ЗДАЙТЕ ЗБРОЮ — УНИКНЕТЕ КЛОПОТУ

Незареєстрована зброя — це не тільки порушення закону, а й причина нещасних випадків, які трапляються з громадянами та їх неповнолітніми дітьми. Недарма народна мудрість говорить: один раз на рік і палиця стріляє.
Щоб уникнути таких ситуацій, Міністерство внутрішніх справ України з 1 по 30 квітня 2009 року проводить місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухівки.
Протягом 2008 року співробітники Новоград-Волинського міського відділу міліції вилучили з незаконного обігу 22 одиниці зброї та 91 шт. набоїв, а 40 громадян зброю здали добровільно.
Нагадуємо, ті, хто добровільно звернеться до міліції з метою здачі зброї, боєприпасів та вибухівки, що зберігаються ними незаконно, звільнятимуться від кримінальної відповідальності, а саме: статті 263 Кримінального кодексу України, де передбачено позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.
За минулий рік «За незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» (ст.263 ККУ), правоохоронцями порушено 13 кримінальних справ, до адміністративної відповідальності, що передбачає не лише штрафні санкції, а й конфіскацію майна (зброї, боєприпасів), притягнуто 147 осіб. До того ж, якщо громадяни у вказаний термін добровільно здадуть до органів внутрішніх справ мисливську вогнепальну, холодну, газову зброю, то в подальшому вони матимуть можливість, після оформлення відповідних документів, зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах. Варто при цьому враховувати, що пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу набоїв, споряджених гумовими кулями несмертельної дії, реєструються у випадках і в порядку, передбаченому з чинним законодавством України.
Згідно із законодавством, у разі смерті власника — мисливську зброю родичі померлого у п’ятиденний термін мають здати в територіальний відділ міліції або у дозвільну систему до вирішення питання про успадкування майна, але на строк, не більше 6-ти місяців.
Відповідно до чинного кримінального законодавства України носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збування вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв, без передбаченого законом дозволу, — караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.
Носіння, виготовлення, ремонт або збування кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї, без передбаченого законом дозволу, — караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, чи позбавленням волі на строк до трьох років.
З питань добровільної здачі зброї звертайтеся в службу дозвільної системи Новоград-Волинського МВ УМВС за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.І.Франка, 3а.
В.ПРИЛИПКО, начальник МВ УМВС, полковник міліції