«Кохайтеся, одружуйтеся, народжуйте. І не переживайте про документи!»

«Кохайтеся, одружуйтеся, народжуйте. І не переживайте про документи!»

Новоградців закликали займатися коханням, брати шлюб і робити дітей, бо, як обіцяють чиновники, тепер держава з усіх сил намагається позбавити громадян бюрократії. Зокрема, у питаннях сімейного щастя. Якщо раніше у відділеннях реєстрації актів цивільного стану доводилося оббивати пороги і витрачати нерви на паперову тяганину, то з появою у нашому місті офісу «Open space» (з англ. — «відкритий простір»), усі незручності залишаться у минулому. Принаймні, у цьому запевнили обласні та столичні чиновники, котрі завітали на урочисте відкриття. Офіс відкрито у приміщенні РАЦСу — воно довго чекало на ремонт, зустрічаючи молодят жахливим зовнішнім виглядом, і, нарешті, дочекалося.
Тепер, виходячи з РАЦСу у щасливе подружнє життя, наречені не перейматимуться ані за те, чи вони не впадуть на поламаних сходах, ані за бюрократію, з якою досі були пов’язані важливі події у житті громадян України. «Open spase» — пілотний для Новограда-Волинського проект, який вперше запрацював у місті не обласного значення. Попередніх вісім офісів було відкрито в українських обласних центрах.
— Ми розуміємо, що наші громадяни живуть не лише у великих містах, — з цього приводу зауважила заступник міністра юстиції України з державної реєстрації Олена Сукманова.
— Адже скрізь потребують адміністративних послуг з боку держави на простому, зрозумілому і приємному рівні. Зараз новий підхід — прозорі стіни, електронна черга, що не залежить від суб’єктивного настрою співробітників, приємне ставлення. Щоб отримати консультацію, необхідно натиснути відповідну кнопку в електронному меню, і ви отримаєте документи максимум за 7,5 хвилин, не бігаючи по різних установах.
Європейський підхід можна буде отримати у переліку 12 ключових послуг, що надає РАЦС. Йдеться, зокрема, про реєстрацію народження малюка, подання документів на одруження чи розірвання шлюбу, свідоцтва про зміну імені, повторні документи та витяги з Державного реєстру актів цивільного стану. Більше того, свідоцтва про народження відтепер співробітник юстиції приноситиме батькам у пологовий будинок. «Це наша честь — особисто принести документи», — запевнила заступник міністра юстиції України.
Першими щасливчиками, котрі зареєстрували шлюб у Новограді по-європейськи, стало подружжя Алли та Анатолія Поліщуків. В урочистій церемонії, окрім запрошених весільних гостей, взяли участь міський голова Віктор Весельський та чиновники від юстиції з області та столиці. Подарунки, квіти і вітальні слова ознаменували початок нової сім’ї.
Юлія КЛИМЧУК
Фото автора