ВІРУСНА БЕЗПЕКА ДОНОРСЬКОЇ КРОВІ

Новоград-Волинська філія Житомирського обласного центру крові (станція переливання крові) проводить заготівлю компонентів крові (плазми та еритроцитної маси) та виготовляє препарати, які вкрай необхідні багатьом хворим.
Одним з основних завдань закладу є забезпечення їх якості. В природі існує ряд інфекцій, які можуть бути передані хворим під час переливання тих чи інших складових крові. Основні з них — це вірус імунодефіциту людини (збудник СНІДу), віруси гепатитів В і С та збудник сифілісу.
Якість компонентів і препаратів донорської крові в нашому закладі забезпечується ретельним відбором донорів (з метою недопущення до здачі крові завідомо інфікованих осіб та людей із «групи ризику», обстеженням крові на наявність інфекцій, карантинізацією плазми крові на шість місяців, а також ми використовуємо технології виготовлення препаратів крові, що забезпечують знищення збудників хвороб.
Надзвичайно важливим етапом у забезпеченні якості компонентів і препаратів крові є лабораторне обстеження кожної кроводачі на наявність інфекцій.
Для дослідження використовуємо тест-системи, що дозволяють виявляти збудників хвороб у крові донорів на найбільш ранніх етапах з моменту інфікування.
При отриманні позитивних результатів досліджень з тієї чи іншої інфекції — кров бракується і не може бути використана для виготовлення компонентів чи препаратів.
Таким чином, кожна людина, яка стає донором, — допомагає хворим, а також безкоштовно обстежується на інфекції, які досить розповсюджені серед населення. Адже людина може бути носієм і не знати про інфікування. При необхідності можемо надати інформацію про результати тестування.
Шановні громадяни! Запрошуємо кожного стати донором. Ми забезпечимо вашу безпеку під час здачі крові, конфіденційність результатів обстежень, а лікувальна мережа отримає якісні компоненти та препарати.
Т.ПОРТЯНКО, завідувач відділу лабораторної діагностики СНІД