Зменшення бюрократичних процедур та кількості чиновників дозволить зменшити корупцію та сприятиме швидкому економічному зростанню

Зменшення бюрократичних процедур та кількості чиновників дозволить зменшити корупцію та сприятиме швидкому економічному зростанню

Кожний, хто створив або мав лише намір створити власну справу, стикався з численними бюрократичними процедурами та «роздутими» штатами державних чиновників. Крім цього, явно застаріла нормативна база, яка містить, як правило, необгрунтовану кількість вимог, необхідних для отримання дозволів чи ліцензій. Всі ці фактори в сукупності призводять до корупції серед чиновників. Які шляхи для вирішення даної проблеми, — наша наступна розмова з головою Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа» Геннадієм ФРЕГЕРОМ.
— Геннадію Йосиповичу, яким чином, на вашу думку, можливо скоротити кількість чиновників без шкоди державним інтересам?
— Сучасні технології дозволяють замінити більшу частину функцій чиновників сучасними технологічними рішеннями. Ми заощадимо і на скороченні державного апарату, і на зниженні рівня корупції — комп’ютеру неможливо дати хабар.
Нацагентство з питань запобігання корупції нарахувало 816 тисяч декларацій за 2017 рік, внесених до Єдиного держреєстру. Подавали декларації персони, уповноважені на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування.
А, власне, держслужбовців в Україні станом на початок 2017 року було близько 200 тис. При цьому фонд оплати праці держслужбовців з кожним роком зростає. Наприклад, фонд оплати праці чиновників вищих категорій (міністрів, керівників інших державних органів та їх заступників) був збільшений за цей час практично в 5 разів.
Усі вже знають про премії для керівництва «Нафтогазу». Виписувати премії в 46 мільйонів доларів для державних менеджерів у бідній країні — це неприпустимо.
За даними «Transparency International», Україна сьогодні займає 130 місце зі 180 в Рейтингу сприйняття корупції. Це — як у Сьєрра-Леоне, М’янмі, Ірані і Гамбії.
Тому необхідно провести інвентаризацію всіх послуг держави і максимально впровадити те, що в розвиненому світі називається e-government — електронний уряд.
— Наскільки важливе значення, на вашу думку, для успішності проведення реформ має скорочення апарату чиновників в Україні? Чи існують позитивні приклади інших країн?
— У цьому відношенні характерним є приклад Грузії. На початку 2000-х років країна перебувала у колосальній кризі. І було вирішено завдати удар по чиновницькому апарату. За 2004-2008 роки його чисельність була скорочена майже в 2,5 рази. У «кельтській» Ірландії також не побоялися піти на непопулярний крок щодо скорочення чисельності чиновників — кількість робочих місць у держсекторі було зменшено на 27 тис. Скорочувала свій бюрократичний держапарат під час реформ і Туреччина. Більше того, Туреччина практично недопустила чиновників до регулювання бізнесу. В усі регуляторні органи держава залучила підприємців. Із цією метою була створена, зокрема, Координаційна рада з поліпшення інвестиційного середовища, через яку і забезпечувався постійний діалог бізнесу з державою. Скорочення апарату чиновників у комплексі з іншими заходами сприяло в зазначених країнах швидкому зростанню їх економік.
Системне подолання корупції, бюрократії, скорочення чисельності чиновників та запровадження електронного урядування створить сприятливі умови для зовнішніх та внутрішніх інвестицій, і країна ЗаПрацює!
Розмовляв Петро ВАСИЛЕНКО