Від помічника комбайнера — до генерального директора виробництва елітних меблів та органічних продуктів

Від помічника комбайнера — до генерального директора виробництва елітних меблів та органічних продуктів

НАПЕРЕДОДНІ 60-РІЧНОГО ЮВІЛЕЮ ДЕПУТАТ ОБЛАСНОЇ РАДИ ОЛЕКСАНДР ЮЩЕНКО ПОДІЛИВСЯ СЕКРЕТАМИ СВОГО УСПІХУ
Для новоградців — не новина, що інтер’єр та меблі президентського кабінету в Адміністрації Президента України виготовлені звягельськими майстрами. Меблева фабрика «Мірт» давно зарекомендувала себе як виробник елітної продукції. Її директор, депутат обласної ради Олександр Ющенко переконаний: якщо братися за роботу, то її результатом повинен бути винятково якісний продукт. Такий же підхід він продемонстрував і в галузі сільського господарства, тваринництва і переробки. Вже десять років під його керівництвом діє ПП «Галекс-АГРО» — виробник органічної молочної та м’ясної продукції.
12 липня Олександр Ющенко зустрів 60-річний ювілей. Напередодні його колеги організували зустріч шефа з журналістами, на якій досвідчений керівник розповів про свій шлях до успіху.

У НОВОГРАДІ ВИГОТОВЛЯЛИСЯ ФАКТИЧНО НОВІ… «ВОЛГИ»
Напевно, лише близькі та друзі Олександра Миколайовича знають, що ще після закінчення 7 класу він почав трудовий шлях. Працював помічником комбайнера у Яруні, де проживав.
— У 5 годин ранку потрібно бути на полі. Перед початком роботи — провести змащування біля ста точок і вузлів. В обід — промастити жатку, — розповідає про дитинство Олександр Ющенко. — Скільки себе пам’ятаю, мав хист щось майструвати своїми руками. У четвертому класі став чемпіоном області з авіамоделювання, яким займався до 8 класу. Цілу ніч міг випилювати й вирізати. Відвідуючи міський Палац піонерів, розробляв креслення на літаки, автомобілі. Вже в шостому класі ми робили керовані моделі. У восьмому класі побудував аероплан, але батько не купив двигун… В авіамодельному спорті практично все — з дерева, тому дерево люблю з дитинства. Улюблені породи — горіх, черешня і, звісно, дуб.
Олександр Ющенко закінчив Ярунську школу, тоді — технікум зі спеціальності «Ремонт і експлуатація сільськогосподарської техніки». Далі — служба в армії, де займався мотоспортом, лижним спортом, брав участь у першості України, був чемпіоном військо-повітряних сил із легкої атлетики.
Повернувшись із армії, розповідає Олександр Миколайович, хотів їхати на роботу в Тольятті, де в СРСР діяв потужний завод, що розпочав виготовлення на базі італійського «Фіату» — «ВАЗ-2101» — славнозвісної «копійки». Натомість влаштувався інженером-механіком на Ярунський хлібозавод, де пропрацював 12 років.
— За цей час ми замінили все обладнання. Причому, у всіх чотирьох цехах. Тоді був такий час, що будь-яке питання з поставкою матеріалів чи комплектуючих можна було вирішити за гарні продуктові «подарунки».
— У 1987-88 роках в СРСР дозволили індивідуальну трудову діяльність без відриву від виробництва. Тобто, можна було працювати на себе у вихідні чи вільний від роботи час. Тож, я взявся ремонтувати й фарбувати автомобілі. Працював сам. А в 1989 році відкрив перший кооператив із ремонту легкових автомобілів «Лада». У с.Ярунь, на батьківській садибі, влаштував фарбувальну кабіну. Нині це приміщення площею близько 1000 кв. м задіяне для потреб фабрики «Мірт» як відділення з оздоблення вікон.
— Із «Лади» перейшов на «Волгу», виконував капремонт. Скуповуючи на аукціонах автомобілі «під розборку», замінював деталі й на виході продавав фактично нові «Волги». Але на початку 1990-х населення різко збідніло. Більшість власників автомобілів — переважно інтелігенція — стала неплатоспроможною, почали з’являтися іномарки, тому кооператив з ремонту автівок втратив сенс. Тож, я організував швейне виробництво, яке займалося пошиттям верхнього одягу, — розповідає про бізнес 90-х Олександр Ющенко.
