У Новограді-Волинському відзначили Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»

У Новограді-Волинському відзначили Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела»

Леся Українка — видатна постать в історії української та зарубіжної літератури, яка залишила нам великий спадок своїх творів, великого мистецького надбання. Для увічнення пам’яті та популяризації творчої спадщини великої української поетеси та громадської діячки ось уже 31 рік поспіль, в останні вихідні дні липня, на її маленькій батьківщині — у місті Новограді-Волинському — проходить Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела».


Цьогоріч свято розпочалося 27 липня з екскурсій у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, Музеї родини Косачів та Краєзнавчому музеї, а закінчилося 29 липня переглядом сучасного українського кіно просто неба. Крім того, програмою свята був передбачений святковий ярмарок народних умільців України, «Містечко майстрів» — виставка-продаж виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва України, концерти, конкурси та багато іншого. Адже організаційний комітет із підготовки та проведення Міжнародного свята на чолі із заступником міського голови Оксаною Гвозденко подбав, щоб програма була насичена.
Під час відкриття свята з головної сцени міста на площі Лесі Українки до учасників Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» з вітальним словом звернувся міський голова Віктор Весельський, який висловив переконання, що цьогорічне свято стане справжньою школою професійної майстерності, дасть унікальну нагоду обмінятися досвідом та допоможе багатьом талановитим виконавцям відкрити нові можливості для культурної співпраці, а мешканцям міста принесе естетичну насолоду, радісну і святкову атмосферу. Продовжились урочистості мистецькими виступами творчих місцевих колективів.
У рамках святкування, в перший день свята, у Музеї родини Косачів було презентовано виставку «Льонарство Звягельщини кінця ХІХ — початку ХХ століття», де було представлено експонати Музею льону при Палаці дітей та молоді. Тут же відбулась презентація книги кандидата філологічних наук Лариси Мірошниченко «Михайло Косач», у якій зібрано досі маловідому його творчу спадщину (прозу, переклади), записи кобзарських дум, у більшості неопубліковані листи, а також подано розгорнуту біографію, проілюстровану численними світлинами, що збереглися в родинному архіві. Як зазначила директор Музею родини Косачів Людмила Гамма, над книгою Лариса Мірошниченко працювала майже 10 років, затим тривалий час не могла віднайти можливості видати її до друку, і лише у минулому році, завдяки коштам міського бюджету, видання побачило світ. Наразі ознайомитись із книгою можна у музейних фондах та бібліотеках міста.
Цього ж дня у міському Палаці культури ім.Лесі Українки було відкрито виставку ретро-фотографій «Кременець та Почаїв очима Лесі Українки», які зібрані та зберігаються у Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. На виставці були представлені дві тематичні експозиції, що складалися з 52 та 27 світлин ретро-фотографії краєвидів Кременця і Почаєва часів відвідин цих міст Лесею Українкою.
У Літературно-меморіальному музеї відбулась зустріч за участю лауреатів премії імені Лесі Українки «Поезія Лесі Українки — то душа народу» та вручення премій імені Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури у номінаціях: «Література», «Образотворче мистецтво», «Музична культура та виконавська майстерність», «Дослідження і пропаганда творчої спадщини Лесі Українки».
У міському Палаці культури імені Лесі Українки відбувся літературно-музичний вечір «Життя і творчість великої Українки». У постановці Народного театру міського Палацу культури глядачам було представлено розповідь про родину Косачів, яка прожила у Новограді-Волинському 11 щасливих років та збагатила Україну духовними постатями шести своїх дітей, троє з яких народжені у древньому місті над Случчю: геніальна Леся Українка, а також Михайло та Ольга, які також залишили помітний слід в історії України.
У другий день Міжнародного свята, 28 липня, на шанувальників творчості землячки чекали невід’ємні атрибути свята: ХVІІІ Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки» та ХІІІ Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки.
