Хроніка 28/2018

Хроніка 28/2018

ЗЛОЧИННУ ГРУПУ ПІДОЗРЮЮТЬ У СКОЄННІ КРАДІЖОК НА СУМУ ПОНАД 200 ТИС. ГРН.
Прокуратурою Житомирської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом скоєння організованою групою низки крадіжок, пов’язаних із проникненням у приміщення магазинів у різних населених пунктах області.
Наразі всім чотирьом особам, які діяли у складі організованої групи, повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.185 (Таємне викрадення чужого майна, вчинене організованою групою) КК України.
Йдеться про жителів Житомирщини, віком 39-48 років, раніше неодноразово судимих за умисні тяжкі злочини (грабежі, крадіжки, розбої), які протягом січня-квітня цього року, у складі організованої групи скоїли низку крадіжок у Хорошівському, Романівському, Житомирському, Коростенському, Чуднівському, Новоград-Волинському та Любарському районах. Зокрема, проникаючи вночі у магазини, вони нічим не гребували, викрадаючи продукти харчування, алкоголь, сигарети, каву, чай, фрукти, солодощі, побутову техніку і, навіть, дитячі іграшки.
Внаслідок злочинної діяльності зловмисники заволоділи чужим майном вартістю понад 200 тис. грн.
Під час досудового розслідування встановлено і задокументовано 13 епізодів злочинної діяльності підозрюваних. Саме тринадцята, нічна крадіжка у продуктовому магазині стала для них роковою: правоохоронці затримали членів злочинного угрупування «на гарячому».
Троє учасників злочинного угрупування перебувають під вартою, ще один — під цілодобовим домашнім арештом.
Наразі у кримінальному провадженні триває досудове розслідування, яке проводить слідче управління Головного управління Нацполіції в області.
ДО БЮДЖЕТІВ СПЛАЧЕНО 800 ТИС. ГРН. ШКОДИ ЧЕРЕЗ НЕЗАКОННУ ВИРУБКУ ДЕРЕВ
За принципової позиції Новоград-Волинської місцевої прокуратури, виконано рішення суду та реально сплачено 850 тис. грн. до місцевих бюджетів трьох територіальних громад Новоград-Волинського району, обласного бюджету та до спеціальних фондів Державного бюджету.
Наразі державним виконавцем винесено постанову про закінчення виконавчого провадження у зв’язку з фактичним виконанням рішення суду.
Йдеться про те, що ПАТ «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Південно-Західна залізниця», будучи постійним лісокористувачем, зобов’язане здійснювати державну лісову охорону лісових насаджень на підвідомчій території.
Однак установлено, що товариство порушило вимоги чинного законодавства та не забезпечило збереження лісів, унаслідок чого було протиправно вирубано дерева на підвідомчих ділянках, розташованих у межах Гульської, Суслівської та Брониківської територіальних громад Новоград-Волинського району.
Місцевою прокуратурою заявлено позов до господарського суду Києва про відшкодування завданої незаконними порубками дерев шкоди на суму 850 тис. грн., який задоволено у повному обсязі.
Київський апеляційний господарський суд підтвердив законність рішення суду першої інстанції, залишивши скаргу ПАТ «Українська залізниця» без задоволення.
Відтак, за наполегливості Новоград-Волинської місцевої прокуратури, наразі рішення суду виконано, до бюджетів різного рівня сплачено завдані збитки у повному розмірі.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗА ДОБУ ТРОЄ ДІТЕЙ ТРАВМУВАЛИСЬ У ДТП
5 липня у Коростені та Ружині юні велосипедисти стали учасниками дорожньо-транспортних пригод. Діти отримали травми різного ступеню тяжкості. Нині поліцейські з’ясовують причини та обставини подій.
Близько 14:00 у м.Коростень водій автомобіля «ВАЗ-21063», 32-річний житель райцентру, здійснив наїзд на 7-річного велосипедиста. Хлопчик, за попередніми даними, пересуваючись узбіччям, різко виїхав на смугу руху транспортних засобів. Дитину направили до травматологічного відділення місцевої лікарні.
Близько 17:20 цього ж дня у Ружині під колеса автомобіля «Москвич ІЖ-412», за кермом якого перебував 37-річний місцевий житель, потрапив інший юний велосипедист. Відтак і 12-річного водія двоколісника, і його 4-річного пасажира з саднами та забоями було доставлено до місцевої лікарні.
За обома випадками тривають відповідні перевірки. Поліція закликає усіх учасників дорожнього руху суворо дотримуватися правил безпеки.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ТРИВАЄ ОПЕРАЦІЯ «МАК 2018»
За час оперативно-профілактичних заходів, які розпочались у травні, поліцейські вилучили з присадибних ділянок жителів області понад 2 тисячі нарковмісних рослин. Нині триває розслідування 23 кримінальних проваджень за фактами незаконних посівів та культивування маку і конопель, заборонених для вільного вирощування.
Заходи поліції, що триватимуть по жовтень, спрямовані на виявлення і знищення незаконних посівів нарковмісних рослин (маку та конопель), документування злочинної діяльності та осіб, причетних до неї, а також фактів порушення чинного законодавства суб’єктами, які займаються легальним посівом нарковмісних рослинних культур.