Фірма «Мірт», яка з часом стала одним із головних бізнесових проектів Олександра Ющенка, була зареєстрована в 1991 році. Як із приємністю пригадує ювіляр, назву йому підкинула дружина. Вона взяла зі столу книгу про цілющі рослини, навмання відкрила на довільній сторінці, а там виявився опис рослини мирт — вічнозеленого куща, одного з символів мудрості.
Забігаючи наперед, відзначимо, що й автором назви «Галекс-АГРО» є дружина ювіляра — Галина. «Галекс» — це поєднання імен Галина й Олександр.
«ГОЛОВНЕ — ЩОБ ЛЮДИНА МАЛА ТАЛАНТ. А МИ ДОПОМАГАЄМО ЙОГО РОЗКРИТИ»
…На початку 1990-х Україну накрив параліч виробництва. Не оминула тяжка участь і новоград-волинську меблеву фабрику, що тоді мала назву ДП «Житомирдрев».
— Пам’ятаєте, тут у найбільшому цеху діяв базар. Меблів уже фактично не виготовлялося. Зо п’ять працівників складали стільці і парти для шкіл. У мене на той час вже був досвід у виробництві меблів — у приміщенні за газконторою робили вікна, двері, кухні, тож придбав акції банкрутуючого підприємства. Довго переконував тих, хто мав торгові точки на ринку в будівлі меблевої фабрики, що потрібно відроджувати виробництво, що це створить у місті робочі місця, до бюджету надходитимуть податки, працівники отримуватимуть гідну заробітну плату…
Спочатку був і за директора, і за конструктора… Підприємство мало мільйон боргів, відсутня котельня, обладнання. Але з’являлися замовлення. Тож із часом ми поставили пилорами, сушильні камери.
Тут Олександр Миколайович згадує і про проблеми, притаманні в цілому українському виробництву. Виявляється, у такій багатій (принаймні, донедавна) на ліси Україні не так просто закупити якісну деревину в потрібній кількості. Тому значна частина виробничого процесу, яку б можна було замінити співпрацею з партнерами, відбувається безпосередньо на фабриці. «Заготівля, розпилювання, сушіння — це від безвиході. Додаткові цехи — це величезні кошти, які б можна було використати в іншому напрямку. Але в Україні немає з ким скооперуватися. Вам, мабуть, важко буде в це повірити, але нещодавно ми ледве по всій Україні назбирали 30 кубів ясеня», — пояснює Олександр Ющенко.
У 2002 році вперше меблева фабрика «Мірт» взяла участь у міжнародній виставці. Олександр Миколайович демонструє одну з численних відзнак, якими заставлені полиці його кабінету, — піраміда-відзнака «Кращі меблі України». «Це не можна купити, його можна тільки заробити», — з гордістю відзначає виробник.
Меблева фабрика «Мірт» працює винятково з якісною, тому — дорогою сировиною (один куб такої деревини вартує біля 30 тисяч гривень, а лот — сто кубів — на аукціоні зі стартової ціни у 400 тис. грн. був проданий за 800 тисяч).
«Мірт» сьогодні — це не лише меблі у звичному для нас розумінні, це — розробка дизайну, інтер’єрів.
— Ось, наприклад, є в когось така «хатка», — Олександр Ющенко показує у фірмовому буклеті фотографію розкішного особняка — зменшеної копії Одеського оперного театру. — Його власник хоче зробити у своєму будинку все, як у театрі — вікна, двері, холи, інтер’єр… Нашим працівникам таке під силу.
Зрозуміло, що працює «Мірт» із заможними замовниками, маючи представництва у Києві, Одесі, Баку, Астані, Алматі, Дубаї, Мілані, Монреалі. Серед вітчизняних замовників — Адміністрація Президента України, готель «Фаєрмонт» у Києві, столичний Будинок із химерами, круглий стіл для 42 академіків у НАН України, кабінет Патона…
Вироби фабрики — часто ексклюзивні, подарункові, в яких майже все — так звана, ручна робота, позолота, перламутр, багато видів шпону. Це ціниться в сучасному світі.
— Головне — щоб людина мала талант. А далі ми допомагаємо його розкрити, реалізуватися. На фабриці діє клас для навчання, співпрацюємо з місцевим професійним ліцеєм — шукаємо, відкриваємо таланти. Середній вік наших працівників — молодий, біля 35 років. Понад сто — жінки, — відкриває деталі директор фабрики.