У великій залі Будинку рад відбувся офіційний прийом міського голови Віктора Весельського іноземних делегацій та гостей свята. Продовжуючи більш як тридцятилітню традицію, у ці теплі липневі дні з далекого та близького зарубіжжя, з усіх куточків України у Новоград-Волинський з’їхались почесні гості: делегація з міста-побратима Хашурі (Грузія) на чолі з головою Фонду Лесі Українки в Грузії, Почесним громадянином міста Новограда-Волинського Гоголадзе Таріелом Шаловичем, народний депутат України Володимир Литвин, заступник голови Міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян» Володимир Лук’янчук, делегації з міст Шепетівка, Малин, Коростень, Баранівської ОТГ тощо.
Відповідно до програми свята, цього ж дня відбувся концерт Народного камерного ансамблю «Класік», концерт Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» імені Івана Сльоти, а також свято української народної пісні «З народної криниці» за участю аматорських колективів Житомирської області.
На «Фортеці» міста вже вдесяте відбулося свято поліської вишиванки, яке організували і провели колектив та вихованці міського Палацу дітей та молоді (директор — Ольга Добровольна).
Захід супроводжувався народними українськими піснями, танцями, театралізованими дійствами та конкурсами, а також майстер-класами, зокрема, з виготовлення національного оберегу — ляльки-мотанки. Усі, хто завітав на свято у вишиванках, отримали нагоду взяти участі у акції «Одягнемо, друже, вишиванку» та у дефіле-конкурсі, в якому, до речі, вперше взяв участь творчий колектив ПАТ «Виробничо-комерційна фірма «Леся». Також у програмі свята відбувся аукціон «Поліська вишиванка» та виставка сучасного українського одягу, представлена провідними магазинами одягу міста. Активні учасники свята отримали цінні подарунки та призи. А на малечу чекала весела ігрова програма та виставка театру ляльок «Чарівна лампа».
Надвечір на площі Лесі Українки зі святом новоград-волинців та гостей міста привітав міський голова Віктор Весельський, затим відбувся концерт за участю професійних митців України. Так, на головній сцені свята співала лауреатка Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів — бандуристка Світлана Ніконорова з Житомира. Цікавинкою концертної програми став колектив, на який чекають не лише в будь-якому селі чи місті, куди вони їдуть піднімати дух та настрій населення, а й у зарубіжжі — як далекому, так і близькому. Лауреати найпрестижніших музичних фестивалів, як в Україні, так і за кордоном — чоловічий гурт «Козацькі забави». Порадував якісним вокалом та народними піснями в сучасній обробці гурт «Тріода», що в свій час став супер-фіналістом шоу «Х-фактор». Завершував головний концерт свята рок-гурт із Івано-Франківська «Брати Станіслава». За словами солістів, колектив виконує композиції в стилі «антисепарський рок». На прохання солістів, глядачі минувши огорожу, насолоджувались піснями під самою сценою.
Святкування «Лесиних джерел» продовжилося і в неділю, 29 липня, святковим концертом за участю аматорських колективів та сольних виконавців міста «Тут Леся сіяла пісні», концертом муніципального духового оркестру, виставками, екскурсіями та ярмарком, де впродовж трьох днів свята свою продукцію представляли 118 майстрів із різних куточків України. Зокрема, на ярмарку можна було знайти вишиванки ручної роботи, гончарні вироби, вироби з дерева та багато іншого. На продуктовому ярмарку мешканцям та гостям Новограда-Волинського пропонували сири власного виробництва, вино, наливки, медовуху, печиво, пряники, бублики власного виробництва. Поруч була розташована велика фуд корт зона, де були представлені страви не лише національної української кухні, але й грузинської та інших національностей. Також відвідувачі святкового ярмарку мали можливість взяти участь у майстер-класах та відвідати ігрові зони.
Зазначимо, що цього року під час свята в експозиції «Містечка майстрів» можна було побачити такі різновиди народного мистецтва, як образотворче, ткацтво, гончарство, художня вишивка, писанкарство, витинання і бісеронанизування, лялькарство, плетіння з природних матеріалів, виготовлення прикрас. Ознайомившись із виробами народних умільців, кожен охочий мав змогу придбати їх. Також поруч було обладнано фотозону у стилі сільського двору з елементами побуту.
«Ні, я жива, я буду вічно жити, я в серці маю те, що не вмирає…», — ці пророчі слова, написані Лесею Українкою, найкраще характеризують її творчий і життєвий шлях. ЇЇ творчість — безсмертна. Адже, незважаючи на час та зміну поколінь, ми пам’ятаємо та вшановуємо нашу землячку, котра попри тілесні та душевні муки, залишилася незламною до останніх своїх днів.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради