Громаді Новограда запропонують «п’ять по сто»

Громаді Новограда запропонують «п’ять по сто»

ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ «БЮДЖЕТУ УЧАСТІ»
Мова йде про 500 тисяч гривень бюджетних коштів, які в рамках реалізації «Бюджету участі» у 2019 році отримає громада міста на реалізацію п’яти соціально-корисних проектів. Що криється за словосполученням «Бюджет участі», і як пересічному новоградцю його використати на свою користь — розповіли на зустрічі з пресою ініціатори проекту в Новограді — об’єднання «Самопоміч».
Ідейний натхненник проекту Тетяна Дроздюк розповіла, що вперше таку практику застосували у Бразилії ще у 1989 році. Свідоме суспільство проявило ініціативу й отримало бюджетне фінансування на втілення ідей, що покращили життя громади. В Україні проект запрацював у 2015 році у трьох містах — Чернігові, Черкасах і Полтаві. Так, у Чернігові на реалізацію громадських ініціатив було витрачено 4,8 млн. грн. із місцевого бюджету. Із 73 запропонованих проектів — 56 відповідали вимогам. Як правило, на проекти «Бюджету участі» передбачається 1% від дохідної частини місцевого бюджету.
На Житомирщині піонерами цієї справи стали Бердичів і Житомир. Там уже визначено переможців і громадські ініціативи втілені або ж перебувають на стадії реалізації.
Активісти ГО «Самопоміч» називають «Бюджет участі» шансом реально вплинути на місце, де живеш. Тисячі городян висловлюють безліч ідей щодо покращання благоустрою свого мікрорайону. Проте практично всі ці ідеї не виходять далі розмов на кухнях і на диванах.
«Бюджет участі» дає можливість сформувати свою пропозицію у заяві, агітувати за неї, просувати її, зрештою — перемогти в голосуванні й отримати бюджетне фінансування на реалізацію.
Що це може бути? Від традиційних проектів (благоустрій території, встановлення дитячих майданчиків, ремонту мосту, влаштування освітлення) до екзотичних — «Сонячне дерево» для підзарядки мобільних телефонів, «Музей під відкритим небом», «Електронне табло на зупинках громадського транспорту», яке сповіщатиме про час до прибуття автобуса… До речі, такі ідеї запропонували житомиряни.
Як буде в Новограді? Автори проекту, серед яких — депутат міської ради Сергій Хапчук — відповідають: як проголосує громада — так і буде. Щоб стати учасником проекту, потрібно оформити заяву самостійно (зразок заяви публікувався у газеті «Звягель» №26 від 29 червня 2018 року) або ж звернутися за консультацією в Будинок рад (вул.Шевченка, 16) — у сектор організації прийому громадян чи до відділу інформації та зв’язків із громадськістю. Головна умова — кошторис пропонованого проекту не повинен перевищувати 100 тисяч гривень. Інші вимоги: одна заявка — один об’єкт (при цьому одна людина може подавати декілька заявок); об’єкт повинен бути загального користування та актуальним для громади; повинна бути узгоджена мета та очікувані результати; можливість реалізації протягом одного бюджетного року; дотримання норм чинного законодавства України.
Заявки приймаються із 01.08.18 р. по 30.09.18 р. Далі відбудеться опрацювання проектів і голосування за переможців. Автори ідеї планують, що голосування відбудеться у паперовій формі протягом дня (про дату голосування буде повідомлено у місцевих ЗМІ). П’ять проектів, що здобудуть найбільшу підтримку громади, у 2019 році отримають по 100 тисяч гривень на реалізацію. Вже проведено необхідні консультації, і є всі передумови для включення «Бюджету участі» до проекту міського бюджету 2019 року.
«Бюджет участі» — це фактично перша ініціатива, коли пересічний громадянин міста (не обов’язково якийсь начальник чи депутат), маючи гарну ідею для покращання життя громади в цілому чи окремо свого мікрорайону, може реально вплинути на ситуацію і своєю активністю й наполегливістю втілити ідею в життя «на всі сто».
Олег БРЮХАНОВ