Як повідомив т.в.о. начальника Управління протидії наркозлочинності ГУНП області Олександр Богун, нині з нелегального обігу вилучено понад 2 тисячі нарковмісних рослин, конопель — кількісно більше. За цими фактами було відкрито 23 кримінальних провадження, трьом особам уже оголошено про підозри у вчиненні згаданих кримінальних діянь.
Правоохоронці нагадують жителям області про існування визначених законодавством обмежень, що стосуються посіву снодійного маку та конопель. За їх порушення передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Так, незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин або конопель у кількості до 10 рослин, караються штрафом від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Посів або вирощування маку в кількості від 100 до 500 рослин або конопель — від 10 до 50 розцінюється вже як кримінально каране діяння, за яке передбачено, в тому числі, і арешт до 6 місяців або обмеження волі строком до 3 років.
ВИЯВЛЕНО ПОНАД 2 ТОННИ НЕЛЕГАЛЬНОГО БУРШТИНУ
3 липня в Ємільчинському районі Житомирщини поліцейські затримали автомобіль, що перевозив партію нелегального бурштину. Близько 80 мішків із камінням вилучено та розпочато перевірки щодо походження та призначення багажу.
Близько 15:00 на автодорозі «Коростень-Новоград-Волинський» інспектори групи реагування ПП Ємільчинського відділення поліції під час забезпечення безпеки дорожнього руху за порушення Правил дорожнього руху зупинили автомобіль «Рено Мастер». Під час огляду транспортного засобу в ньому було виявлено близько 80 наповнених мішків. На запитання про багаж водій, як з’ясувалось — житель Олевська, помітно занервував. Відтак поліцейські уважніше придивились до мішків і виявили наявність у них бурштину.
— За попередніми підрахунками, партія у 80 мішках містить понад 2 тонни каміння. На місце події прибули бійці роти поліції особливого призначення, слідчо-оперативні групи Ємільчинського відділення і Головного управління Нацполіції в області, а також працівники Управління захисту економіки ДЗЕ Нацполіції, — повідомив начальник ГУНП В’ячеслав Печененко.
Транспортний засіб разом із багажем затримано та доставлено до главку для проведення необхідних слідчих дій. Попередня правова кваліфікація події — стаття 198 (Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.
Триває з’ясування усіх обставин.
У НОВОГРАДІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ МАГАЗИННУ ЗЛОДЮЖКУ
Уранці 5 липня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення з місцевого магазину про крадіжку товару. На місці події поліцейські з’ясували, що правопорушення було вчинено ще у червні. З полиць крамниці зникли засоби гігієни вартістю 475 гривень.
У ході проведених заходів правоохоронці встановили причетність до крадіжки 18-річної звягельчанки. Нині триває з’ясування обставин події.
Дівчині може загрожувати штраф або й більш серйозне покарання.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ
У двох перехожих правоохоронці виявили засоби рослинного походження, що, за попередніми даними, містять наркотичні речовини. Розпочаті відповідні перевірки.
Удень 4 липня на вул.Чехова у Житомирі дільничний офіцер поліції помітив чоловіка з рюкзаком, який щосили намагався не потрапити на очі правоохоронцеві. Така його нервова поведінка спонукала поліцейського перевірити, чи не причетний той до якихось протиправних дій. Під час поверхневого огляду він виявив, що чоловік, 32-річний житомирянин, переносить у наплічнику пакет із голівками снодійного маку. За таких обставин на місце події прибула слідчо-оперативна група поліції.
Уночі 4 липня на підозрілого перехожого звернули увагу інспектори Новоград-Волинського відділу поліції. Як у подальшому з’ясувалось, 23-річний звягельчанин носив при собі поліетиленовий пакет із подрібненою рослинною масою.
Поліцейські вилучили виявлене та підготували клопотання до суду щодо направлення речовин на експертне дослідження.
Попередня правова кваліфікація подій — ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СБУ ЗАТРИМАЛА ТРЬОХ ЧОЛОВІКІВ, ЯКІ ЗМУШУВАЛИ ПІДПРИЄМЦІВ ПЛАТИТИ «ДАНИНУ»
Співробітники Управління Служби безпеки України в Житомирській області знешкодили злочинне угруповання, яке займалося вимаганням грошей із представників малого бізнесу. Про це повідомив прес-центр СБ України.
Правоохоронці встановили, що до складу банди входило троє жителів одного із районних центрів області. Зловмисники, застосовуючи фізичний і психологічний тиск, змушували окремих власників місцевих м’ясопереробних підприємств платити їм «данину». У разі несплати, рекетири погрожували розправою над родинами потерпілих.
Співробітники СБ України із залученням спецпідрозділу поліції «Корд» затримали учасників угруповання в одному із населених пунктів області під час одержання частини чергового «траншу» у розмірі однієї тисячі американських доларів.
Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.189 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.
ДТП ЗІ СМЕРТЕЛЬНИМИ НАСЛІДКАМИ СТАЛАСЯ В ГОРОДНИЦІ
8 липня, близько 22 години 10 хвилин, по вулиці Дубницькій в селищі Городниця Новоград-Волинського району сталася дорожньо-транспортна пригода зі смертельними наслідками.
За попередньою інформацією відомо, що «ВАЗівка» білого кольору, рухаючись із с.Дубники, спричинила наїзд на скутер, на якому їхала 26-річна місцева жителька з дитиною.
Внаслідок ДТП жінка загинула.
04141.com.ua