ОРГАНІКА — ЦЕ ФІЛОСОФІЯ
Не тільки деревом єдиним — у цьому році виповнюється десять років, як під керівництвом Олександра Ющенка в Новоград-Волинському районі розвивається органічне сільське господарство та переробка.
На запитання: «Звідки любов до землі?» Олександр Миколайович пояснює просто: «Мама — Заслужений вчений-агроном, батько — працівник сільського господарства. Корені треба шукати у батьків. Хоча й казав мені батько, щоб ішов працювати, куди захочу, але тільки не в сільське господарство…».
— Коли мені виповнилося 50 років, вирішив спробувати себе в іншій галузі. Але знову ж, якщо робити щось, то тільки якісно. У 2008 році взяв у оренду землю на території сільських рад сіл Стриєва й Кануни. Землі — закинуті, необроблювані. А перед цим побував на виставці в Нюрнберзі, побачив, як йдуть справи в органічному землеробстві в країнах Європи.
Взагалі, органічне землеробство допускає використання тільки всього натурального — перегною, компосту тощо. Будь-які пестициди, гербіциди, мінерально-синтетичні добрива категорично заборонені. Знищення бур’янів — тільки механічним способом. Застосування сівозміни.
— Органіка — це свого роду філософія, в якій я знову, як і у випадку з меблями, не зміг знайти однодумців. Тому знову довелося організовувати повний цикл виробництва самотужки. Так у 2008 році розпочала роботу «Галекс-АГРО» (хоча й зареєстрована раніше).
Зараз органічне виробництво від Олександра Ющенка включає в себе вирощування сировини, утримування худоби та переробку. Налічується біля 3 тисяч поголів’я корів, 10 тисяч гектарів органічних сертифікованих земель.
— Молоко нашого виробництва «бачить» повітря тільки тоді, коли ви виливаєте його з пляшечки. Увесь процес — від доїння до переробки й поставок у торговельну мережу — відбувається в закритому просторі. ВРХ споживає так само екологічно чисті, нами ж вирощені, корми.
На сертифікованих, як органічні, полях підприємство висіває пелюшку, вику, овес, жито — культури, що характерні для Поліської зони. Відроджено закинуті ферми: у Городищі — на 1300 голів, у Гульську — на 900, у Канунах — на 700. Створено нові робочі місця. До прикладу, в Городищі дійшло до того, що не було жодного робочого місця, нині ж на фермі працює 42 людини. Корови споживають вирощену без пестицидів продукцію (загалом 200 тонн щодня!), дають молоко, яке видоюється без контакту з повітрям (що унеможливлює потрапляння бактерій), а тоді відбувається молочна та м’ясна переробка на заводі в Баранівці. Таким є повний цикл органічного виробництва.
— Молочна група нашого виробництва налічує 30 продуктів. Усі вони представлені у фірмовому магазині по вул.Шевченка. В асортименті — навіть шоколадне масло, до якого входять імпортні шоколад і цукор — також вирощені без будь-якої хімії, без обробки вапном. Молоко поставляємо тільки на український ринок. Невелика частина, для іміджу, експортується… в Дубаї. Зараз виробництво проходить сертифікацію для американського ринку. Загалом дуже багато інспекцій щороку, часом, — несанкціонованих — споживачі постійно моніторять всі етапи виробництва на відповідність умовам органічного, — розповідає Ющенко.
Органічне виробництво поліпшує якість земель, — стверджує виробник. А ще із власних спостережень він зробив висновок: ті, хто годує дітей органічною продукцією, мають менше проблем із дитячою захворюваністю, у дітей — кращий імунітет.
У прогресивних країнах світу органічне виробництво дотується із державних бюджетів. В Україні теж оцінили старання Олександра Ющенка, але по-іншому: за досягнення в розвитку сільського господарства він є повним кавалером ордену «За заслуги». Виробничі потужності неодноразово ставали місцем проведення всеукраїнських і міжнародних семінарів із обміну досвідом.
…Кожна справа — не така проста, як може здатися з цих рядків. За кожним досягненням — малим і великим — стоїть щоденна кропітка праця, яка часто-густо не залишає часу для вихідних. Попри статус директора, Олександр Ющенко подекуди особисто бере участь у багатьох етапах виробництва. Особливо — на фермах, де допомагає годувати, прибирати, приймає пологи у корів.
У щільному графіку завжди є час на сім’ю та депутатську діяльність. І, звісно, поряд із досягненнями є нові мрії і плани, які, можливо, колись стануть темою окремої розмови.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА