, пояснив, що головною метою візиту, крім привітання з ювілеєм побратимів, було залучення інвестиційних пропозицій до Новограда та заручення підтримкою європейських партнерів. За його словами, річ у тім, що для отримання крупного гранту на реалізацію фундаментального проекту, потрібно заручитися «поручителями». Як правило, ними можуть виступити мерії двох міст із країн Європейського Союзу. За підсумками триденної поїздки, каже Ігор Юшманов, новоградська делегація провела позитивні перемовини з містом із Прибалтики та мерією Ломжі.
До того ж, у Ломжі абсолютно адекватно поставилися до того, що Новоград-Волинська міська рада нещодавно ухвалила рішення підіймати червоно-чорний прапор боротьби УПА на адміністративних будівлях з нагоди патріотичних українських свят (перелік цих свят газета «Звягель» друкувала у №24 від 15 червня 2018 року). Там демонструють зацікавленість винятково економічними зв’язками і відмежовуються від політики. На відміну від ще одного міста-партнера Новограда — Белхатува, де різко негативно сприйняли узаконення червоно-чорного прапора як прояву «бандерівщини», неприйнятної для окремих поляків.
Із розповіді Ігоря Юшманова спочатку склалося враження, що в Ломжі абсолютно немає проблем. Особливо таких, із якими щодня звикли стикатися новоград-волинці. Поляки з міста-побратима, за словами нашого депутата, можуть собі дозволити пити воду з-під крана (щоправда, в перерахунку на наші гроші — по 60 грн. за куб, але тамтешні зарплати це дозволяють), каналізаційні стоки повертаються в річку чистими (і це було видно під час подорожі на човні — стоки чистим потічком стікали в місцеву річку), на вулицях — чисто і неймовірно заквітчано… І при цьому — на голові міського голови Ломжі (даруйте за тавтологію) немає ніякої корони: він особисто допоміг українській делегації принести столика, коли вони дещо затрималися на фуршет і на всіх не вистачило місць.
Втім, як виявилося з подальшої розмови, проблеми таки є, і вони де в чому перетинаються із нашими. Щоправда, лише в глобальному розрізі: поляки, як і українці, з усіх сил намагаються залучити інвестиції. А ще чомусь, маючи кошти в бюджеті, відчувають нестачу кваліфікованих підрядників (тут «усе в порядку» — в Новограді теж дахи над школами ремонтують роками, але дахи все одно течуть).
Цікаво, що у містах із майже однаковою чисельністю населення суттєво різниться структура міського управління. Якщо в Новограді багато хто вважає завеликою кількість місцевих управлінців у складі 160 працівників, то у Ломжі життєзабезпеченням міста відає 260 чоловік. При цьому заступник президента (міського голови) там лише один.
Тож, на тлі спільних проблем і інтересів та в ім’я розвитку й процвітання партнерства, звягельська делегація запросила побратимів із Ломжі на святкування «Лесиних джерел». Також пообіцяли приїхати прибалти. Із представниками обох делегацій, за словами депутата міської ради Ігоря Юшманова, міська влада вестиме перемовини щодо підтримки при залученні інвестицій. І, звісно ж, спробують зустріти й вшанувати гостей щонайменше не гірше, аніж зустрічали у Ломжі.
Олег БРЮХАНОВ