Хроніка 30/2018

Хроніка 30/2018

У ХОДІ РОЗСЛІДУВАННЯ ДТП, В ЯКІЙ ЗАГИНУЛО 10 ОСІБ, ПОЛІЦІЄЮ ЗАТРИМАНО ВЛАСНИКА МАРШРУТКИ
\"Хроніка20 липня на 127-му км автодороги «Київ — Чоп», поблизу с.Глибочиця Житомирського району, сталася дорожньо-транспортна пригода за участі маршрутного автобуса та великогабаритної вантажівки. У результаті на місці події загинули 10 людей та ще 9 отримали травми різного ступеня тяжкості.
Встановлено, що водій маршрутного автобуса сполученням «Київ — Рівне», рухаючись у напрямку Житомира, скоїв зіткнення з вантажівкою «DAF» із напівпричепом, що їхала у попутному напрямі попереду у крайній правій смузі під керуванням жителя Тернопільщини, 1981 р.н.
Кермувальник маршрутки, 40-річний житель Рівного, та ще 9 його пасажирів від отриманих травм загинули. Серед них:

  • діти: житель м.Новоград-Волинський, 2002 р.н.; житель с.Гульськ Новоград-Волинського району, 2004 р.н.; громадянка Росії, 2010 р.н.;

  • дорослі: громадянка Росії, 1984 р.н.; громадянин Грузії, 1962 р.н.; жителька Рівного, 1995 р.н.; жителька Києва, 1964 р.н.; жителька Києва, 1958 р.н.; жителька Нової Каховки Херсонської області, 1944 р.н.


Тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості зазнали 9 людей, серед них — двоє дітей: дівчинка, 2007 р.н., жителька с.Гульськ Новоград-Волинського району, та хлопчик, 2008 р.н., громадянин Росії. Травмовані дорослі є жителями Новограда-Волинського та району (4 осіб) та по одному з м.Коростень, Ружинського району Житомирщини та м.Рівне.
У ході першочергових заходів поліції із розслідування цієї дорожньо-транспортної пригоди було проведено ретельний огляд місця події та тіл загиблих, вилучено обидва транспортні засоби-учасники ДТП та призначено експертизу їх технічного стану, опитано водія вантажівки, очевидців та потерпілих, рідних загиблого водія мікроавтобусу.
Уже встановлено низку порушень вимог щодо технічного стану маршрутного автобуса, що здійснював перевезення людей. Відтак, у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу затримано власника транспортного засобу, 41-річного жителя Рівненської області. Тривають подальші слідчо-розшукові заходи.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) та ст.287 (Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації) Кримінального кодексу України.
\"ХронікаЯк інформує прес-служба прокуратури Житомирської області, під процесуальним керівництвом відомства триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зіткнення маршрутного автобуса із вантажним автомобілем.
У суботу, 21 липня 2018 року, за погодженням із прокуратурою Житомирської області, власнику автобуса, водієм якого спричинено зіткнення, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 287 КК України (Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації).
Розслідуванням установлено, що автобус марки «Volkswagen LT-35» належить жителю Рівненщини, який, у порушення Правил дорожнього руху, не забезпечив технічний стан транспортного засобу та його обладнання вимогам стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху, а також правил технічної експлуатації, та допустив до керування водія, який перебував у стані стомлення.
Санкція ст.287 КК України передбачає покарання, зокрема, до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з відповідальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів на строк до 3 років.
На оперативній нараді у Головному управлінні Нацполіції в області, що відбулася 21 липня, прийнято рішення про вжиття негайних заходів із посилення безпеки на автошляхах регіону.
— Минула доба принесла рекордну кількість загиблих на автошляхах України. І до цього нікому не можна залишатись байдужим. Найбільше постраждалих — на Житомирщині. Хоч загалом ми маємо в області тенденцію до зниження кількості дорожньо-транспортних пригод майже на 20%, але ця подія — серйозний виклик усім, хто несе відповідальність за безпеку на дорогах. Ми посилюємо увагу до перевізників, разом із Укртрансбезпекою. Транспортні засоби, що здійснюють перевезення пасажирів, перевірятимуться щодо технічного стану, наявності необхідних дозвільних документів, стану водія та його графіку роботи. Також у межах наявних ресурсів збільшимо кількість патрульних на автошляхах, які жорстко реагуватимуть на найменші порушення Правил дорожнього руху, — наголосив начальник ГУНП В’ячеслав Печененко.
За матеріалами відділу комунікації поліції Житомирської області та прес-служби прокуратури

