Діяльність Новоград-Волинської місцевої прокуратури у сфері запобігання корупції

Згідно із Законом України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року, органи прокуратури віднесено до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції. Спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, відповідно до розділу XI цього Закону, наділені повноваженнями щодо притягнення у встановленому законом порядку осіб до відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, усунення наслідків таких діянь, а також ініціювання проведення службового розслідування з метою встановлення причин і умов, що їм сприяли.
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою, як спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції, здійснюється систематичний аналіз стану законності у сфері запобігання корупції з метою попередження корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень у публічній і приватній сферах суспільних відносин.
Так, упродовж 5 місяців 2018 року місцевою прокуратурою в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування виявлялися порушення вимог антикорупційного законодавства в частині неподання та несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щодо своєчасності повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, порушення обмеження щодо суміщення та сумісництва з іншими видами діяльності, порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.
Як приклад, у ході проведення перевірок стану додержання вимог антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування встановлено, що депутатами Орепівської, Великогорбашівської, Кам’яномайданської сільських рад порушувалися вимоги та обмеження, передбачені антикорупційним законодавством, а саме: не вживались заходи щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Зокрема, депутати вказаних сільських рад, всупереч інтересам держави та територіальної громади, до початку роботи сесії та безпосередньо на засіданні сесії не повідомляли у встановленому законом порядку депутатський корпус та сільських голів про наявність у них реального конфлікту інтересів між їхніми депутатськими повноваженнями та приватними інтересами близьких родичів, при цьому особисто брали участь у голосуванні при вирішенні сесією земельних питань на свою користь та на користь близьких родичів.
Із метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню пов’язаного з корупцією правопорушення або невиконання вимог Закону України «Про запобігання корупції», місцевою прокуратурою, в порядку ч.3 ст.65 Закону внесено 10 подань, які розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 посадові особи.
У ході опрацювання відомостей із баз даних державних органів, єдиних державних реєстрів, інформацій органів влади та органів місцевого самоврядування місцевою прокуратурою встановлювались факти вчинення посадовими особами адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією. У зв’язку з цим до Управління захисту економіки у Житомирській області місцевою прокуратурою скеровано 30 матеріалів перевірок для вирішення питання про складання відносно винних осіб протоколів про адміністративне правопорушення.
Також працівниками Новоград-Волинської місцевої прокуратури забезпечено обов’язкову участь при розгляді судами 19 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
Питання запобігання корупції є одним з пріоритетних напрямків діяльності, тому перебуває на постійному контролі органів прокуратури.
І.МЕЛЬНИК, прокурор місцевої прокуратури