Про статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів

Діти — особлива категорія населення. Одним із пріоритетів держави є дотримання їх прав і законних інтересів. Згідно з міжнародними стандартами, у всіх діях стосовно дітей першочергова увага приділяється забезпеченню їх найкращих інтересів, а в умовах збройного конфлікту — мінімізації його негативних наслідків.
Тому Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 року №268 затверджено Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.
Відповідно до частини шостої статті 301 Закону України «Про охорону дитинства», статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, надається органом опіки та піклування за місцем реєстрації дитини як внутрішньо переміщеної особи.
У пункті 3 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866, зазначено, що органами опіки та піклування є виконавчі органи міських рад, які, відповідно до законодавства, провадять діяльність щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.
Згідно з пунктом 3 Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 року №268, право на отримання статусу мають діти, а також особи, які під час здійснення антитерористичної операції недосягли 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

  1. отримали поранення, контузію, каліцтво;

  2. зазнали фізичного, сексуального насильства;

  3. були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

  4. залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

  5. незаконно утримувалися, у тому числі — в полоні;

  6. зазнали психологічного насильства.


Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2018 року №301 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 і від 05.04.2017 року №268» суттєво змінено визначення терміну «психологічне насильство».
Так, відповідно до підпункту 3 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 року №268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», психологічне насильство, якого зазнала дитина внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, — моральні та психологічні страждання (травми) дитини, що не потребують доведення, і які вона перенесла внаслідок її проживання/перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, її внутрішнього переміщення, залишення свого місця проживання/перебування у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, а також загибелі (зникнення безвісти), потрапляння у полон, смерті, у зв’язку з пораненням, контузією або каліцтвом, отриманих у населеному пункті, віднесеному до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція.
Таким чином, скорочено перелік документів, які дитина (особа) або її законний представник, мають надати для отримання статусу, що суттєво спростило процедуру визнання дитини постраждалою внаслідок військового конфлікту.
Отже, з метою отримання додаткової інформації щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, вам потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем реєстрації дитини як внутрішньо переміщеної особи.
Служба у справах дітей управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради