Хроніка 29/2018

Хроніка 29/2018

У НОВОГРАДІ МОТОЦИКЛІСТ В’ЇХАВ У ПАРКАН
Пригода трапилась увечері 12 липня у райцентрі. Чоловіка з травмами госпіталізовано. Поліція з’ясовує всі обставини та причини, що призвели до ДТП.
Попередньо встановлено, що близько 23 години водій мотоцикла, 33-річний житель райцентру, рухаючись вул.Житомирською у напрямку моста через р.Случ, не дотримався безпечної швидкості руху, у результаті чого не впорався з керуванням, виїхав на тротуар та врізався у металевий паркан-сітку.
Унаслідок ДТП мотоцикліст отримав тілесні ушкодження. Каретою «швидкої» його було доставлено до лікарні.
Причини та обставини пригоди поліцейські встановлюють у ході розпочатого досудового розслідування.
ОЦЕ ЛЮБОВ: НА ЖИТОМИРЩИНІ З ОБІЙСТЯ ПОСВАРЕНОГО ПОДРУЖЖЯ ПОЛІЦІЯ ВИЛУЧИЛА ГРАНАТУ
Подія мала місце уночі 13 липня у Чуднівському районі. Під час сімейної сварки нетверезий господар погрожував дружині підірвати боєприпас у домоволодінні. Поліцейські вилучили небезпечну річ і розпочали кримінальне провадження.
Близько 3-ї ночі до Чуднівського відділення поліції надійшло повідомлення про вибухонебезпечну сімейну сварку між подружжям у с.Бейзимівці.
Для з’ясування обставин на місце події виїхали працівники сектору реагування патрульної поліції. Виявилося, господар був у нетверезому стані і голосно з’ясовував стосунки зі своєю дружиною. Жінка пожалілася: побоюється, що неадекватний господар здійснить свої погрози і підірве гранату, яка, нібито, є у домоволодінні. Агресивного чоловіка поліцейські вивели на вулицю та забезпечили нагляд за ним.
— Водночас у ході здійсненого візуального огляду приміщень обійстя у конюшні на стіні було виявлено поліетиленовий пакет, в якому дійсно знаходилась ручна граната з роз’єднаним запалом. За таких обставин на місце події було викликано працівників вибухотехнічної служби ГУНП, — розповів начальник Чуднівського відділення поліції Анатолій Корнієць.
Фахівці вилучили боєприпас. За попередніми висновками, це сучасна граната РГД-5, цілком придатна до використання і може становити небезпеку для оточуючих.
За словами господаря, вибухонебезпечну річ «знайшла і принесла до обійстя дружина».
Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами) ККУ. Походження вилученої гранати нині з’ясовується. Слідчими підготовлено подання до суду про направлення боєприпасу на експертне дослідження.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються ув’язненням на строк від 3 до 7 років.
НА ОКОЛИЦІ ЗВЯГЕЛЯ ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА МІСЦЕВОГО ЖИТЕЛЯ З НАРКОТИКАМИ
У 25-річного жителя райцентру під час поверхневого огляду правоохоронці виявили та вилучили паперовий згорток із наркосировиною рослинного походження. Розпочато кримінальне провадження.
На одній із вулиць на околиці Новограда-Волинського поліцейські зупинили молодика, поведінка якого видалася підозрілою. Під час поверхневого огляду у 25-річного місцевого жителя, було виявлено паперовий згорток із подрібненою рослинною масою зеленого кольору, зовні подібною до коноплі.
За таких обставин на місце події було викликано слідчо-оперативну групу, працівники якої задокументували правопорушення і вилучили виявлене.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) ККУ.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються штрафом, виправними роботами, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

КІБЕРПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ВИКОРИСТОВУВАВ СВОЮ 8-МІСЯЧНУ ДОНЬКУ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПОРНО
11 липня у його квартирі поліцейські провели санкціонований обшук. На електронних носіях інформації, які належать затриманому, поліцейські виявили фото із зображеннями порнографічного характеру за участі малолітньої дівчинки.
Першочергова інформація надійшла від австралійських колег: у мережі виявлено матеріали порнографічного характеру за участі дитини, якій на вигляд менше року.
Працівники кіберполіції провели попередню перевірку та встановили причетність до розповсюдження цих файлів 27-річного мешканця Житомирщини. Чоловік раніше притягувався до кримінальної відповідальності за створення та розповсюдження предметів порнографічного характеру.
Поліцейські встановили, що зловмисник вчиняв розпусні дії, імітував статеві акти із власною донькою, 2017 року народження. Фото розповсюджував у мережі Інтернет за допомогою російського веб-ресурсу «yandex.ru», доступ до якого заборонений на території України.
Працівники відділу протидії злочинам у сфері обігу протиправного контенту та телекомунікацій Департаменту кіберполіції Національної поліції України, спільно зі слідством Деснянського управління столичної поліції, за процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури №3, за участі спецпідрозділу КОРД поліції Житомирщини, провели у квартирі зловмисника санкціонований обшук.
За його результатами поліцейські вилучили комп’ютерну техніку та мобільний телефон, який зловмисник ховав у дитячих іграшках. За результатами попереднього огляду правоохоронці виявили на телефоні зловмисника файли порнографічного змісту за участі малолітньої дитини. Вилучена техніка направлена до експертного центру для проведення усіх необхідних експертиз.
За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.4 ст.301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) та ч.3 ст.153 (Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом щодо малолітньої дитини) Кримінального кодексу України.
Зловмисника затримано в порядку статті 208 КПК України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.
Департамент кіберполіції Національної поліції України

У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ЖІНКА ВИКРАЛА МОБІЛЬНИК У ДИТИНИ
Про крадіжку гаджета в 11-річної дівчинки до поліції повідомила її бабуся. Правоохоронці оперативно встановили злодійку.
Увечері 11 липня до Ємільчинського відділення поліції звернулася жителька району із повідомленням про те, що у її онуки, яка гостює у неї під час канікул, хтось викрав мобільник. За словами дівчинки, вона залишила гаджет без нагляду на березі річки, де відпочивала з друзями. Сума збитку склала понад тисячу гривень.
Відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) ККУ.
У результаті вжитих заходів правоохоронці встановили причетність до злодіяння 30-річної місцевої жительки, в якої викрадений мобільник вилучили. Всі обставини з’ясовуються у рамках розпочатого досудового розслідування.
За чинним законодавством, таємне заволодіння майном карається штрафом, громадськими чи виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКИ, ЩО ПЕРЕВОЗИЛИ ДЕРЕВИНУ НЕВІДОМОГО ПОХОДЖЕННЯ
11 липня під час патрулювання автомобільних доріг «Київ-Ковель» та «Київ-Чоп» за порушення правил дорожнього руху патрульні поліцейські зупинили транспортні засоби «FAV» і «TATA».
Оглянувши автомобілі, патрульні виявили лісову продукцію, а саме: деревину дуб. Жодних документів на вантаж водії не мали, пояснити причину походження деревини не змогли.
Як наслідок, на місце події викликано працівників слідчо-оперативної групи, котрі зафіксували дані факти для подальшого встановлення всіх обставин.
Патрульна поліція Житомирської області

НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКА МІСЦЕВА ПРОКУРАТУРА ЧЕРЕЗ СУД ЗОБОВ’ЯЗАЛА ВСТАНОВИТИ ТРИРІЧНУ ГАРАНТІЮ НА ВИКОНАНИЙ РЕМОНТ ДОРОГИ ВАРТІСТЮ ПОНАД 1,4 МЛН. ГРН.
Прокуратура Житомирської області продовжує вживати заходи щодо забезпечення законності при використанні бюджетних коштів для ремонту доріг, а також — якості під час його виконання. Нагадаємо, на нещодавній нараді прокурор області Любомир Війтович наголосив, що якості ремонту доріг та використанню бюджетних коштів буде приділена найприскіпливіша увага органів прокуратури.
Відтак, за втручання Новоград-Волинської місцевої прокуратури на території Романівського району підрядником взято на себе гарантійні зобов’язання щодо виконаних робіт із капітального ремонту дороги.
Установлено, що у 2017 році Романівською селищною радою із підприємством, що спеціалізується на будівництві та ремонті автомобільних доріг, укладено договір про проведення капітального ремонту дороги «Романів — Велика Козара» через Пилипо-Кошари в межах селища Романів за бюджетні кошти вартістю понад 1,4 млн. грн.
Проте, в порушення вимог чинного законодавства, сторонами у договорі не зазначено гарантійні строки виконаних робіт (експлуатації об’єкта будівництва).
Із метою попередження неякісного виконання ремонтних робіт, Новоград-Волинською місцевою прокуратурою до суду направлено позовну заяву про внесення відповідних змін до договору та встановлення гарантійного трирічного терміну виконаних робіт.
Після прийняття судом справи до провадження замовник та підрядник погодилися із вимогами прокуратури та у добровільному порядку внесли зміни до договору.
Таким чином, якщо відремонтована ділянка дороги у селах Романівського району стане непридатною для належної експлуатації протягом гарантійного терміну, то ремонтні роботи підрядник виконає за власний рахунок.
Прес-служба прокуратури Житомирської області