НА ЖИТОМИРЩИНІ У ДТП ПОТРАПИВ РЕЙСОВИЙ АВТОБУС
19 липня на автодорозі «Житомир — Чернівці» у Житомирському районі відбулося зіткнення двох автомобілів «Газель». У результаті до лікарень було доставлено 4 людей, двом із яких надано медичну допомогу без госпіталізації. Розпочато розслідування.
ДТП сталася близько 15:00 у с.Корчак Житомирського району. За попередньою інформацією, 32-річний керманич вантажної «Газелі», що перевозила хліб, не впоравшись із керуванням транспортним засобом, виїхав на смугу зустрічного руху, де скоїв зіткнення із маршрутним таксі сполученням «Житомир-Залужне-Романів» під керуванням 48-річного жителя Романова.
У результаті травми різного ступеня тяжкості отримали четверо пасажирів автобуса. Двом було надано необхідну медичну допомогу та призначено амбулаторне лікування.
ПОЛІЦІЯ ВИЯВИЛА У НІЧНОГО ПЕРЕХОЖОГО СВІЖОЗІБРАНИЙ МАКОВИЙ ВРОЖАЙ
Уночі 20 липня правоохоронці зупинили підозрілого перехожого і під час поверхневого огляду виявили у нього близько півсотні зрізаних макових головок. Розпочато кримінальне провадження.
Близько 2 години ночі інспектори сектору реагування патрульної поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП, які несли службу із забезпечення правопорядку на вулицях райцентру, звернули увагу на пізнього перехожого. Чоловік пересувався крадькома та відверто намагався уникнути зустрічі з правоохоронцями. Така поведінка викликала об’єктивні підозри, тож поліцейські зупинили підозрілого.
Під час поверхневого огляду у 33-річного місцевого жителя було виявлено близько 50 свіжозрізаних зелених головок снотворного маку. За таких обставин на місце події прибула слідчо-оперативна група, працівники якої вилучили виявлене та задокументували правопорушення.
У ході розпочатого за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України кримінального провадження слідчі з’ясовують походження нарковмісної сировини.
У НОВОГРАДІ ВИКРИТО КРИМІНАЛЬНИЙ ДУЕТ «ДОМУШНИКІВ»
Жителька Новограда-Волинського звернулася до поліції із заявою про крадіжку з будинку. Жінка розповіла, що власниця домоволодіння нині перебуває за кордоном, а заявниця час від часу навідується до обійстя, наглядаючи за порядком. У черговий свій візит вона помітила, що хтось побував у будинку, винісши звідти швейну машинку, телевізор і музичний центр.
На місці події працівники слідчо-оперативної групи місцевого відділу поліції з’ясували, що злодії потрапили до приміщення, попередньо пошкодивши металопластикове вікно. Відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.185 (Крадіжка) ККУ.
Оперативники кримінальної поліції встановили, що до крадіжки причетні двоє місцевих жителів, віком 30 та 19 років. Старший із них уже має судимість. Частину викрадених речей у них вилучено.
За чинним законодавством, обом молодикам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 6 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ АВТІВКУ З СУМНІВНИМИ ДОКУМЕНТАМИ НА ВАНТАЖ
17 липня, увечері, під час заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху поліцейські групи реагування ПП зупинили вантажівку, в якій перевозилась деревина. Під час перевірки документи на вантаж викликали підозри щодо їх достовірності. Триває з’ясування всіх обставин.
Як розповів начальник Ємільчинського відділення поліції ГУНП Житомирщини Віталій Магалецький, автомобіль «Volvo» з напівпричепом поліцейські зупинили на 55-му км автодороги «Васьковичі — Шепетівка», неподалік с.Малий Яблунець Ємільчинського району.
За словами водія, 38-річного жителя м.Коростень, транспортний засіб прямував до м.Рава-Руська Львівської області. Однак під час перевірки документів на вантаж, а це — понад 18 куб. м деревини породи дуб — їх достовірність викликала сумніви.
Відтак і керманича, і автівку було доставлено до Ємільчинського відділення поліції для з’ясування обставин.
Попередня правова кваліфікація події — ст.246 (Незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність як у вигляді штрафу, так і позбавлення волі терміном до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НА ЖИТОМИРЩИНІ ВІД БЛИСКАВКИ ЗГОРІВ БУДИНОК
У с.Іванівка Житомирської області 21 липня в результаті влучання блискавки згорів будинок. Вогонь гасили три години зусиллями двох пожежних бригад. Про це повідомила прес-служба місцевого управління ДСНС.
Господиня розповіла, що вона чистила гриби у дворі, а коли почався дощ, — пішла в будинок. Після сильного грому вона почула запах диму. Побачивши, що горить її хата, жінка викликала рятувальників і разом із сусідами стала виносити речі.
У результаті пожежі згорів дах і мансардний поверх будівлі. За попередньою інформацією, займання сталося через блискавку, яка потрапила в будинок.
У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ВТОПИВСЯ 19-РІЧНИЙ ХЛОПЕЦЬ
20 липня, близько 21:00, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що необхідна допомога рятувальників для вилучення тіла людини з річки. Трагічний випадок стався на річці Смолка в с.Сусли Новоград-Волинського району. Про це рятувальників сповістили працівники Національної поліції.
На місце події на надувному човні рятувальники дістались до потопельника, але дістати його з глибини 2 метрів не змогли. Довелося залучити на допомогу водолазів Новоград-Волинської міської комунальної аварійно-рятувальної служби, які підняли загиблого з дна водойми. За допомогою рятувальної мотузки вже бійці ДСНС дістали тіло на берег. Загиблим виявився 19-річний місцевий мешканець.
Як з’ясувалося, троє товаришів купалися у місцевій річці. Трохи згодом вони вирішили попірнати на глибині, на відстані близько 50 м від берега. Для одного з них спроба виявилася невдалою — парубок потонув. Наразі остаточні обставини пригоди встановлюються фахівцями.
БАТЬКО ПІДРІЗАВ СИНА
Інцидент стався у приватному будинку в м.Новоград-Волинський. Під час спільного розпивання алкогольних напоїв та сварки на грунті неприязних відносин батько раптово вдарив свого сина кухонним ножем у грудну клітку.
Потерпілого госпіталізували медики до реанімаційного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО, де його прооперовано, стан стабільний.
Під час огляду з місця пригоди вилучено кухонний ніж.
Горе-батько у вчиненому зізнався та затриманий правоохоронцями. Відкрито кримінальне провадження.
У ГАРАЖІ ВИЯВИЛИ ТІЛО ПОВІШАНОГО ЧОЛОВІКА
20 липня у місті Новограді-Волинському, в гаражі, було виявлено тіло чоловіка 1985 року народження. На місце події виїжджала «швидка допомога», але медичні працівники нічим зарадити вже не могли, лише констатували смерть чоловіка.
У ході перевірки було встановлено, що чоловік покінчив життя самогубством через повішання в приміщенні гаража. Його тіло направлено для встановлення причини смерті до Новоград-Волинського бюро СМЕ.
04141.com.ua