До уваги товариств з обмеженою відповідальністю та товариств із додатковою відповідальністю!

17 червня 2018 року набрав чинності Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі — Закон №2275), Прикінцевими та перехідними положеннями якого внесено зміни до Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Із набранням чинності Законом №2275, Закон України «Про господарські товариства» втратив чинність у частині, що стосується товариств з обмеженою відповідальністю та товариств із додатковою відповідальністю. Крім того, підпунктом 2 пункту 6 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2275 у Цивільному кодексі України виключені статті 140-151, які стосувались положень про товариства з обмеженою відповідальністю. Таким чином, відповідно до частини 3 глави VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону №2275, протягом року з дня набрання чинності цим Законом положення статутів товариств з обмеженою відповідальністю, товариств із додатковою відповідальністю, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом.
Отже, статути товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю вважатимуться такими, що відповідають Закону №2275, у разі приведення їх у відповідність до цього Закону протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом, тобто до 17.06.2019 року. До цього моменту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю звільняються від сплати адміністративного збору за реєстрацію змін до статуту товариства, у зв’язку з приведенням його у відповідність із цим Законом.
Перелік відомостей, що повинні обов’язково зазначатися у статутах товариств з обмеженою відповідальністю, товариств із додатковою відповідальністю, встановлений статтею 11 Закону №2275, а саме це відомості про:

  1. повне та скорочене (за наявності) найменування товариства;

  2. органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень;

  3. порядок вступу до товариства та виходу з нього.


Водночас частиною 6 статті 11 Закону №2275 встановлено, що статут товариства може містити інші відомості, що не суперечать закону. Виходячи із положень цього закону, це можуть бути відомості, що стосуються, зокрема: надання додаткового строку для погашення заборгованості, у зв’язку із несвоєчасним внесенням вкладу (стаття 15 Закону №2275); порядку збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів (стаття 18 Закону №2275); визначення кількості голосів учасника на загальних зборах (стаття 29 Закону №2275) тощо. Отже, статути товариств з обмеженою відповідальністю, товариств із додатковою відповідальністю можуть містити інші відомості, крім тих, що визначені частиною 5 статті 11 Закону №2275, якщо такі відомості відповідними статтями цього Закону дозволено змінювати, визначати та викладати у своїх статутах в іншій редакції, ніж передбачено в цьому Законі.
Частиною 3 статті 56 Закону №2275 встановлено, що до товариств із додатковою відповідальністю застосовуються норми цього Закону щодо товариств з обмеженою відповідальністю, які не суперечать нормам цієї статті. Отож, якщо товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю мають намір подавати документи на державну реєстрацію змін до відомостей про товариство як юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, зокрема, якщо такі відомості пов’язані із державною реєстрацією змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю, то необхідно спочатку привести свої статути у відповідність до Закону №2275 безкоштовно.
Зауважуємо, що приведення у відповідність статутів товариств з обмеженою відповідальністю, товариств із додатковою відповідальністю у відповідність до Закону №2275 після 17.06.2019 року здійснюватиметься зі сплатою адміністративному збору.
За детальною інформацією необхідно звернутися до відділу державної реєстрації Центру надання адміністративних послуг (вул.Соборності, 13, каб. №5).
І.ДРАЧ, державний реєстратор відділу державної реєстрації Центру надання адміністративних послуг міської ради