«Зелене Купало в літо упало»

У Новоград-Волинському районі відсвяткували одне з найулюбленіших та найбільш містичних свят року — Свято Купала. Ніч напередодні цього прадавнього свята наповнена магією романтики, кохання та містики. За народним повір’ям, у цей день відбуваються різні дива: трави і квіти набувають магічної сили, земля відкриває свої скарби, сонечко спускається з неба, щоб викупатись у річці, а опівночі вогнистим цвітом розквітає папороть — хто знайде той цвіт, той здобуде багатство і здоров’я.
Ворожіння, танці, співи, хороводи, плетіння вінків та стрибки через багаття — давні забавки в купальську ніч , а ще ігри, конкурси та спортивні змагання.
Свято Купала традиційно провели в селах Пилиповичі, Орепи, Ярунь, Гульськ, Гірки, Броники, Романівка, Повчине, Колодянка та багатьох інших.
Щедро, в радості та пісні зустріла і Рівненщина вокальний ансамбль «Берегиня» с.Кикова (керівник В.Ф.Шавловська) на обласному відкритому фестивалі народного мистецтва «Зелене Купало в літо упало», що відбувся вихідними днями у м.Корець.
Фестиваль проводиться щорічно за участю фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів, ансамблів української пісні, народних музик, ансамблів народного танцю, солістів-вокалістів та майстрів народного мистецтва. На свято прибули гості з Рівненської, Луганської, Житомирської областей, а також аматорський колектив із Республіки Польща.
Гуляння відбувалися на березі річки, що протікає через усе містечко. А почалося все святковою ходою колони, яка стартувала від районного Будинку культури і дозвілля та прямувала до узбережжя річки Корчик.
У рамках відкритого фестивалю пройшла презентація етносадиб району «Села Кореччини запрошують», конкурс купальських вінків «Заплету віночок», fire show (вогняне шоу).
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації вітає учасників вокального ансамблю «Берегиня» із вдалим виступом на обласному відкритому фестивалі народної творчості та бажає творчого натхнення, сили для продовження важливої справи нести радість людям, даруючи пісню.
Н.МЕДИНЦЕВА, провідний методист РМЦНТ