Фахівці ДСНС перевірили 1388 об’єктів із масовим перебуванням людей на Житомирщині та подали позовні заяви на призупинення експлуатації окремих із них

Трагедія в російському м.Кемерово сколихнула увесь світ та змусила серйозно задуматись над пожежною безпекою об’єктів із масовим перебуванням людей. 25 березня цього року пожежа в торгово-розважальному центрі «Зимня вишня» забрала життя 64 людей, серед яких — 41 дитина.
Аби не допустити подібних трагедій у майбутньому, спеціалісти серйозно взялись за справу. Зокрема, в Україні, за дорученням Кабміну, розпочалися масштабні позапланові перевірки стану пожежної безпеки у закладах із масовим скупченням людей. Вогнеборці усіх областей нашої держави ретельно підійшли до справи. Якщо ж говорити про Житомирщину, то упродовж трьох місяців фахівці ДСНС перевірили 1388 обласних об’єктів із масовим перебуванням людей. Також за результатами перевірок подано до Житомирського окружного адміністративного суду 30 позовних заяв на призупинення експлуатації об’єктів.
Серед перевірених об’єктів: 1180 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів; 42 заклади охорони здоров’я, 166 торговельних підприємств (торговельні центри, багатофункціональні будинки і комплекси), культурно-видовищні та дозвіллєві заклади. Найбільше порушень виявлено саме в торговельних підприємствах — 1857, 457 із яких не усувались протягом попередніх років. На 46 таких об’єктах відсутні або несправні автоматичні системи протипожежного захисту, у 12 закладах відсутнє або несправне зовнішнє протипожежне водопостачання, а у 17 закладах — внутрішнє протипожежне водопостачання; у 22 будівлях потребують заміни або ремонту системи електропостачання, у 24 будівлях необхідно перепланувати шляхи евакуації, 23 будівлі потребують обладнання первинними засобами пожежогасіння.
Варто зазначити, що за порушення вимог пожежної безпеки та невиконання запропонованих приписами територіальних органів ДСНС заходів до адміністративної відповідальності притягнуто 166 керівників об’єктів і відповідальних посадових осіб та направлено 15 позовних заяв до адміністративного суду.
За словами заступника начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олега Шахрая, під час перевірок зустрічались і випадки суттєвих порушень правил пожежної безпеки. Для прикладу, 4-ий поверх Житомирського торговельного центру. Там розміщена дитяча розважальна зона, зона фаст-фудів, і там один основний евакуаційний вихід — це по ескалатору, який у випадку пожежі зупиняється. Починаючи з третього поверху, він по периметру закривається протипожежними шторами. Як наслідок, ескалатор вимикається як шлях евакуації. Відповідно до державних будівельних норм, згідно з нормами з питань пожежної безпеки, евакуація по ескалатору заборонена. Подібна проблема вимагала негайної реакції з боку спеціалістів. Тому до адміністративного суду було направлено матеріали щодо пропозиції призупинення експлуатації 4-го поверху, допоки його не приведуть у відповідність. Також на шляхах евакуації розташовані лотки з мобільними телефонами, у сходовій клітині — лотки з продажу газет, журналів, що перешкоджають шляхам евакуації.
У разі виявлення незначних порушень, кажуть в управлінні, недоліки усувають на місці, просто під час перевірки. Однак є й такі суб’єкти господарювання, які не реагують на зауваження рятівників. Тоді останні звертаються до адмінсуду.
Серед об’єктів із масовим перебуванням людей, за результатами перевірок яких направлено позовні заяви до адміністративних судів щодо застосування запобіжних заходів — Андрушівська центральна районна лікарня, Озерянська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Олевського району, Коростишівський кооперативний ринок, для яких обрано запобіжний захід, — заборона експлуатації будівлі.
Повний перелік об’єктів, які перевірили працівники ДСНС в Житомирській області, можна побачити на офіційному сайті управління.
УДСНС України у Житомирській області