ТУБЕРКУЛЬОЗ

Туберкульоз — одна з найпоширеніших хвороб людства. Щорічно в світі на сухоти захворюють близько 10 млн. осіб і майже кожний другий з них — бактеріовиділювач, тобто небезпечний для близьких. Хоча туберкульоз і належить до «керованих» інфекцій, тому що відомий його збудник, засоби профілактики і ефективні методи лікування, проте в багатьох країнах ця недуга вийшла з-під контролю.
Захворюваність на всі форми туберкульозу в Україні з 1990 до 2007 року зросла з 32 до 79.8 на 10 тис. населення. Зростання захворюваності на туберкульоз спостерігається в усіх вікових групах, але найбільше хвилює те, що і серед дітей ця патологія зростає.
В Україні кожен день реєструється 28 нових хворих і 30 хворих помирає. У світі щорічно виявляється близько 10 млн. випадків захворювання на активні форми туберкульозу без бактеріовиділення. Третина населення земної кулі, тобто 2 млрд. чоловік, інфікована. Щорічна данина людства цій хворобі — більше 2 млн. людських життів, в тому числі помирає 300 тис. дітей.
Основним джерелом інфекції є хвора людина. В більшості випадків при туберкульозі вражаються легені, і збудник хвороби виділяється з харкотинням і слиною. Поширюється головним чином краплинним шляхом, дрібні крапельки при кашлі, чханні, навіть при розмові можуть деякий час перебувати в повітрі, і їх вдихають оточуючі. Більші крапельки осідають на різних поверхнях, висихають і змішуються з пилом, який потім вдихається, таким чином зараження відбувається у приміщенні, де є хворий на туберкульоз. Другий за значенням шлях зараження — аліментарний. При цьому збудник інфекції потрапляє в організм із харчовими продуктами.
Але далеко не в кожної людини розвивається захворювання. Це залежить від стану організму, його можливості чинити опір інфекції. До групи ризику відносяться люди, які часто хворіють, перевтомлюються, неповноцінно харчуються, зловживають алкоголем, палять. Перебіг захворювання і період одужання також залежить від властивостей організму. Найбільш часто хворіють, при контакті з хворою людиною, діти та підлітки, причому, в останні роки такі випадки стають дедалі частішими.
Рівень специфічної профілактики, як засіб боротьби з інфекцією, є однією з найважливіших ланок профілактичного напрямку служби охорони здоров’я, і в значній мірі формує епідеміологічну ситуацію. Щеплення сприятливо впливає на перебіг хвороби у випадку зараження. З цією метою застосовують вакцину БЦЖ. Всім здоровим новонародженим дітям на 3-5 день життя проводиться щеплення. Післявакцинальний імунітет з роками слабшає, тому згідно з календарем профілактичних щеплень в 7-ми та в 14-ти річному віці дітям проводять повторні щеплення. Це при умові відсутності протипоказань та негативної реакції Манту або внутрішньо-шкірної туберкулінової проби. Це специфічний діагностичний тест для раннього виявлення первинного інфікування мікобактеріями туберкульозу. Він проводиться всім дітям з 12-ти місячного віку та підліткам систематично раз на рік, незалежно від попереднього результату.
До специфічної профілактики туберкульозу належить хіміопрофілактика, тобто профілактичне лікування протитуберкульозними препаратами. Проводиться вона за призначенням лікарів фтізіатрів людям, у яких є ризик захворіти на туберкульоз.
Аналізуйте свою поведінку, приділяйте увагу застережним заходам. Це, в першу чергу, звичні і загальновідомі правила: особиста гігієна, гігієна житла, здоровий спосіб життя.
Н.ЦАПОВИЧ, лікар-фтізіатр