Хроніка 27/2018

Хроніка 27/2018

НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦІЯ РОЗШУКУЄ ОСІБ, ЯКІ НЕЗАКОННО ПОЗБАВИЛИ ВОЛІ ЧОЛОВІКА
Уранці 30 червня до Житомирського відділу поліції звернувся 32-річний житель обласного центру із повідомленням про те, що троє невідомих упродовж кількох днів утримували його у гаражі та вимагали майно. Поліцією розпочато досудове розслідування та розшук причетних осіб.
За словами заявника, кілька днів тому до квартири у Києві, яку він орендує, увірвались троє незнайомців. Вони побили його та, погрожуючи, вивезли до райцентру на Київщині, а згодом перевезли до м.Житомир, де утримували в одному з гаражних кооперативів. Викрадачі вимагали від чоловіка, який займається приватним бізнесом, переоформлення на них нерухомого майна.
Уранці 30 червня йому вдалося втекти та звернутися до поліції. Поліцейські розпочали низку оперативних заходів для встановлення та затримання осіб, причетних до злочину.
Попередня правова кваліфікація події — ч.3 ст.189 (Вимагання) КК України. Такі дії, поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років із конфіскацією майна.
У НОВОГРАДІ У ДТП ТРАВМИ ОТРИМАЛИ ДВОЄ ЛЮДЕЙ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 29 червня, близько 22:30, на перехресті вулиць Коростенська і Шевченка.
Попередньо, водій автомобіля «Volkswagen Jеttа», 37-річний громадянин сусідньої держави, рухаючись вулицею, не надав переваги в русі та допустив зіткнення з автомобілем «BMW-520» під керуванням 24-річного жителя райцентру.
У результаті ДТП водій «BMW» та його 17-річна пасажирка отримали тілесні ушкодження та були доставлені до міської лікарні. Триває з’ясування причин та обставин події.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ЧОЛОВІКА ЧЕРЕЗ ВИБУХ БОЄПРИПАСА
Подія сталася увечері, 27 червня, у с.Березівка Житомирського району. Внаслідок вибуху одного з боєприпасів часів Другої світової війни, що зберігалися на території приватного домоволодіння, поранення отримав 54-річний господар. Поліція нагадує громадянам про необхідність дотримання правил безпеки під час виявлення підозрілих і потенційно небезпечних предметів і закликає до обережності.
Близько 20:30 до Житомирського відділення поліції надійшло повідомлення про те, що в господарському приміщенні одного з приватних домоволодінь Березівки стався вибух і поранено господаря.
За вказаною адресою виїхали слідчо-оперативні групи поліції, фахівці вибухотехнічної служби ГУНП Житомирщини, рятувальники та медики. Було встановлено, що потерпілим є 54-річний місцевий житель. Чоловіка було госпіталізовано з ушкодженнями та термічними опіками рук, тулуба та ніг.
Під час огляду господарського приміщення, яке не зазнало значних руйнувань, фахівці-вибухотехніки попередньо встановили, що вибухнути могла частина мінометної міни часів Другої світової війни, калібру 120 мм, уламки якої було вилучено. Окрім того, усередині сараю правоохоронці виявили ще низку корпусів боєприпасів, серед яких — і мінометні міни воєнних літ.
Нині всі боєприпаси та їх частини вилучені для направлення на експертне дослідження. Обставини та причини, що призвели до події, з’ясовуються у ході розпочатого досудового розслідування.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗАТРИМАНО УЧАСНИКІВ ЗЛОЧИННОЇ ГРУПИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ЗАМАХУ НА ВБИВСТВО ПОЛІЦЕЙСЬКОГО
Про це 27 червня повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв. Зловмисники прикріпили до автомобіля працівника поліції саморобний вибуховий пристрій із дистанційним керуванням. Наразі затримано п’ятьох учасників групи, які вчиняли тяжкі злочини на території трьох регіонів України.
Як розповів очільник Нацполіції, упродовж весни цього року працівниками кримінальної поліції була задокументована злочинна діяльність угрупування, яке вчиняло розбійні напади на приміщення громадян. Зловмисники діяли зухвало, проникаючи до приміщень громадян вночі. Зв’язували своїх жертв та катували. Діяли на території Київщини, Житомирщини та Вінниччини. Їхньою метою було заволодіння грошовими коштами, ювелірними виробами та іншими цінностями.
У травні цього року на Київщині працівники кримінальної поліції затримали частину цього злочинного угруповання. Водночас ті учасники, які не були затримані, почали виносити погрози працівникам поліції. Так, працівнику управління внутрішньої безпеки Житомирської області та деяким працівникам кримінальної поліції надходили повідомлення на кшталт «ви за це постраждаєте».
«Декілька днів тому ці погрози перейшли в реальну ситуацію. Залишок цієї злочинної групи прийняв рішення вчинити вбивство працівника поліції. Замінували його автомобіль саморобним вибуховим пристроєм. І тільки за волею долі цей працівник не загинув», — розповів Сергій Князєв.
Він додав, що за декілька хвилин до вибуху поліцейський виявив сліди вибухового пристрою. Згодом правоохоронці встановили особи зловмисників.
За словами глави відомства, працівники кримінальної поліції та внутрішньої безпеки Житомира провели близько 40 обшуків. У результаті було виявлено речові докази причетності до замаху на вбивство працівника правоохоронного органу.
«На сьогодні затримано п’ятьох осіб у порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України. Слідчі готують матеріали, аби направити їх до суду на розгляд щодо обрання запобіжного заходу. Щодо інших учасників групи — деякі з них виїхали з території України до Російської Федерації та інших країн. Але все дійде до логічного завершення. На такі зухвалі дії правопорушників поліція України реагує конкретно, жорстко і миттєво», — наголосив Сергій Князєв.
Департамент комунікації Національної поліції України

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ СІЛЬСЬКОГО РОЗБІЙНИКА
Увечері 25 червня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про розбійний напад на 20-річного жителя району. Заявник розповів, що односельчанин, житель Суховолі, погрожуючи йому ножем, відібрав гроші.
Правоохоронці з’ясували, що подія відбувалась у місцевій крамниці. Коли парубок, здійснивши покупки, виходив із торговельного закладу, до нього підскочив односельчанин та, погрожуючи ножем, вимагав грошей. Хлопець віддав усе, що було при собі, — 115 гривень.
Опитавши свідків та очевидців події, поліцейські розшукали чоловіка, причетного до злодіяння. У нього вилучили складаний ніж та доставили до відділу поліції для з’ясування обставин події.
— Затриманий, 35-річний місцевий житель, вже раніше неодноразово був засуджений за вчинення майнових злочинів та хуліганство, — повідомив начальник Новоград-Волинського відділу поліції Юрій Кононенко. — Він визнав свою провину. Нині розпочато досудове розслідування за ч.1 ст.187 (Розбій) КК України.
Відповідно до чинного законодавства, такі дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ У ДТП ПОТРАПИЛИ ДВОЄ ЮНАКІВ НА СКУТЕРІ
Дорожньо-транспортна пригода сталась близько 3:30, на 845-му км автодороги «Васьковичі-Шепетівка».
За попередньою інформацією, водій скутера «Viking-Moto», 18-річний житель Ємільчинського району, не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.
У результаті ДТП водій та його 17-річний пасажир, житель району, отримали травми різного ступеня тяжкості та були доставлені до місцевої лікарні.
Відділ комунікації поліції Житомирської області